Lyhyt yöpäivitys sunnuntain tilanteesta.

Perjantain luennolla tarkasteltiin lyhyesti Euroopan keskuksen tietokonemallin parviajoa. Parviajo tarkoittaa siis sitä, että samaa mallia ajetaan niin, että mm. mallin alkutilaa on hieman muutettu jokaisessa skenaariossa. Niinpä saadaan usean kymmentä eri mahdollisuutta, minkälaiseksi säätilanne voi kehittyä. Lähestulkoon kaikki parviajon jäsenet näyttivät tikkataulumatalaa ja olivat yllättävän yksimielisiä sunnuntain myrskymatalasta. Myös muut mallit näyttävät hyvin voimakasta matalapainetta saapuvaksi kaakosta käsin. Japanilainen malli näyttää sunnuntai klo. 14.00 Suomen aikaa alle 965 hPa matalaa, GFS malli näyttää samalle hetkelle alle 955 hPa matalaa ja sen parviajonkin keskiarvo on 965 hPa. Saksalainen GME puolestaan vetää voiton ja ennustaa alle 950 hPa matalapainetta (sama malli tuppaa yleensä kylläkin yliampua matalapaineita), Kanadalainen malli on samoilla linjoilla 950 hPa keskuspaineen kanssa ja Amerikkalainen NOGAPS on n. 960-965 hPa välillä. Britannian UKMO on hieman alle 960 hPa paineen kannalla. Hirlam on näyttänyt 949 hPa ja n. 962 hPa väliltä veikkauksia. Eli yhteenvetona: hyvin syvä ja voimakas matalapaine on kyseessä.

Ensimmäiset lumisateet saapuvat kaakkoon hieman ennen puoltapäivää. Iltapäivällä pyryttää lunta maan etelä- ja itäosissa. Illalla lumisade leviää myös länteen ja Etelä-Lappiin. Lumimäärät tulevat olemaan idässä paikoin yli 20 cm ja muualla etelässä ja maan keskiosissa n. 5-15 cm. Lunta pyryttää hyvin voimakkaan tuulen kera. Se lisää tuulen kinostumista ja entisestään huonontaa ajokeliä, joka tulee olemaan laajalti erittäin huono.

Tuulet tulevat yltymään Suomenlahdella myrskyksi päivän aikana ja todennäköisesti myös kaikilla muilla merialueilla myöhemmin päivällä ja illalla. Maa-alueilla tuuli on laajalti navakkaa ja puuskissa on todennäköisesti odotettavissa 20 m/s, mahdollisesti myös enemmän. Tuulivahinkoja on odotettavissa, ainakin paikoin. Varoitus vaarallisen voimakkaasta tuulesta tullaan todennäköisesti antamaan ainakin itään ja mahdollisesti koskemaan selvästi laajempaa osaa maasta.

Eli kunnon lumimyräkkä on luvassa. Runsaasti lunta, voimakasta tuulta ja erittäin huonoa ajokeliä. Päivitys paremmalla ajalla kunnon katsauksella lauantai-illan aikana,. jolloin yksityiskohtien osalta ollaan viisaampia.