Lapin kerrassaan mahtavan lumisista maisemista ollaan tultu takaisin sysimustaan Helsinkiin. Sitten sääasioiden kimppuun.

Kaakosta ulottuu Suomeen korkean selänne ja se on pitänyt sään melko sumuisena ja pilvisenä. Huomasin tänään Helsingin Sanomien sivuilla uutisen, jossa mainittiin radio- ja tv-häiriöistä Etelä-Suomessa. Syyksi mainittiin juuri samainen korkeapaine. Käydäänpä nopeasti hieman meteorologista taustaa tähän ilmiöön. Alla on tämän iltapäivän Jokioisten luotaus, jonka saa isommaksi sitä klikkaamalla.

2149158.jpg

Kuvassa on siis punaisella yhtenäisellä viivalla osa lämpötilan pystyprofiilia ja katkoviivalla puolestaan kosteuteen liittyvä kastepiste. Siitä nähdään, että juuri maanpinnan yläpuolella on hyvin kosteaa ilmaa (molemmat käyrät lähekkäin), mutta n. 400 metristä ylöspäin lämpötila kohoaa äkisti ja samalla kastepiste laskee, niinpä ilma puoli kilometriä ylöspäin on hyvin kuivaa. Tällainen tilanne on melko tyypillinen talvisessa korkeapainetilanteessa, jossa vallitsee laaja-alaista subsidenssia, eli laskevaa liikettä.

Maanpinnan tuntumassa lämpötila on pakkasella, -2,3 C, mutta kun mennään 500-600 metrin korkeuteen lämpötila onkin +7 C. Tämä tilanne on erittäin selvä inversio, jossa lämpötila siis kohoaa ylöspäin mentäessä (yleensä lämpötila laskee troposfäärissä ylöspäin mentäessä). Kuten luotauksesta nähdään, on muutos kosteasta, viileästä ilmasta melko lämpimään ja kuivaan ilmaan hyvin äkillinen.

Miten tämä sitten liittyy radio- ja tv-häiriöihin? Inversiokerroksissa ilmakehän taitekerroin (riippuu mm. lämpötilasta ja kosteudesta) muuttuu äkisti. Jos muistanette ylä-asteen tai lukion fysiikasta Snellin lain, tiedetään, että taitekertoimen muuttuessa, erilaisten aaltojen nopeus ja samalla "suunta" muuttuu. Jos taitekerroin muuttuu tarpeeksi voimakkaasti, voi esim. ääniaallot taipua takaisin alaspäin. Esimerkkinä varhainen kesäyö järven rannalla. Järven yli voi kuulla puheen erittäin hyvin, sillä järvi on vielä hyvin kylmä, mutta kesäinen lämmin ilmamassa on sen yläpuolella. Tällöin syntyy samanlainen inversiotilanne, jossa ääniaallot taipuvat takaisin maanpintaan matkatessaan eteenpäin lähteestään.

Lähetettävät radio- ja tv-signaalit tuovat lähetykset normaalisti lähialueille ja niiden ylöspäin lähtevät sähkömagneettiset aallot karkaavat korkealle ilmakehään. Inversiotilanteissa ne voivat taittua edetessään alaspäin ja maan kaarevuudesta johtuen matkata pitkänkin matkaa pidemmälle kuin normaalitilanteessa. Niinpä signaaleja voi tulla aina ulkomailta asti ja näin sekoittaa radio- ja televisiolähetyksiä. Ymmärtääkseni digi-aikaan siirtymisen jälkeen tilanne on helpottanut, mutta en tiedä lähetysten ja vastaanottimien yksityiskohtia, joten tarkkaan syytä ongelmiin en osaa sanoa. Kuitenkin meteorologien syy on tosiaan voimakas inversio n. 350-450 metrin korkeudella maanpinnasta, joka aiheuttaa ns. ducting-ilmiön.

Sitten tulevaan säähän. Viikon loppua kohden sää on lauhtumassa.

Suomi kuuluu aluksi kaakkoispuolella väistyvän korkeapaineen ja läntisten matalapaineiden väliin. Ilmavirtaus puhaltaakin etelän kantilta. Tiistaina päivä on koko maassa hyvin pilvinen ja lähinnä länsirannikolla voi tulla tihkua tai yksittäisiä heikkoja sadekuuroja. Myös jäätävät sateet ovat mahdollisia. Länsi-Lappiin leviää päivällä heikkoja lumikuuroja. Lämpötilat ovat pääosin nollan ja -5 asteen välillä, kylmintä itärajalla (-5..-10 C) ja lauhinta lännessä.

