1584786.jpg

Ukkoskesä pääsi tauon jälkeen vauhtiin eilen ja huomenna tiistaina on luvassa jatkoa.

Norjan rannikolla sijaitsevasta matalapaineesta on irtautumassa uusi osakeskus tiistain kuluessa Ruotsin yllä ja siitä se matkaa Suomen keskiosien yli itään. Samalla runsasta jatkuvaa sadetta on tulossa Keski-Suomeen. Matalapaine okludoituu päivän aikana ja okluusiorintaman jälkipuolella olevaan EPL-selänteeseen kehittyy puolen päivän jälkeen ukkoskuuroja. Myös edellä pyyhältävään rintamavyöhykkeeseen voi liittyä ukkosia.

1631315.jpg

Ruotsista on liikkumassa yläsola Suomea kohti ja sen eteläpuolella ylätroposfäärin suihkuvirtaus saapuu Etelä-Suomeen päivän aikana. Tiistain syvän konvektion alueella vallitsee voimakasta pyörreadvektiota yläsolan etupuolella. Samalla alue kuuluu suihkuvirtauksen vasemmalle jarruuntumisalueelle. Näin ollen voimakasta nostetta on avittamassa konvektion kehittymistä.

Okluusiorintaman jälkipuolella yläsolan lähestyminen viilentää keskitroposfäärin lämpötiloja ja luo GFS mallin mukaan ylimmillään n. 500-600 J/kg MLCAPE:a lähinnä Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueella. Siellä syvän kerroksen tuuliväänne on päivällä n. 15 m/s, joten konvektio on todennäköisesti ainakin osittain järjestäytynyttä. Etelämpänä suihkuvirtaus kasvattaa 0-6 km tuuliväännettä, joka kasvaa etelärannikolla 20-25 m/s tienoille. Instabiilius on tosin vähäisempää, mutta eilisen kaltainen tuuliväänne lisää järjestäytyneen konvektion todennäköisyyttä.

0-1 km tuuliväänne on laajalla alueella runsasta. 10-13 m/s arvot ovat suosiolliset mahdollisten trombien kehittymiselle, etenkin kun LCL tasot ovat rintaman läheisyydessä alhaisia. Kehittyvän matalapaineen myötä rajakerroksen tuulet ovat voimakkaita ja niinpä lähes kaikissa kehittyvissä ukkossoluissa on riski, että laskuvirtauksen iskiessä kohti maata voimakkaat tuulenpuuskat ovat todennäköisiä koko eteläisen Suomen alueella ukkossolujen yhteydessä.

Yläsolan lähestymisen myötä keskitroposfäärin lämpötilavähete kasvaa ja niinpä hieman kookkaampien rakeiden mahdollisuus kasvaa, etenkin lännessä ja lounaassa, vaikkakin kuivettunut rajakerros saattaa sulattaa pienimmät rakeet pois.

Ukkosia on siis luvassa maan eteläosiin. Voimakkaan rajakerroksen tuuliväänteen myötä yksittäiset trombit ovat mahdollisia. Lisäksi etelässä on syytä varautua paikoin voimakkaisiin ukkospuuskiin. Epävarmuuksia tuo mm. pilvisyys, joka rintamavyöhykkeen jälkipuolella nopeasti repeillessään lisäisi trombien mahdollisuutta. Rintaman jälkipuoleisen rajakerroksen kosteuden määrä on myös hieman auki, mutta voimakkaan nosteen myötä konvektio pääsee käynnistymään päivän aikana.

Kohtalainen riski vaaraa aiheuttavasta konvektiosta voi olla aiheellinen mikäli seuraavat GFS ajot ja huomenna vallitseva pilvisyys antavat siihen syytä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

98030739.jpg