Etelän sunnuntainen ukkosmyrsky oli Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinainen, mutta ei poikkeuksellinen. Menneinä vuosina on silloin tällöin lokakuun puolella ukostanut, mutta monet varmaan yllätti ukkosen kovuus. Ironisinta onkin, että tämän vuoden voimakkain ja paikoin ainut ukkonen osassa Helsinkiä saatiin kokea vasta lokakuussa. Ukkonen kesti kauan, sillä se kulki kahtena rintamana. Kotona sai katsella ulos kun useat salamat välähtelivät kilometrin säteellä ja pauke oli sen mukaista.

Atlantilla huokaistaan helpotuksesta, sillä näyttää, että tänä vuonna yksikään hurrikaani ei iske Yhdysvaltoihin. Merivedet alkavat hiljalleen viilentyä ja voimistuvat matalapaineet saavat mahdolliset myrskyt kaartamaan takaisin merelle, jonne ne kuolevat. Tämä vuosi näyttääkin täysin erilaiselta kuin edellinen kausi.

Englannin Met Office ennustaa Suomeen seuraaville 2-4 kuukaudelle normaalia lämpimämpiä kelejä. Ainoastaan Itä-Suomessa on sen ennusteen mukaan mahdollisuus normaaleihin lämpötiloihin. Ennuste veikkaa Länsi-Suomeen ja perämerelle normaalia sateisempaa keliä ja Itä-Suomeen todennäköisesti normaalia sadekautta. Muuhun maahan se ei sateen osalta ota kantaa.

Käydään sitten tulevan viikon sään kimppuun. Oma ennuste pätee Helsingin tienoille. Sateilta ei vältytä kokonaan minään päivänä, koska matalapaineet pyörittää rintamia koko ajan Suomeen. Niiden välillä kuitenkin on aina hetkellisesti poutaisempaa.

Ke: Lämpötila päivällä n. 13 C...iltapäivällä sateen riski...iltaa ja yötä kohti suuri sateen todennäköisyys...nämä sateet liittyvät hurrikaani Helenen jäänteisiin..

To: Lämpötila päivällä n. 11 C...aamulla hieman tiheämpää sumua ja aamupäivällä edelleen sadetta yli pyyhältävästä okluusiorintamasta...iltapäivällä alkaa poutaantua yötä kohti..

Pe: Lämpötila päivällä n. 12 C...yö ja aamu poutaista...iltapäivällä sadetta, joka on kuuroluonteista, mutta voi jatkua pitkälle iltaan..

La: Lämpötila päivällä n. 12 C...lauantain vastaisena yönä on hetkellinen poutaisempi jakso, mutta iltapäivällä sade alkaa kun Ruotsin puolella olevan matalapaineen okluusiopiste yltää Helsinkiin...sade jatkuu sunnuntaille...

Su: Lämpötila päivällä n. 12 C...yö ja aamu hyvin sateista...aamupäivällä sade alkaa pikku hiljaa heikentyä ja ilta on poutainen samalla kun Norjanmerellä oleva matalan pitkä okluusiorintama siirtyy Venäjän puolelle..tuuli voimistuu merellä navakaksi tai kovaksi..

Ma: Lämpötila päivällä n. 14 C...aamulla pääosin poutaista, mutta tihkusateen mahdollisuus...iltapäivällä saderintama on Keski-Suomen poikki liikkeessä kaakkoon...mikäli se ehtii liikkumaan nopeasti voi alkaa sataa jo hieman alkuillasta...tuuli aamupäivällä merellä edelleen mahdollisesti kovaa..

Ti: Lämpötila päivällä n. 12 C...yöllä ja aamulla sumua ja tihkusadetta...iltapäivällä sade on jatkuvampaa, mutta illaksi ja yöksi sää poutaantuu täysin...

Jakson jälkeen keskiviikko näyttää alustavasti täysin poutaiselta päivältä. Lämpötilat pysyttelevät kymmenen asteen tuntumassa sunnuntaihin 15. päivään asti, jolloin kylmenisi.

Nyt on jälleen oma tietokone ja kuvien käsittely on huomattavasti nopeampaa. Hyviä syksyisiä päiviä kaikille!

Päivittäin uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan