Alkuviikko on aluksi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi. Loppuviikko on hieman viileämpi, mutta ehkä poutaisempi. Viikon keskivaihe on siltä väliltä.

Suomen länsipuolella on laaja matalapaine ja itäpuolella puolestaan laaja korkeapaine. Näiden välistä etelästä virtaa hyvin lämmintä ilmamassaa ja sen myötä etenkin tiistai on lämmin päivä. Tiistaina ja keskiviikkona hieman lähennellään lämpöennätyksiä, vaikka niitä tuskin rikotaan.

Maanantaina lähes koko maassa on pilvistä. Aurinko saattaa etelässä hieman näyttäytyä, paras mahdollisuus on lounaassa. Keski-Suomesta pohjoiseen saadaan sadetta tai sadekuuroja. Keski-Suomessa lämpötilat kieppuu 10-15 asteen välillä, pohjoisessa on alle +10. Etelässä päästään paikoin yli +15.

Tiistai saattaa olla sitten loppuvuoden lämpimin päivä. Etelässä lämpötila kohoaa korkeimmillaan lähelle +20. Etenkin idässä ja kaakossa on hyvin aurinkoista. Pohjoisempanakin päästään yleisesti yli +10 vaikka sadekuuroja saadaan. Päivä on melko tuulinen. Merellä tuuli yltyy kovaksi ja etenkin lännessä tuuli on melko puuskaista.

Keskiviikkona kaakossa voidaan vielä päästä +18 tienoille samalla kun länteen saapuu kylmä rintama. Sadekuuroissa lämpötila tippuu alle +15. Pohjoisessa liikutaan +10 asteessa.

Torstaina on vielä epävakaista Keski-Suomessa ja pohjoisempana.

Perjantaiksi näyttää sitten Euroopan keskuksen mallin mukaan vahvistuvan korkeapaine Suomen ylle lännestä. Se pitää korkean vahvimmillaan lauantaina. Sunnuntaiksi puolestaan vahvistuisi pieni aalto Luoteis-Suomeen. Pidemmälle tuo ennustettavuus kärsii huomattavasti, mutta Euroopan keskus näyttäisi siis siltä, että loppuviikko olisi siis pääosin poutaista. Yöt ovat silloin kylmiä ja sumuja saattaa esiintyä.

GFS malli hieman pisti pohdituttamaan, koska se periaatteessa pitäisi koko viikonlopun tuon korkeapaineen keskuksen Suomen itäpuolella, jolloin vallitsisi kaakkoisvirtaus. Silloin Suomen eteläpuolella kulkee aaltoja ja joistakin voi etelään tulla sateita. Tuo virtaus olisi siis lämmin ja kostea, eli melko erilainen säätilanne vallitsisi mikäli tuo korkean painopiste olisi Euroopan keskuksen mallia idempänä.

Muista malleista Britannian UKMET on GFS mallin kaltainen, toisi perjantaina etelään lämpimän rintaman ja itse matalapaineen Itä-Ruotsiin lauantaiksi, jolloin sää epävakaistuisi myös Suomessa. Kanadalainen GEM-malli ei ole ihan niin GFS mallin suuntainen. Japanilainen malli vahvistaisi korkean torstaiksi ja perjantaiksi ja kääntäisi virtauksen lauantaina kaakkoon ja toisi sateita etelään sunnuntaiksi. Vielä lopuksi GFS mallin parviajo, joka pitäisi korkean Suomen yllä perjantaina. Lauantaina kaakkoisvirtaus voimistuisi, mutta tuo etelän matala pysyisi kauempana.

Eli vielä on viikonlopun osalta vaihtelua mallien välillä. Euroopan keskuksen malli on noista ehkä luotettavin yleensä ja se pitäisi korkeapaineen varmiten Suomen yllä, muut ovat tuon kaakkoisvirtauksen kannalla, jolloin sää voisi olla pilvisempää ja hieman epävakaisempaa, vaikkakin lämpimämpää. Saa nähdä miten käy.

Atlantilla on muodostunut subtrooppinen myrsky Jerry, joka ei tosin uhkaa maa-alueita ja kuolee alkuviikosta. Muutoin Atlantilla on tällä hetkellä kolme mielenkiinnon kohdetta. Niistä akuutein on Meksikonlahdella oleva matalan keskus, jossa on epäjärjestäytynyttä ukkostoimintaa. Toinen järjestäytyneempi alue liittyy trooppiseen aaltoon lähellä Windward-saaria. Se kulkee melko läheltä Etelä-Amerikan mannerta, joka voi hieman hidastaa kehitystä. Kolmas alue on Afrikan mantereelta poistunut trooppinen aalto, johon liittyy melko runsasta, mutta hajanaista ukkostoimintaa. Näistä kahdesta jälkimmäisestä voi kehittyä trooppisia matatalapaineita seuraavan parin päivän aikana. Tuo kauempana idässä oleva aalto näyttää SHIPS intensiteettimallin mukaan voimistuvan hurrikaaniksi parin päivän sisällä, se on hieman liian agressiivinen ennuste, mutta jossain vaiheessa mahdollista. Sen suunta on suunnilleen kohti Puerto Ricoa.

Lännempi aalto voimistuisi samaisen mallin mukaan hitaammin tuon mantereen vaikutuksesta ja olisi matkalla ehkä kohti Jamaikaa. Meksikonlahden systeemiä mallit eivät ole vielä kunnolla osanneet ennustaa. NAM-malli veisi sen Meksikon ja Texasin rajamaille ehkä trooppisena matalapaineena tai myrskynä. Euroopan keskus kehittää alkavan viikon lopulle hurrikaania Atlantille ja veisi sitä kohti Yhdysvaltain itärannikkoa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan