Dean on juuri hiukan ennen puolta päivää Suomen aikaa rantautunut Jukatanin niemimaalle viitosluokan hurrikaanina, jonka keskituulet puhaltavat 165 mph eli 74 m/s. Puuskissa tuulennopeudet ovat lähes 90 m/s. Ilmanpaine silmässä on yksi alhaisimmista Atlantin hurrikaaneista, 906 hpa. Se on kolmanneksi alhaisin ilmanpaine rantautuvalle hurrikaanille Atlantilla koskaan. Kaikeksi onneksi Dean rantautui harvaan asutulle rantakaistaleelle, jossa vallitsee lähinnä luonnonsuojelualueita ja suuremmat asuinalueet jäävät kovimpien tuulien ulottumattomiin.

Lähin suurempi kaupunki Deanistä on Chetumal, joka on joitakin kymmeniä kilometrejä Deanin silmästä etelään. Sinne voidaan odottaa ehkä kolmannen luokan myrskytuulia.

840893.jpg

Tuossa on Dean iskiessään mantereelle.

Tässä pitäisi olla jatkuvammin päivittyvä infrapunakuva Deanistä.

avn.jpg

Dean jatkaa matkaansa niemimaan halki tämän päivän aikana. Se palaa Meksikonlahdelle myöhemmin illalla vielä kakkosluokan hurrikaanina. Siitä se saattaa vielä voimistua kolmannen luokan hurrikaaniksi ennen iskua lähelle Veracruzin kaupunkia. Siitä myrsky heikkenee, mutta on tämän hetkisten mallien mukaan menossa lähes suoraan kohti Mexico Cityä, jossa tuulet ovat jo laantuneet huomattavasti, mutta sademäärät voivat olla siellä hyvin runsaita. Niinkin suuren kaupungin huomattavasti heikentynyt myrsky voi saada sekaisin.

Trooppinen häiriö ulompana Atlantilla ei ole voimistunut merkittävästi, mutta koska ylätuulet ovat muuttumasta suosiollisemmiksi voi siitä kehittyä trooppinen matalapaine seuraavien päivien aikana.

Palataan taas Suomen säähän. Tilanne on jälleen hiukan muuttunut ja jälleen näyttää hiukan todennäköisemmältä, että tänne etelä- ja kaakkoisrannikolle saadaan ukkoskuuroja illan ja yön aikana. Viron ilmatieteen laitos on antanut varoituksen voimakkaista ukkosista päivän aikana sinne ja voi olla, että ne voivat yltää tänne Suomeenkin tai ainakin Suomenlahdelle lämpimän rintaman jälkipuolella.

Viron Hirlam malli antaa ensi yöksi klo. 3 melko lupaavia CAPE lukemia Helsinkiin. Vaikka alimman kerroksen CAPE on yöllä täällä olematonta on kuitenkin ns. most unstable parcel cape jopa yli 1400 J ja LI indeksi -6. Sillä tarkoitetaan, että ylempänä ilmakehässä on sen verran epävakaampaa ilmaa kuin alhaalla rajakerroksessa, että konvektiolle on edellytyksiä ilman auringon lämmitystä. Tämän CAPEn vapauttaminen kuitenkin tarvitsee jonkun mekanismin ja lämmin meri tai jo kehittyneet ukkossolut voivat sen purkaa.

GFS malli on tämän päivän osalta maltillisempi, mutta tuo huomiseksi etelärannikolle jälleen runsaammin CAPEa, etenkin ICAPEa. Suomenlahdella alhaisemmat nostotiivistyskorkeudet ja korkeampi alatroposfäärin tuuliväänne ja helisiteettiarvot tukevat mahdollisesti yksittäisiä vesipatsaita huomisen aikana.

Näin ollen tänään voi myöhemmin illalla ehkä puolen yönä aikoihin ja myöhemmin yön aikana ukkostaa reippaammin etelärannikolla ja kaakossa. Kuitenkin tämä tilanne on kiikun kaakun ja pienetkin muutokset rintaman sijainnissa jättää ukkoset Viron huoleksi. Päivitän mahdollisesti illempana jos tutkissa ilmenee jotain erikoisempaa.