Kertaanpa kuluneen kesän sääilmiöitä, jotta tulevaisuudessa on itsekin helpompi muistella kun on kaikki yhdessä paikassa.

Hyvin epätieteellisesti tarkastelemani ajanjakso on touko-syyskuu.

Toukokuussa ensimmäinen lämpöaalto koettiin 7.5, jolloin Haapavedellä mitattiin ensimmäistä kertaa yli +20. Seuraavan kerran tuo rajapyykki ylitettiin 19.5 lähtien, jolloin neljä päivää saatiin nauttia lämpimästä säästä. Varsinaisen kesäiset hellemassat saatiin sitten etelään kuun lopulla alkaen 28.5. Kuun korkein lämpötila mitattiin 29.5 Helsinki-Vantaan lentokentällä, +28,2. Tuosta hellejaksosta teki erikoisen se, että erittäin selvän lämpimän rintaman rajan pohjoispuolella, esim. Tampere, hytistiin alle +15 asteen lukemissa.

Toukokuu oli keskiarvoa sateisempi. Etenkin etelässä saatiin paikoin kaksin verroin sadetta normaaliin verrattuna, johtuen loppukuun reippaista sadekuuroista. Nämä "sadekuurot" olivatkin kuun mielenkiintoisinta antia.

Tuon erittäin lämpimän ilman myötä saapui etelään myös hyvin kosteaa ilmaa. Ilman suhteellinen kosteusprosentti oli useina päivinä yli 90%. Lämpimin ilmamassa mitattiin Jokioisten luotauksen perusteella 30.5 vastaisena yönä, jolloin 850 hPa:n lämpötila oli huikeat 15.6 C. Vesihöyryn sekoitussuhde oli myös hulppeat 12.88 g/kg. Eli toukokuun loppu oli hyvin lämmin ja kostea voimakkaine ukkosineen, joista enemmän myöhemmin.

79685062.jpg

Kesäkuussa sää vaihteli melkoisesti. Toukokuun lopussa saatu lämpöjakso jatkui kesäkuun alussa. Helteistä saatiin nauttia yli viikon ajan, jolloin mitattiin kuukauden korkein lämpötila Suomusjärvellä, +29. Kuukauden puolivälissä sää viileni ja jäätiin hytisemään lähemmäksi +10 asteen lukemiin. Juhannuksen sään ennustaminen oli tuttuun tyyliin vaikeaa ja välillä oli luvassa sateita ja välillä aurinkoa. Loppujen lopuksi juhannusviikonlopun loppuoli oli lämmin ja helteestä päästiin paikoin nauttimaan. Kesäkuulle tyypillisesti sää viileni vielä loppukuuksi.

Sademääriltään kuukausi vaihteli keskiarvon molemmin puolin. Helsingissä jäätiin jonkin verran normaalista, mutta sateita saatiin kuitenkin tuplasti verrattuna 2006 ennätyskuivaan kesään. Auringonpaisteesta päästiin nauttimaan koko maassa keskimääräistä enemmän. Ukkoset jäivät hyvin vähäisiksi toukokuun lupaavasta alusta huolimatta.

81079437.jpg

Heinäkuu oli keskiarvoihin nähden hiukan normaalia lämpimämpi etelässä, kun taas pohjoisessa hiukan viileämpi. Kuu alkoi helteisessä säässä ja kesäkuun tapaan kuukauden korkein lämpötila mitattiin ensimmäisellä viikolla Muhoksessa +28,4. Hellepäiviä saatiin kuitenkin normaalia vähemmän, mutta keskilämpötilaa kompensoi lämpimät yöt. Heinäkuussa ei saatu nauttia auringosta normaaliin tapaan johtuen melko pilvisestä ja sateisesta säästä. Ainoastaan paikoin etelärannikolla ja Länsi- sekä Pohjois-Lapissa jäätiin sademäärissä keskiarvojen alle. Muutoin vettä saatiin runsaasti. Heinäkuun sademäärä oli tuplasti keskiarvoa enemmän esim. Sodankylässä, Vaasassa ja monin paikoin saatii selvästi normaalia enemmän vettä niskaan. Suurin vuorokausisademäärä saatiin 9.7 Puumalassa 61 mm.

Heinäkuulle sattui kaksi selvää laaja-alaista rankkasadepäivää. Ensimmäinen oli 14.7, kun idästä Suomea hipoi hyvin lämmintä ilmamassaa ja matalapaine rintamavyöhykkeineen viisti Suomea. Sen yhteydessä saatiin itäiseen Suomeen paikoin lähemmäksi 50 mm vettä. Toinen voimakas sadepäivä oli kuun viimeinen päivä kun harvinainen myrsky saapui Suomeen. Sen myötä sadetta kertyi laajalti yli 40 mm. Samainen matalapaine nostatti tuulia merialueilla. Voimakkain mitattu keskituuli oli Hangossa 23 m/s. Puuskissa mitattiin 27 m/s.

