Hieman sääasiaa Euroopasta ja mahdollisista rankkasateista Suomessa.

Keski-Euroopassa on luvassa torstaina mahdollisesti hyvin rajuja ukkosia. Aina Ranskasta Saksan kautta Puolaan ja muihinkin lähivaltioihin on kehittymässä mahdollisesti tämän kesän toistaiseksi voimakkain ukkosnäytelmä. Ilmamassa on alueella tavanomaista lämpimämpää ja lisääntyvä rajakerroksen kosteus sekä kylmenevä keski- ja ylätroposfääri ovat kehittämässä suomalaisittain ajateltuna herkullisia instabiiliuden arvoja. Kun soppaa heitetään vielä Atlantilta saapuvan laajan ylämatalaan liittyvä melko voimakas suihkuvirtaus, on ainekset koossa rajuille ukkosille. Vaarana ovat niin yli 5 sentin rakeet, kovat ukkospuuskat sekä tornadot. Vaikka tilanteessa on vielä lukuisia epävarmuuksia aina ukkosten laajuuteen ja kehittymisen ajankohtaan nähden, on tilanteessa aineksia uutiskynnyksen ylittävälle tapahtumalle. Alla on GFS mallista ajettu parametri supersolujen kehittymisen mahdollisuuksista.

3747040926_427dec8dbc_o.png

Jo tänään keskiviikkona on Keski-Euroopassa esiintynyt paikoin voimakkaita ukkosia. Muutamia supersolujakin on ollut liikkeellä, joista yhdestä on seuraavassa linkissä hienoja kuvia:

http://www.wzforum.de/forum2/read.php?8,1659223,1659223#msg-1659223

Suomen säässä ei tällä hetkellä ole varsinaisesti rajuilmoja tiedossa, mutta jo useiden päivien ajan on mielenkiintoa herättänyt tietokonemallien välillä indikoimat sademäärät perjantain/lauantain aikana maan etelä- ja/tai keskiosissa. Ennustettavuus tuonne kahden kolmen päähän asti on edelleen hyvin heikkoa, joten mitään varmaa tilanteesta ei voida sanoa. Keski-Euroopan torstain ukkoset nimittäin tulevat vaikuttamaan sään kehitykseen ja niinpä tietokonemallit saavat tilanteesta kiinni mahdollisesti vasta torstai-illan/perjantai-aamun kuluessa, jos silloinkaan. Kyseessä on jälleen mahdollisesti etelän kantilta nouseva kehittyvä matalapaine, jotka ovat kesäaikaan pahamaineisen vaikeita ennustaa.

Vuorokauden sademäärät saattavat ylittää paikoin yli 50mm, joten sadevaroitus olisi syytä antaa, mikäli tilanne noudattaa viime aikojen tietokoneajoja. Mutta kuitenkin painotan, että tilanne on vielä hyvin epävarma.

Aasiassa saatiin nauttia tämän vuosisadan pisimmästä auringonpimennyksestä. Samainen pimennys oli nähtävillä myös avaruudesta käsin. Alla on satelliittikuvista tehty animaatio, josta hienosti ilmenee pimennyksen matka Aasian mantereelta Tyynellemerelle.

3747040922_5c79806565_o.gif

(Lähde: JMA, Rob Carver Wunderblog)