Helmikuuta on viikko jäljellä ja ainakin toistaiseksi koko maassa on saatu nauttia mukavan talvisesta säästä. Mitään erikoisempia sääilmiöitä tämä säätyyppi ei ole pitkään aikaan tarjonnut ja niinpä blogin päivitystahtikin on ollut verkkaisempaa. Vuodenvaihteen jälkeen laajempia talvimyrskyjäkään ei ole esiintynyt eikä tammikuussa tapahtunut polaaripyörteen hajoaminen asiaa suinkaan auttanut.

Maaliskuussa saapuva auringonsäteily alkaa kasvaa merkittävästi, joten talviviikot alkavat käydä vähiin, ainakin etelässä. Tyypillisesti terminen kevät (keskilämpötila pysyy nollan yläpuolella) alkaa etelässä maaliskuun viimeisellä viikolla. Tätäkin ennen päivälämpötilat kohoavat yleensä selvästi plussan puolelle, mutta öisin voidaan mitata vielä koviakin pakkasia.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että keväästä ei ole vielä selviä merkkejä. GFS mallin parviajo ei viittaa vielä selkeästä keväisen ilmamassan tuloon. Kuitenkin ensi viikolla olisi ilmamassa (850 hPa lämpötila - hieman yli kilometrin korkeudella) lämpenemässä etelässä noin seitsemällä asteella tämän hetkisestä.

Alkuviikolla laaja yläkorkea majailee Brittein saarten yllä ja se siirtää polaaririntaman aina Islannin korkeudelle asti. Tämä ohjaa matalapaineet kulkemaan pohjoista reittiä yläkorkean pohjoispuolitse, jonka ohitettuaan ne suuntaavat Skandinaviaan ja lopulta valahtaa Itä-Eurooppaan tuoden sinne kylmää ilmamassaa. Tämä tarkoittanee sitä, että ensi viikolla sää on tähän astista epävakaisempaa ja sateita saadaan koko maassa. Myös lämpötilat vaihtelevat enempi sillä matalapaineet tuovat mukanaan välillä lauhempaa ilmamassaa, mutta jälkipuolella vetävät pohjoisesta jälleen kylmempää ilmaa.

Ensimmäinen sadealue matkaa Suomen yli maanantain ja tiistain välisenä yönä. Siitä saadaan eniten lunta lähinnä Oulun lääniin ja Etelä-Lappiin. Muuallakin saadaa vähän heikkoa lumisadetta, mutta lumipeite ei merkittävästi kasva. Tiistaina päivällä heikkoja lumisateita/kuuroja saadaan vielä maan keski- ja itäosissa. Lämpötila saattaa kohota lounaassa nollan tienoille. Lännessä ja pohjoisessa pilvipeite rakoilee ja paikoin sää on aurinkoista.

Keskiviikkolle mentäessä uusi lumisadealue matkaa Lapin yli itään ja päivällä heikkoja lumisateita saadaan vielä lähinnä Itä-Lapissa. Muualla on pääosin poutaa. Pilvipeite hälvenee siihen malliin, että keskiviikkona saattaa suuressa osassa maata olla melko pilvetöntä ja aurinko voi paikoin paistaa selkeältä taivaalta. Lämpötila koko maassa pakkasella, mutta lounaassa liikutaan lähellä nollaa. Aurinko lämmittää mukavasti ja tuuli on etelässä heikohkoa. Niinpä varsin hieno ulkoilupäivä on tiedossa tämän hetkisten malliajojen perusteella.

Torstaiksi tilanne jälleen muuttuu. Pilvisyys lisääntyy yön aikana ja aamulla lunta alkaa sataa lännestä alkaen. Päivällä runsaiten sataa etelässä ja maan keskiosissa. Lämpötila voi kohota lounaassa ja etelässä nollaan, mutta sateen olomuoto näyttää pysyvän lumena, vaikkakin voi muuttua hetkellisesti hieman rännän sekaiseksi. Uutta lunta saattaa parhaillaan kertyä viitisen senttiä.

Perjantaina sateet ovat vähenemään päin. Päivällä lunta voi edelleen sataa heikosti lähinnä maan eteläosissa, jossa lämpötila on päivällä nollassa. Pohjoisessa päivä on poutainen ja pakkasta on -5..-10 C.

Viikonlopun osalta lauantai näyttää poutaiselta koko maassa, kun taas sunnuntaiksi leviää jälleen uusia sateita. Euroopan keskuksen mallin deterministinen ajo näyttää etelään suojakeliä ajon loppuun asti (3.3).

Uskoisin, että maaliskuu alkanee etelässä nollan tienoilla tai hieman plussan puolella, mutta kyllä maaliskuussa saadaan vielä muutama kylmempi jakso ja pari myrskyä, ennen kuin kevät lopulta ottaa vallan.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä