Sää lämpenee ensi viikolla. Bangladeshiin matkalla erittäin vaarallinen hirmumyrsky.

Useita päiviä jatkunut kylmä jakso muuttuu viikonvaihteessa leudompaan suuntaan. Sadealue kulkee tänään Suomen yli itään. Sen yhteydessä voidaan saada muutama sentti lunta maan keskiosissa. Maan lounaisosissa sateet jäävät vähimmälle. Sadealueen myötä lämpötilat nousevat etelässä nopeasti. Vielä nyt kahden aikoihin ollaan Helsingissä -4 asteen tienoilla, mutta illalla voidaan käväistä jo nollassa. Yöksi sää jälleen vähän pakastuu, mutta perjantaina päivällä jälleen ollaan nollassa tai vähän plussan puolella. Muualla maassa on vielä lähipäivät pakkasta.

Perjantaina lumikuuroja saadaan lähinnä kaakon ja idän suunnalla vaikka ne ovat muuallakin mahdollisia. Vielä on yksi epävarmuus huomisen sateissa. Ilmatieteen laitoksen ennusteessa uusi osakeskus syntyy Keski-Ruotsiin ja jatkaa siitä perjantain aikana Suomen lounaispuolitse kaakkoon. Tällä hetkellä sen ennusteen mukaan nuo sateet jäävät pääosin Suomen ulkopuolelle. Kuitenkin Forecan ennuste ja esim. GFS malli tuovat tuon osakeskuksen eteläisen Suomen ylle ja siitä saataisiin räntäsateita lounaaseen. Eli vain päivää ennen on tilanne tuon osakeskuksen osalta vielä epävarma. Etelärannikolla lämpötila voi siis olla nollassa tai hieman plussalla, Keski-Suomessa ollaan -5 asteen tienoilla ja pohjoisessa -10 vaiheilla.

Lauantaiksi Suomeen vahvistuu korkean selänne ja sää on koko maassa poutaista. Lämpötilat laskevat tilapäisesti ja etelässäkin ollaan pakkasella. Pohjoisessa on päivälläkin yli 10 astetta pakkasta. Lännestä lähestyy seuraava sadealue, jonka myötä sää alkaa sitten lauhtua. Sadealue saapuu läntiseen Lappiin lauantai-illan kuluessa. Siitä sateet leviävät yön aikana muuallekin maahan.

Sadealueen etureunassa sateet tulevat lumena, mutta sunnuntain aikana jälkipuolella ne ovat räntää tai vettä aina Lappia myöden. Matalapaineen keskus kulkee sunnuntain aikana Jäämerellä Lapin pohjoispuolella. Se alkaa voimistua illan kuluessa, jolloin se kaartaa suoraan pohjoiseen. Sen jälkipuolella pohjoiseen virtaa taas kylmempää ilmaa.

Maanantaina siis pohjoiseen leviää viileämpää ilmaa kun taas etelässä virtaus käy lännestä. Eteläiseen Suomeen näyttää tällä hetkellä ulottuvan tiistaista torstaihin korkean selänne, joka pitäisi sään pääosin poutaisena. Viikon toisella puoliskolla näyttäisi matalapaineita kulkevat Suomen pohjoispuolitse tuoden sateita ja pitäen virtauksen etelän ja lännen puoleisena.

Eli Suomessa sää lämpenee sunnuntaista lähtien. Etelässä mennään selvästi plussan puolelle ja vähäiset lumet sulavat.

Itä-Ruotsin rannikolla saatiin tiistaina päivän aikana yli 40 cm lunta. Syynä tähän oli viime päivityksessä mainittu rannikkokonvergenssi, joka tehosti mereltä saapuneita lumikuuroja. Tilanne oli hiukan vastaavanlainen kuin tuossa 1998 Gävlen lumikaaoksessa.

1062329.jpg 

Ylläolevassa kuvassa joulukuun 1998 1,5 metrin kinokset aiheuttanut matalapaine. Kuvasta nähdään, että virtaus on käynyt Gävleen voimakkaasti koillisesta lämpimän meren yltä, jolloin konvergenssi on rannikolla voimistanut sateita entisestään.

1062358.jpg

Säätilanne tiistain vastaisena yönä. Valitettavasti en saanut 12 UTC kuvaa, jossa virtaus olisi selvemmin käynyt Tukholman eteläpuolelle koillisesta ollen enemmän Gävlen tilanteen tapainen.

 

Bangladeshia lähestyy paraikaa hyvin vaarallinen syklooni Sidr, joka on tällä hetkellä 5-luokan syklooni. Tuulet puhaltavat 70 m/s ja puuskissa 85 m/s. Sidr on matkalla kohti Bangladeshin hyvin matalaa rannikkoa ja sen ennustetaan rantautuvan seuraavan 12 tunnin aikana.

1062320.jpg

Sidr'n reitti vie sen lähelle Intian ja Bangladeshin rajaa. Alue on melkein huonoin mahdollinen trooppisen myrskyn aiheuttamien tuhojen kannalta.

1062360.jpg

Jeff Mastersin blogin mukaan alue on siis melkein pahin mahdollinen johtuen tuosta hyvin matalasta rannikkoalueesta. Hänen sivuillaan on eräällä tietokonemallilla laskettu mahdollisen 5-luokan sykloonin aiheuttaman myrskytulvan korkeus. Pohjoisella pallonpuoliskolla trooppisten myrskyjen voimakkaimmat tuulet ja korkein tulva havaitaan myrskyn reitin oikeassa etukulmassa, jossa tuuli puhaltaa siis kohti kulkusuuntaan. Niinpä tässä tilanteessa myrsky pakkaa ja kanavoi kaiken vesimassa alueelle, joka Mastersin blogin mukaan voi ylläpitää jopa 13 m tulva-aaltoa.

Tässä tilanteessa on muutama positiivinen uutinen. Viime vuosien aikana Bangladeshissa on pystytty varautumaan trooppisiin myrskyihin hieman menneitä aikoja paremmin. Lisäksi Sidr on melko kompakti myrsky ja sen voimakkaimmat tuulet eivät ulotu hirveän kauas keskustasta. Viime päivinä on myös ennakoitu, että myrsky saattaisi heiketä juuri ennen rantautumistaan johtuen kasvaneesta tuuliväänteestä. Kuitenkin viimeisimmän tiedon mukaan tuo selvä heikkeneminen tuuliväänteen vuoksi tapahtuu vasta kun myrsky on jo rantautunut, joten siitä ei ole varsinaisesti hyötyä.

1062322.jpg

Tässä kuvassa on ns. tropical cyclone heat potential, joka kuvastaa energiaa, joka trooppisilla myrskyillä on käytettävissään. Se lasketaan mm. veden pintalämpötilan ja lämpimän veden syvyyden mukaan. Tuosta nähdään, että Bangladeshin rannikolla tuo potentiaali hieman heikkenee, joka voisi ennakoida itse myrskyn hienoista heikkenemistä.

1062328.jpg

Tässä puolestaan meriveden lämpötilat. Vaikka rannikolla on hieman viileämpää vettä kuin kauempana valtamerellä, on se edelleen melko suosiollinen trooppisen myrskyn kehityksen kannalta.

Vuonna 1991 Bangladeshiin iski syklooni Gorky, joka oli rantautuessaan yhtä voimakas kuin Sidr on tällä hetkellä. Sen 6 metrin tulva-aalto tappoi ainakin 138 000 ihmistä ja jätti miljoonia ilman kotia.

Vaikka Sidr heikkenisi esim. 3-luokan syklooniksi, on sen luoma tulva-aalto edelleen merkittävä, sillä meri ei kykene sopeutumaan uuteen tilanteeseen yhtä nopeasti kuin mitä tuulet antaisi olettaa.

 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan