Tiesitkö, että..

...sääennustuksissa saa käyttää sanaa poikkeuksellinen ainoastaan mikäli kyseinen sääilmiö tapahtuu vain keskimäärin kolme kertaa vuosisadassa. Niinpä tämän kesän kuivuus näyttää joillakin paikoilla jäävän poikkeuksellisen ankaraksi. Muutenkin sääennustuksissa käytettävä sanasto on joiltakin termeiltään hyvin tarkkaan määriteltyä. Selvin esimerkki on tuulen voimakkuuden ilmaisu. Siinä missä puhekielessä voisi kertoa tuulen olevan huomenna kohtalaista, voi sitä käyttää ennustuksessa vain mikäli mallit lupaavat 4-7 m/s tuulta. Niinpä televisiossa saa olla tarkkana mitä termejä käyttää.

Lisäksi pilvisyys on yksi vaikeasti määriteltävissä oleva asia ihmisille. Siinä missä kesäisenä päivänä voi jonkun mielestä aurinko paistaa ja olla muutenkin selkeää, ei se meteorologille ole välttämättä selkeää. Pilvisyys jaetaan kahdeksaan osaan, jossa esim. 0/8 ja 1/8 on "selkeää". Numeroilla viitataan siihen, kuinka paljon koko taivaankannesta on pilvien peitossa. Hämäävää voi olla esim se, että mikäli on rakennusten tai puiden ympäröimänä ja katsoo ylös eikä huomaa pilven pilveä, voi pilvisyys kuitenkin olla vaikkapa 4/8, sillä pilvet voivat olla heti tuon näkyvän alueen ulkopuolella.

Vieläkin monimutkaisemmaksi asian tekee se seikka, että numerossa ei ole väliä pilven luokalla (cumulus, stratus jne..). Niinpä vaikka aurinko tuntuisikin paistavan täydeltä terältä "selkeältä" taivaalta, voi luokitus olla 7/8 eli pilvistä, sillä pilvisyys voi olla vain cirrus pilviä ylhäällä taivaalla, jota ei edes heti huomaakkaan. Eli tuo lukema voi olla sama täysin kesäisen tuntuiselle aurinkoiselle päivälle ja täysin synkälle, harmaalle päivälle, jolloin vain pienessä kolkassa taivaasta on sinistä näkyvissä. Voisikin olla hyvä joissakin sääennustuksissa, kuten radiossa kertoa pilvisyyden määrän ja sen laadun.

Sää on epävakaista tällä viikolla. Kuurosateita voi olla odotettavissa melkein milloin vain. Tälläkin hetkellä, maanantai iltana, tutkakuvassa pyyhältää voimakkaitakin (onkohan oikea termi.. :) kuuroja, mutta toistaiseksi suuressa osassa Helsinkiä ollaan vältytty kunnon sateilta. Nuo kuurot tuntuvat olevan voimissaan Suomenlahdella, mutta heti aivan rannikon läheisyydessä ne kuihtuvat olemattomiin. Ilmatieteenlaitoksen sivuilla on lähes joka päivälle ennusteessa luvattu sade- ja ukkoskuuroja.

Tiistaina illalla näyttäisi olevan nyt seuraavan 36 tunnin osalta todennäköisintä aikaa sateelle tässä etelässä, mutta kun on kuuroista kyse, niin ei voi varma olla. Myös nyt tulevana yönä on sateelle melkoinen mahdollisuus, ellei nuo kuurot jatka kuihtumistaan meren yllä.

Torstai ja Taiteiden yö näyttää sateiselta niin kuin koko viikko. Pahimmassa tapauksessa silloin illalla nuo kuurot jaksavatkin tulla yhdessä jonossa Helsinkiin ja siinäpä sitten on juhlimista. Voi tosin edelleen olla niin, että kuten viime päivinä ne kuurot väistävät juuri Helsingin ja silloin sitä vasta juhlitaan.

Pitkällä tähtäimellä lämpötila näyttää pysyttelevän 20 tienoilla etelässä ja ajoittain lämpimämpänä, paitsi tietenkin sateen sattuessa kohdalle. Yhteenvetona voisi siis ympäripyöreästi todeta, että sateita on luvassa tai sitten ei. Jos huono onni käy, niin niitä voi riittää ihan tarpeeksi usealle päivälle. Parhaassa tapauksessa voi päästä muutamalla hassulla kuurolla. Kuitenkin itse veikkaan, että ei tämä Helsingin "onni" voi kauhean kauan jatkua ja pakosti on luvassa useampia ja mahdollisesti rankkojakin sateita.

Kuvia on päivitetty päivittäin ja nyt on mm. perjantaisen ilotulituksen SM-kisojen parhaita paloja tulossa vuoroon. Ja mahdollisesti myös Korkeasaaren söpöjä elukoita. Mikäli ukkosia ja salamointia voisi tänne Helsinkiinkin asti päästä, niin silloin kyllä ollaan kameroiden kanssa valmiina.

Päivittäin lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan