1941489.jpg

Syysmyrsky saapuu yön aikana Suomeen. Vähäisiä tuulivahinkoja on odotettavissa maan etelä- ja länsiosissa.

2011428.jpg

Viimeisten päivien aikana tulevan myrskyn ennustettu voimakkuus on hieman laantunut. Lisäksi se saapuu aikaisemmin, voimakkaimmat tuulet merialueilla mitataan yön ja varhaisen aamun aikana läntisillä merialueilla. Tuuli voi yltää ylimmillään n. 24 m/s Selkämeren pohjoisosissa. Aamun aikana tuuli on voimakkaimmillaan maa-alueilla ja päivän mittaan tuulet alkavat pikku hiljaa heiketä. Tuulivahinkoja voi esiintyä etenkin lännessä, todennäköisimmin Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnissa. Sunnuntaina sähköttä vaalipäivää joutuu viettämään mahdollisesti ainakin jokunen tuhat kotitaloutta, pahimmissa tapauksessa ehkä hieman yli 10 000.

2011416.jpg

Yllä GFS mallin ennuste ensi yöksi. Väreillä kuvattuna 10 metrin keskituuli ja ilmanpaine. Kuvan saa isommaksi sitä klikkaamalla.

Puuskat yltävät sisämaassa 15-20 m/s. Ensimmäisen kuvan väritetyllä alueella puuskat voivat yltyä hieman yli 20 m/s. Noin 1000 metrin korkeudessa on voimakas rajakerroksen suihkuvirtaus, mutta se ei pahemmin pääse tunkeutumaan maanpinnalle asti johtuen sateen stabiloimasta rajakerroksesta. Niinpä suurin vahinkoriski rajoittuu merialueiden läheisyyteen.

Tuulen lisäksi sunnuntaina sataa runsaasti. Etenkin maan lounaisosissa sadetta voi päivän aikana kertyä yli 30 mm. Näin ollen melko kehno vaalipäivä on ainakin sään puolesta luvassa maan etelä- ja lounaisosiin.

Ensi viikolle povattu viileneminen on ottanut hieman takapakkia. Kylmää ilmamassaa leviää meillä vaikuttavan matalapaineen länsipuolitse aina Espanjaan saakka. Voi olla, että ensi viikolla saadaan uutisissa kuulla lumisateista Espanjassa. Alunperin odotettiin, että tämän meidän viikonlopun matalapaineen eteläpuolitse Suomeen virtaa kylmää ilmaa, mutta tällä hetkellä tuo kylmä syöttö ei kunnolla yllä meille. Sen sijaan keskiseen Eurooppaan saattaa kehittyä matalapaine, joka tuo meille lämmintä ilmamassaa etelästä. Jokatapauksessa säätilanne ensi viikon osalta on hyvin epävarma ja malliennusteet tulevat muuttumaan paljon. Niinpä vielä ei ensi viikosta uskalla paljoa mainita.

Lisäksi seuraavien päivien aikana kannattaa vilkuilla satelliittikuvia, sillä Islannin itäpuolelle saattaa kehittyä polaarimatalia (hiukan hurrikaaneja muistuttavia pieniä matalapaineita). Mikäli näin käy, niistä tulee juttua myöhemmin.

Seuraava päivitys alkuviikolla.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

104942777.jpg