Viikonlopun myrskyn jälkimainingeissa saapuu uusi myrskymatala tiistain aikana. GFS mallin tuuliennusteet ovat hieman laantuneet viime päivinä, mutta vielä se ennustaa Ruotsin rannikolle ja selkämerelle myrskyä ti-ke yönä ja muillekin merialueille kovaa tuulta, mahdollisesti myrskyä.

Sadetta tulee matalan mukana paljon etenkin tiistaina illalla. Sade tulee todennäköisesti pääosin lumena ja Helsinkiinkin saadaan ainakin hetkeksi maa valkoiseksi kun sade tulee etureunassa räntänä tai lumena. Voi olla hyvinkin mahdollista, että aivan rannikolla sade muuttuu vetisempään suuntaan illan aikana, mutta matalapaineen tarkka reitti määrittelee sen myöhemmin. Eli voi käydä niin, että kaikki sade tulee rannikolla vetenä tai sitten suurin osa lumena tai räntänä, aika arpapeliä vielä tällä hetkellä. Muualla etelässä tosin lunta kertyy varmaan kymmenenkin senttiä tai enemmän, joten VAIHTAKAA AUTOIHIN TALVIRENKAAT, ja sassiin. Ajokeli tulee nimittäin olemaan todella huono.

Matalan jälkipuolella tuulee jälleen pohjoisesta ja sää kylmenee pakkasen puolelle päivisinkin. Keskiviikon sadekuurot tulevat todennäköisimmin lumena, myös rannikolla. Tiistaina tulevat sateet, tulevat ne missä muodossa tahansa, saavat tiet hyvin liukkaiksi. Vaikka sade olisikin vettä, niin tienpinnat voivat jäätyä yön aikana ja keskiviikkona päivällä kun sää pysyy pakkasella.

Merentutkimuslaitoksen aaltomalli ennustaa keskiviikko aamuksi lähes yhtä korkeita aaltoja kuin viikonlopun myrskylle. Selkämeren eteläosiin, hieman Ruotsin puolelle malli lupailee 5 metrin merkitsevää aallokkoa, eli yksittäiset aallot olisivat 10 metrin luokkaa. Kovimman aallokon alue on tosin melko pieni verrattuna viikonlopun myrskyyn.  

Meille helsinkiläisille tämä myräkkä näkyy ja tuntuu ulkona liikuttaessa enemmän kuin viikonlopun myrsky, vaikka tilastollisesti tämä ei yhtä voimakas myrsky olekaan.

Palataan asiaan myöhemmin.

Tästä pääset kuvagalleriaan