Lämpötilat ovat menossa pikku hiljaa kohti kesäisempiä lukemia. Lauantaina saadaan nauttia lämpimästä säästä ja auringon paisteesta suuressa osassa Etelä-Suomea, joka kuuluu lämpimään sektoriin. Jatko näyttää myös melko lämpimältä.

Atlantilla on laaja matalapaine, jonka piti alunperin jyrätä Suomeen, mutta sen laajuudesta johtuen isot matalapaineet ovat yleensä hitaasti liikkuvia ja tämä ei pääse etenemään kun Suomen itäpuolella on korkeapaine, joka pysäyttää tuon matalan. Se kulkeekin hitaasti täyttyen koilliseen tuoden sateita lähinnä pohjoiseen ja Keski-Suomeen. Näin ollen etenkin etelässä saadaan nauttia hienosta viikonlopusta joidenkin sadekuurojen kera. Tämän matalapaineen jälkipuolella saapuu toinen matala ja jaarruuntuu myös Suomen luoteispuolelle. Näin ollen Suomessa vallitsee nyt melko pitkään lounaisvirtaus.

Lauantaina siis voidaan lähennellä jossain päin etelää hellelukemia ja laajalti ollaan 20 asteen tienoilla. Rannikoilla on viileämpää. Päivä on etelässä siis aurinkoinen, mutta iltaa ja yötä kohti voi etelässäkin tulla joitakin sadekuuroja kylmän rintaman ylityksessä. Voi siinä hieman paikoin ehkä ukkostaakin pohjoisempana, mutta sateet jäävät vähemmälle kuin alkuviikon sateissa. Siinä rytäkässä muuten Tukholman länsipuolella esiintyi trombi ja Saksassakin kehittyi supersoluja ja ainakin kaksi tornadoa sai aikaan tuhoa.

Kylmä rintama ei tuo merkittävästi kylmempää ilmaa ja sunnuntaina on edelleen etelässä aurinkoista ja lämmintä. Heikot sateet keskittyvät pohjoiseen. Maanantaina sama näyttäisi jatkuvan. Tosin siitä mallit antavat hieman eri tulkintoja. Näyttäisi siltä, että maanantaiksi vahvistuisi korkeapaineen selänne Suomeen. Sitten Suomen eteläpuolelle kehittynyt matalapaine toisi sateita tiistaiksi. GFS malli kuitenkin toisi sen matalan myötä hyvin lämmintä ilmamassaa mukanaan ja kumma kyllä se ennustaisi etelään hellettä hyvin yksimielisesti. Ilmatieteen laitos puolestaan ennustaa tiistaiksi nyt vain 12 astetta, joten jompikumpi on pahasti väärässä ja veikkaampa, että se on GFS. Lämmintä ilmamassaa kuitenkin näyttäisi silloin saapuvan, mutta sen hyöty saattaa jäädä vähäiseksi sateiden ja pilvisyyden takia.

Noiden melkoisten mallierojen vuoksi en lähtisi veikkailemaan vielä tiistain jälkeistä säätä, sillä esim. GFS malli oli pitkään sen jälkeisestä ajasta aivan sekaisin. Kuitenkin pääosin melko lämmin lounaisvirtaus vallitsee ja matalapaineita saattaisi kulkea lähinnä Pohjois-Suomen yli. Lämpötilat laskisivat tiistain jälkeen kuitenkin useilla asteilla muutamaksi päiväksi, mutta ehkä sitten loppuviikosta taas lämpenisi.

Kesää kohden sään ennustaminen käy hankalemmaksi. Talvella kun esiintyy kunnon matalapaineita ja korkeapaineita, kesällä on kaikenlaista sekamelskaa ja kuuroja siellä sun täällä, joten ennustaminen on vaikeampaa. Katsotaan sunnuntaina tuota tiistain tilannetta tarkemmin kun siihen mennessä mallit ovat yksimielisempiä.

Tästä pääset kuvagalleriaan