Joulun lumikatsaus: 40-60 lumettoman joulun puolesta.

Joulun sää on edelleen hyvin avoin, sillä malli ei suostu pysymään ennusteessaan muutamaa päivää pidemmälle. Tämän hetken GFS mallin ajossa on ensimmäistä kertaa päivä, jolloin lämpötilat ovat koko maassa pakkasella ja tulee sateita. Näin ollen 21. päivä voisi etelään tulla lunta, rannikolla mahdollisesti räntää riippuen meren lämmittävästä vaikutuksesta.

Ensimmäinen selkeämpi viileneminen on edessä tulevana viikonloppuna, jolloin lämpötilat jää Helsingissä muutaman asteen plussan puolelle. Ensi viikon alussa sää viilenee edelleen hiukan, jolloin ollaan nollan tienoilla. Torstaina sateita siis saataisiin ehkä lumena, mutta sen jälkipuolella lännessä vahvistuva korkeapaine liikkuisi itään ja toisi jälleen tutun viikkoja nyt jatkuneen lauhan virtauksen lounaasta.

Tuo lämmin virtaus alkaisi nykyennusteen mukaan vaikuttamaan juuri jouluaaton vastaisena yönä niin, että jouluaatto vietettäisiin plussalla lähes koko maassa. Mukanaan lauhtuminen toisi vesisateita, joten se mikä mahdollisesti jäi torstaina lumena maahan voi hyvinkin sulaa nopeasti aattona ja joulupäivänä.

Näin ollen joulun säähän vaikuttaa kaksi epävarmuustekijää, torstain matalapaine ja sen jälkipuolen korkeapaine. Mikäli matalapaine kulkee pohjoisempaa tai eteläisempää reittiä, tulee sateet vetenä ja joulu on lähes varmasti lumeton etelärannikolla. Ainoa käytettävissä oleva pitkän ennusteen malli GFS on kuitenkin vaihdellut ennusteitaan jatkuvasti ja koska se on tällä hetkellä ainoa, joka yltää jouluun asti on vielä hyvin epävarmaa antaa lopullista sääkuvausta sinne asti.

Tämän viikon loppupuolella kun jouluun on viikko aikaa, alkaa useammat mallit yltämään pyhiin asti ja silloin saadaan selkeämpi haarukka joulun säästä ja miten luotettava tuo GFS malli lopulta on.

Maanantain myrsky yllätti hieman meteorologitkin, sillä esim. maanantain Helsingin Sanomissa ei ollut puhetta myrskystä ja ennustettiin kovimmillaan 18 m/s tuulia. Viikonloppuna Ilmatieteen laitoksen ennusteessa puhuttiin pienestä mahdollisuudesta, että kehittyy myrskytuulia. Näin ollen maanantain iltapäivän myrskyvaroitus ja 23 m/s tuulet tulivat melko yllättäen ja viime tingassa. Mielenkiintoista on, että Pohjoisella Itämerellä mitattiin 6 metrin merkitsevää aallonkorkeutta, jolloin yksittäiset aallot olivat 11 metriä korkeita. Nämä luvut ovat jopa korkeampia kuin mitä mitattiin lokakuun lopun ja marraskuun alun myrskyissä. Nyt tuuli pääsi puhaltamaan melko kauan ja pitkän matkaa Pohjoisen Itämeren mittaispisteelle saaden aikaan nuo isot aallot.

Jos maanantain myrskyä ei osattu ennakoida tarpeeksi voimakkaaksi, niin pidetään nyt vielä auki, että perjantaina myrskyää uudestaan.GFS malli on viime päivinä vinhasti lupaillut syksyn kovinta myrskyä perjantaiksi ja 25 m/s tuulia, mutta eilisestä on nuo luvut alentuneet alle 20 m/s tuuliksi. Mutta kuten maanantain kohdalla voi tuo vielä muuttua. Jokatapauksessa perjantai on tuulinen päivä Helsingissä ja silloinkin saa pitää hatusta kiinni.

GFS perusti ennusteensa siihen, että Suomen pohjoisosan yli kulkeva matalapaine olisi kehittänyt osamatalan hieman etelämmäksi ja ennusti sen ilmanpaineeksi 970 hPa, nyt tuota ei ole tapahtumassa ja ilmanpaineeksi se veikkaa 980-985 hPa. Katsotaan kuitenkin jos jälleen ennusteet menevät roskakoriin ja myrsky olisi mahdollinen.

Muuten mainittakoon, että perjantaista ja lauantaista on tulossa melko hienot päivät jos ei tuulia ja kylmyyttä lasketa. Perjantaina aamulla vielä sataa, mutta kunhan sadealue siirtyy tieltä niin aurinko voi ehtiä pilkahtamaan ennen pimeän tuloa tai viimestään lauantaina aamulla.

Kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan