Tänään lauantaina ukkosteli melko yleisesti Turku-Hämeenlinna-Mikkeli-Joensuu linjalla ja sen kaakkoispuolella. Ukkoset organisoituivat pitkäksi kuuropilvinauhaksi, jossa paikoin koettiin ukkoskuuroja toinen toisensa jälkeen ja sadetta saatiin ajoittain runsaasti. Päivällä Ilmatieteen laitos varoittikin äkkitulvavaarasta tuon nauhan tuntumassa.

Tämänpäiväiset ukkoset olivat järjestäytyneempiä kuin huomisen tulevat ukkoset. Tänään etenkin syvän kerroksen tuulishear oli suotuisampi ja se edesauttoi osaltaan solujen pitkäikäisyyttä. Huomenna matalapaineen keskus siirtyy Etelä-Suomen ylle ja samalla tuuliväänteet tippuvat huomattavasti.

Aivan matalapaineen keskuksen kohdalla päivällä Etelä-Suomessa voi olla ukkosissa aukko, mutta sen ympärillä ukkosia syntyy. GFS mallin ukkosherkin alue näyttää olevan Lounais-Suomi. Lähinnä epävakautta olisi U-kirjaimen muotoisella alueella etelässä. Näin ollen Keski-Suomi voisi jäädä hieman vähemmälle, vaikka siellä voi illalla vielä ukkostaa. MLCAPEn arvot ovat kuitenkin tätä päivää alhaisempia. Pohjois-Karjalassa alatroposfäärin shear on tämän päivän ajon mukaan hieman suotuisampi pitkäikäisempien solujen syntymiselle. Yhdistettynä hyvin alhaisiin LCL-tasoihin, alatroposfäärin kosteusadvektioon ja tuulikonvergenssiin voi siellä olla pienen pieni riski tuulipyörteille.Tämä arvio perustuu vain yhteen GFS mallin ajoon, eli voi hyvinkin olla, että se on vain tuon mallin virhe.

Maanantaina ukkoset painottuu suurinpiirtein Vaasa-Savonlinna akselin eteläpuolelle. Tämäkin perustuu siis vain tähän yhteen ajoon, koska töiden takia en ole ehtinyt muita katsoa.

Muutoin säästä sen verran, että ilmamassa näyttää lämpenevän tuossa torstai/perjantain aikana ensi viikolla. Tuon mahdollisen lämpimän sektorin myötä myös ukkosriski jälleen kasvaa loppuviikosta.

Näin tällä kertaa. Huomenna viimeinen työpäivä ennen lomaa..jihuu..

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan