Sää on ensi viikolla koko maassa poutaista ja sateet jäävät vähäisiksi. Lämpötilat pysyvät aluksi kurissa, mutta viikon toisella puoliskolla sää alkaa lämmetä.

Sunnuntaina lämpötilat ovat koko maassa plussalla aivan Pohjois-Lappia lukuunottamatta. Maan eteläosiin ulottuu korkean selänne ja sää on aurinkoista. Lapissa liikkuu paikallisia lumi- ja räntäkuuroja. Etelässä lämpötila kohoaa lähelle +10 astetta, muualla liikutaan +5 asteen molemmin puolin.

Maanantaina rintamavyöhyke on maan itä- ja keskiosissa. Siitä saadaan paikallisia lumi- ja räntäkuuroja. Lämpötiloissa ei suuria muutoksia sunnuntaihin. Päivä on melko aurinkoinen koko maassa paitsi tuon rintama tuntumassa on runsaampaa pilvisyyttä. Iltapäivällä Itä-Lapissa voidaan saada hiukan sakeampia lumikuuroja, mutta ne ovat paikallisia. Rintama liikkuu päivän mittaan kaakkoon.

Tiistaiksi korkeapaine vahvistuu Suomen ylle lännestä. Sää on koko maassa poutaista ja aurinkoista, ainoastaan Pohjois-Lapissa voi tulla yksittäisiä lumikuuroja. Lämpötilat hieman laskevat maanantain lukemista, mutta ovat etelässä ja lounaassa selvästi yli +5. Muualla liikutaan +5 asteen molemmin puolin.

Keskiviikkona korkeapaine liikkuu lounaaseen ja poutaisinta ja aurinkoisinta on juuri etelässä, lounaassa ja lännessä. Maan pohjois- ja itäosien yli liikkuu lumi-, räntä- ja vesikuuroja päivän aikana. Pilvisyys on näillä alueilla runsaampaa. Lounaassa päästään yli +10 asteen ja muuallakin maassa lämpötilat kohoavat edellispäivien lukemista muutamalla asteella.

Torstai on keskiviikon kaltainen, paikalliset sateet painottuvat maan itärajalle. Ilmamassa lämpenee etelässä hieman ja niinpä lämpötilat kohoavat +10 asteen yläpuolelle ja paikoin lähelle +15 C. Maan keskiosissa liikutaan +10 asteen tuntumassa ja Lapissa 0..+5.

Perjantaina korkeapaine näyttäisi vihdoin siirtyvän Suomen itäpuolelle, jolloin ilmavirtaus kääntyy lounaan puolelle. Maan etelä- tai lounaisosissa voidaan rikkoa mahdollisesti +15 astetta.

Lounaisvirtaukseen liittyy kosteutta ja näillä näkymin lauantai olisi sadekuurojen sävyttämä päivä. Vappuaattoon on vielä puolitoistaviikkoa ja sään ennustaminen on vielä mahdotonta. Tällä hetkellä lounaisvirtaus näyttäisi jatkuvan tuolloin, jolloin ilmamassa olisi nykyistä lämpimämpi. Ongelma on pilvisyyden ja sateiden ennustaminen, joka määrää suurelti lämpötilat maanpinnalla.

Kevät etenee muuallakin Euroopassa. Lounais-Euroopassa on voimakas ylämatala ja siihen liittyvä pintamatalapaine Ranskan ja Espanjan merialueilla. Tuo matalapaine nostattaa hyvin lämmintä ilmamassaa lähipäivinä Balkanille ja Kaakkois-Eurooppaan. Lämpötilat kohoavat esim. Kreikassa maanantaina yli +30. Lämpimään ja kosteaan ilmamassaan liittyy myös ukkosia ja olen tässä seuraillut malliennusteita maanantaille Serbian, Kroatian, Unkarin ja Romanian rajamaille. Ennustetut CAPE arvot liikkuvat yli 1000 J/kg ja 0-6 km tuuliväännekin 20-25 m/s, paikoin enempi. 0-1km väänne on päivällä GFS mallin mukaan 7,5-10 m/s, mutta voimistuu illalla 10-13 m/s. SRH arvot ovat hyvin huolestuttavia, 0-3 km SRH on yli 250 m2/s2, paikoin illalla yli 400 m2/s2. 0-1 km SRH on n. 100-150 m2/s2, mutta voimistuu illalla yli 250 m2/s2. Kun soppaan vielä sysätään negatiivisesti kallistunut yläsola ja difluentti ylävirtaus on voimakkaat ukkoset todennäköisiä. Ongelma on tuon uuden osakeskuksen tarkka ajoittaminen ja paikantaminen. Kuitenkin tämän päivän 06z GFS ajo antaa syytä olettaa, että voimakkaita ukkosia ja myös supersoluja tulee syntymään alueella maanantaina. Tornadot, ehkä voimakkaat sellaiset ovat mahdollisia, vaikkakin niiden todennäköisyyttä hillitsee rajakerroksen kosteuden määrä ja korkeat LCL tasot. Tilanne muistuttaa Yhdysvalloissa havaittavia rajuilmojen säätilanteita. Mielenkiinnolla seurataan mitä maanantaina on odotettavissa kunhan GFS mallin tarkentuu lähipäivinä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

95635376.jpg