Asiaa eri puolilla maailmaa vallitsevasta kylmästä jaksosta, Helsingin ilmamassasta vuosina 1989-2008 sekä toissapäiväisestä lumiraekuurosta Helsingissä.

Viime aikoina on uutisoitu runsaista lumisateista ja kylmistä lämpötiloista niin Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Syypäänä on pohjoisnavan polaaripyörteen heikkous ja siirtyminen enempi kohti Eurooppaa. Tällöin napa-alueen kylmää ilmaa on päässyt valumaan alemmille leveysasteille.

4251427182_0739563d42.jpg

Lähde: ECMWF/Andreas Dörnrack/Thomas Birner

Yllä on yhdellä tapaa kuvattuna pohjoisen pallonpuoliskon polaaripyörteen sijainti eilen tiistaina (potentiaalipyörteisyys 600 kelvinin isentrooppipinnalla). Selvästikin pyörre on siis valahtanut kohti Eurooppaa ja Suomi kuuluu tuohon polaaripyörteen eristämään vyöhykkeeseen. Muun muassa tämän pyörteen johdosta on meidän leveysasteilla tuuli puhaltanut troposfäärissä pääosin idän kantilta kuten alla oleva kuva osoittaa.

4251427100_a15128112c.jpg

Lähde: ECMWF/DWD/Freie Universität Berlin

Yllä on siis leveyspiirikeskiarvo tuulen zonaali (itä-länsi-suuntainen) -komponentista. 60 N leveyspiirillä tuuli käy siis keskimäärin idän suunnalta troposfäärissä (karkeasti alle 300 hPa pystyakselilla). Näin ollen suursäätila on ollut suotuisa idän suunnalta puhaltaville kylmille mantereisille tuulille.

 

4251468558_789ed461b5.jpg

Lähde: Wetterzentrale

Yllä on 850 hPa lämpötilan eli karkeasti ottaen ilmamassan lämpötilan poikkeama 30 vuoden keskiarvosta torstain vastaiseksi yöksi. Lähestulkoon koko Euroopassa ja suuressa osassa Yhdysvaltoja ilmamassa on selvästi tavanomaista kylmempää. Yhdysvalloissa puhutaan jo, että talvi saattaa olla lämpötilojen osalta "pahin" n. 25 vuoteen. Esimerkiksi Miamissa lämpötila kävi tänään vain +4 asteessa. CNN:n mukaan ainakin viisi ihmistä on menehtynyt kylmyyteen. Tilannetta pahentaa se, että toinen entistä kylmempi purkaus on tulossa lähipäivinä. Kanadasta on nimittäin valumassa arktista ilmamassaa huomisen aikana kohti keskilänttä ja siitä kylmä ilma valtaa koko itäisen USA:n.

4251369358_5e106d11e9.jpg

Yllä on GFS mallin pääajon näkemys kylmimmistä 2 metrin lämpötiloista loppuviikon osalta. Floridassakin mentäisiin öisin pakkasen puolelle ja tämä on suuri uhka sitrushedelmille, jotka suojaamattomina paleltuvat helposti. Floridaan onkin jo julistettu hätätila.

 

4251369432_5e77073991.jpg

Kylmä ilma on tulossa pohjoisesta paikoin pirullisen tuulen kera. Yllä on kuvattu loppuviikon osalta tuulen purevuuden vaikutus pahimmillaan eri puolilla mannerta. Aina Teksasia myöden saattaa sää tuntua kuin olisi -20 astetta pakkasta.

 

4250596377_bb7e8a94b5.jpg

Yllä on puolestaan ennuste loppuviikoksi lumen syvyyden maksimin osalta. Meksikon arvot ovat hieman epäilyttäviä, mutta ehkä vuoristossa voi tulla hieman luntakin. Yllä on siis maahan jääneen lumen määrä, mutta on siis myös mahdollista, että aivan eteläisissäkin osavaltioissa kuten Floridassa tulisi lunta. Eli eipä ole mahdotonta, että Disneyworld tai Kennedy Space Center saisi hieman lunta viikonvaihteessa.

Katsotaan vielä nopeasti miltä Euroopan loppuviikko näyttää GFS mallin alimpien 2 metrin lämpötilojen osalta.

4250596467_2f7b5a10fb.jpg

Vaikka GFS saattaa hieman yliarvioida pakkasta Pohjois-Afrikassa, on kuitenkin hyvinkin mahdollista, että siellä öisin voidaan paikoin käydä pakkasen puolella. Etenkin lauantain vastaisena yönä pakkasta voi olla laajalti Marokossa ja Algeriassa, paikoin ehkä jopa -10 kieppeillä. Pakkaslukemia ollaan näillä näkymin mittaamassa lähes koko Euroopassa jossain vaiheessa loppuviikosta.

Kylmä jakso on joidenkin epäilijöiden keskuudessa nostanut ilmaan kysymyksen ilmastonmuutoksesta. Kylmyyden alettua erityisesti juuri Kööpenhaminan kokouksen jälkeen on siis jälleen jouduttava jarruttelemaan joidenkin mielipiteitä siitä, että ilmastonmuutos on nyt selvästi humpuukia. Kuten on pitkään jo meilläkin todettu, kylmiäkin talvia vielä saadaan, mutta yhä harvemmin. Tällä kertaa näyttäisi olevan jälleen "perus", "vanhanaikainen" talvi, mutta koska edelliset ovat olleet pääsääntöisesti hyvin lauhoja, on tämä kylmä alkutalvi antanut joillekin syyn epäillä ilmastonmuutosta. Eli ei, ilmastonmuutos ei ole peruttu. Yksittäisen talven lämpötiloista ei voi vetää johtopäätöstä suuntaan tai toiseen, sillä kyseessä on pidempiaikainen muutos. Hieman tähän liittyen teinkin tarkastelun ilmamassan muutoksista viime vuosina.

Ajankulukseni tein tarkastelun Helsingin ilmamassan lämpötilasta vuodesta 1989 vuoden 2008 loppuun (2009 en ottanut mukaan, sillä viimeisimpiä kuukausia ei ole vielä analysoitu). Eli kun meteorologit puhuvat ilmamassasta tarkoitetaan tällöin yleensä lämpötilaa 850 hPa korkeudella (noin 1,2-1,5 km merenpinnasta). Tällä korkeudella pinnan vaikutus on jo vähäistä ja tällöin voidaan siis puhua ilmamassan lämpötiloista. Samassa ilmamassassa voidaan siis 2 metrin korkeudella mitata erilaisia lämpötiloja riippuen mm. pilvisyydestä, sateesta, alusta olosuhteista ja tuulesta. Eli otin Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen analyyseistä Helsinkiä lähimmän hilapisteen arvon 850 hPa lämpötilasta kahdesti päivässä 20 vuodelta ja tein niistä alla olevan kuvaajan.

4250600483_871380b973.jpg

Kuvassa on lineaarinen trendi sekä puolen vuoden liukuva keskiarvo. Jälkimmäisestä nähdään, että lämpimimmät kesät ovat ilmamassan puolesta olleet Helsingissä 2005 ja 2006. Kylmin talvi oli puolestaan 1995-1996. Yksittäisten äärilukemien puolesta lämpimin ilmamassa oli Helsingissä vuonna 1992, +19 astetta. Helleilmamassan rajana voidaan pitää n. +8 astetta. Kylmin ilmamassa oli puolestaan 2000-2001 talvella -24,5 astetta. Arktisen ilmamassan rajana pidetään n. -18 astetta.

Trendikäyrä näyttää siltä, että vuodesta 1989 lähtien Helsingin ilmamassa on ollut noususuunnassa. 20 vuoden aikana ilmamassa on Helsingissä noussut n. +0,9 astetta. Tästä voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä.

 

Toissapäivänä etelärannikolle nousi mereltä melko ärhäköitä kuuroja, joista saatiin hetken aikaa reippaasti lumirakeita mm. Helsingissä. Lumirakeet eroavat kesäisistä ukkoskuurojen yhteydessä usein satavista jäärakeista. Lumirakeet syntyvät kun alijäähtyneitä pilvipisaroita huurtuu tai kerääntyy lumihiutaleen ympärille muodostaen yleensä pyöreän, pehmeähkön pallon. Yleensä nämä ovat muutamia millimetrejä halkaisijaltaan. Maanantaina Helsingissä sataneiden lumirakeiden halkaisijaksi mittasin ainakin 12 mm, isoimmat saattoivat olla noin 15 mm. Noin kolmen minuutin video "pommituksesta" on nähtävissä tästä. Valitettavasti videoformaatti puurouttaa kuvaa hieman, mutta kyllä siitä saa kuvan lumirakeiden koosta.

Olen tässä suunnittelemassa hieman uusia juttuja blogia ajatellen. Mielessä on käynyt mm. sivuston siirtäminen pois "vuodatus.net" alustalta, joka vapauttaisi sivuston muokkaamisen ja laajentamisen. Tarkoituksena olisi esimerkiksi liittää kuvagalleria tiiviimmin blogin yhteyteen. Olen myös harkinnut hieman silloin tällöin videoblogin tekemistä, jossa olisi liikkuvaa kuvaa esim. tietokonemallien ennustekentistä joihin sitten nauhoitan puheen päälle. Tällä tavoin mahdollisesti säästäisin paljon aikaa kun tekstin kirjoittaminen ja kuvien liittäminen jne. on työlästä puuhaa. Myös uusi nimi blogille on hakusessa, sillä "Helsingin sää kuvina" ei oikein enää kuvaa tätä kokonaisuutta. Tuo oli ajatus lähes neljä vuotta sitten kun sivuston aloitin, mutta sen jälkeen on pääpaino siirtynyt enempi ennusteisiin, säätietouteen ja myös muualla Suomessa ja maailmalla tapahtuviin sääilmiöihin.

Jos teillä on mielipiteitä näistä asioista tai ehdotuksia mitä haluaisitte sivustolla näkevänne, laittakaapa kommenttia tai sähköpostia. Tarkoitus olisi tässä kevään aikana uusia kokonaisuutta hieman enempikin parempaan suuntaan.