82761403.jpg

Elokuu oli koko maassa keskiarvoa lämpimämpi. Kesän lämpöennätys mitattiin kuun 14. päivä Parikkalassa +30,7. Alkukuussa ei helteitä mitattu, mutta sitten 4.8 lähtien niistä päästiin jossain päin maata nauttimaan lähes kahden viikon ajan. Viimeinen hellepäivä oli 23.8. Kuu jakautuikin kolmen ensimmäisen viikon osalta lämpimään, ja viimeisen viikon osalta kylmään jaksoon. Loppukuusta korkeimmat mitatut lämpötilat olivatkin enään +15-16.

Sademäärissä oli suuria paikallisia vaihteluita. Paikoin saatiin normaalia enemmän, paikoin normaalia vähemmän sadetta. Esim. Helsingin Kaisaniemessä saatiin vettä 95 mm kun taas Helsinki-Vantaalla 64 mm. Sateet olivatkin kesälle tyypilliseen tapaan kuuroluonteisia ja suurimmat sademäärät saatiinkin laajoista ukkosrintamista. Koko kesän suurin vuorokausisademäärä saatiin Satakunnassa 12.8 rannikolle rantautuneesta ukkosrintamasta. Luvialla virallinen sademäärä oli 80 mm, mutta Ilmatieteen laitokselle tulleiden tietojen mukaan yksityishenkilöt ovat mitanneet yli 120 mm. Vaikka sateita piisasi paikoin liiaksikin asti saatiin elokuussa nauttia myös auringonpaisteesta normaalia enemmän.

Kesäiset kelit loppuikin lyhyeen kuun viimeisellä viikolla, kun Brittein saarten ylle kehittyi sulkukorkeapaine ja virtaus alkoi käymään Suomeen Jäämereltä asti. Loppukuusta Lapissa oli yöpakkasia ja etelässäkin hallaa. Lappiin saatiin myös ensimmäinen lumipeite. Siitä syksyinen keli jatkuikin syyskuulle.

84441797.jpg

Syyskuussa keskilämpötila oli lähellä keskiarvoa, ainoastaan etelässä oli selkeämmin normaalia lämpimämpää. Vaikka kuu alkoi koleassa säässä saatiin keskilämpötila hivuttua ylemmäksi lämpimän loppukuun ansiosta. Esim. 25.9 mitattiin +19,8 ja vielä 29.9 lukemiin tarttui Anjalankoskella +19,2. Kuun viisi lämpimintä päivää mitattiin viimeisten kuuden päivän aikana. Lämpötilat olivat tuolloin päivisin n. 8 astetta normaalia korkeampia.

Sateiden puolesta maa jakautui kahtia. Lännessä saatii paikoin normaalia vähemmän vettä kun taas idässä paikoin yli 75 % normaalia enemmän. Sateisinta oli etenkin kuun puolivälissä kun matalapaineita kulki Suomen yli. Niissä mitattiin paikoin myrskylukemia ja sateet olivat rankkoja. Myrskyä 24-25 m/s mitattiin 15.9 ja 17-18.9.  Etenkin juuri Itä-Suomen yli kulki samaan matalapaine-alueeseen liittyen runsaita saderintamia. Suurin sademäärä oli voimakkaasta matalapaineesta 18.9 Virolahdella, jossa mitattiin vuorokaudessa 61 mm. Ukkoset jäivät melko vähiin, vain noin puoleen normaalista.

85627697.jpg 

Eli sellainen kesäkausi oli 2007. Toukokuu oli sateinen, mutta loppukuusta etenkin etelässä hyvin lämmin. Kesäkuu oli aurinkoinen, vaihteleva lämpötilojen suhteen, ja ukkoset olivat harvassa. Heinäkuu oli melko sateinen, hellepäiviä oli normaalia vähemmän ja auringonpaiste jäi myös vähemmälle. Elokuussa saatiin nauttia pitkään lämmöstä, auringosta ja ukkosista, mutta viimeinen viikko oli selvästi viileämpi. Syyskuussa lämpötilat nousi viileän alkukuun jälkeen loppukuuta kohti harvinaisen korkealle, idässä saatiin runsaasti sateita merialueiden kolmen myrskypäivän myötä.

Tässä oli yleiskatsaus vuoden 2007 touko-syyskuun säähän. Toisessa osassa keskityn kuluneen kesän ukkosiin, jotka ainakin Helsingissä oli kiitettävän meheviä.