Keskiviikkona hajanaisia sateita saadaan siellä täällä. Lumisateita saadaan maan kaakkoisosissa kun taas lännessä tulee paikallisia vesikuuroja tai jäätävää tihkua. Länsi-Lapissa voi tulla myös paikallisia lumikuuroja. Lämpötiloissa ei suuria muutoksia, aste tai pari tiistain lukemia lauhempaa.

Torstaina pilvinen sää jatkuu. Hajanaisia sateita voi tulla lähes koko maassa. Itäpuoleltaan sateet ovat lumisia, lännessä puolestaan vetisempiä tihkusateita. Lämpötilat lauhtuvat entisestään, lännessä ollaan suojan puolella, Lapissakin vain pikkupakkasta.

Perjantaina pakkasta on enään aivan Pohjois-Lapissa ja Itä-Suomessa. Muualla ollaan nollan tienoilla tai suojan puolella. Hajanaisia vesi- tai räntäsateita voidaan saada lähestulkoon koko maassa.

Tällä hetkellä näyttäisi, että lauantain kuluessa lännestä saapuu matalan osakeskus. Viikonloppu näyttää muutenkin melko kostealta ja lauhalta. Sää on maan etelä- ja keskiosissa ainakin suojan puolella.

Joulun säätä arvioitaessa on katsottava miten käy viikonvaihteessa, ehkä maanantain aikana. Mallit ovat antaneet vihiä, että lännestä olisi singahtamassa ylämatala, joka työntää yläkorkeaa etelämmäksi ja lopulta matala porautuu itäiseen Eurooppaan. Samalla perusvirtaus muuttuisi meridionaalisemmaksi, eli tutun läntisen lauhan virtauksen sijaan virtaus puhaltaisi Suomeen pohjoisesta tiistain paikkeilla. Tuon yläsolan ajoitus on kuitenkin vielä melko auki ja ei ole varmaa, muuttuuko perusvirtauksen suunta kuinka merkittävästi vai jatkuuko läntisten matalapaineiden sarja tuonkin jälkeen. Yhtälössä on vielä niin monta tekijää, että varmuutta joulun suursäätilasta ei voida vielä sanoa. Mahdollisuuksia valkoiseen jouluun on vielä, mutta tarkennellaan tilannetta viikon mittaan.

Viime päivinä on ollut uutisissa paljon sääongelmista maailmalla. Italiassa on annettu sateista korkeimman luokan säävaroituksia, sillä yläsolat- ja matalat ovat pitkään indusoineet matalapaineita Välimerellä ja Italia onkin jatkuvalla syötöllä saanut rankkasateita. Myös Yhdysvalloissa sää on aiheuttanut laajaa tuhoa. Jäämyrsky on katkonut sähköt sadoilta tuhansilta kotitalouksilta paksujen jääkerrosten kaadettua puita ja sähkölinjoja. Myrskyn jälkipuolella Kanadasta on purkautunut erittäin kylmää ilmaa pitkälle Yhdysvaltojen eteläosiin asti. Alla on 850 hPa (n. 1,5 km korkeus) lämpötilat tälle päivälle.

2149151.jpg

Kuvasta nähdään, että aina Teksasiin asti on virrannut kylmää ilmamassaa. Arktisen ilmamassan rajana pidetään -18 C (850 hPa korkeudella) ja sitä kuvaa tummin sininen alue. Yhdysvaltain Keski-Lännessä ilmamassa on hyytävän kylmää. Lämpötilat ovat maanpinnan tuntumassa laajalti -15 asteen kylmemmällä puolella ja mm. Minnesotassa ja Pohjois-Dakotassa ollaan -25 asteen kylmemmällä puolella. Luotaukset alueelta paljastavat, että 850 hPa lämpötila Montanan luotauspaikoilla on jopa -27 C..-30 C, joka on äärimmäisen kylmää. Yhtä kylmää ilmaa löytyy ainoastaan osasta Pohjois-Kanadaan ja Siperiasta. Eli erittäin kylmästä purkauksesta on kyse.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

107108675.jpg