Päivitän nopeasti ennen töihin lähtöä.

Ilmatieteen laitos on antanut tälle päivälle varoituksen itäiseen Suomeen vaarallisen voimakkaista ukkospuuskista. Tarkempi vaara-alue löytyy Meteoalarmin sivuilta.

Pääosa ukkosista on siis syntymässä tuon eilen mainitsemani Turku, Tampere, Jyväskylä linjan etelä- ja itäpuolelle. Voimakkaimmat solut syntynevät juuri Kaakkois- ja Itä-Suomeen.

Vaikka GFS mallin antamat MLCAPEn arvot ovat laskeneet tälle päivälle jatkuvasti, on se vielä riittävä synnyttämään ukkosia. Isoimmat arvot löytyvät Tampereen eteläpuolelta sekä kaakosta ja idästä. MLCAPE voi olla näillä alueilla n. 750 J/kg.

Kaakossa on suurempi riski voimakkaille ukkosille, koska siellä tuulen väänne on hieman suosiollisempi. 0 - 6 km kerroksessa se on n. 10-15 m/s. Samalla alueella on 2 km - 4 km lämpötilavähete myös suurimmillaan. Lisäksi helisiteetti on suosiollinen idässä. Näiden takia idässä ja kaakossa on pieni riski, että supersoluja voisi muodostua. Yhdistettynä melko alhaiseen LCL (Lifting Condensation Level) tasoon ei trombien esiintyminen ole poissuljettua.

Näiden lisäksi mikäli ukkossolut organisoituvat voi syntyä voimakkaampia syöksyvirtauksia. Eli idässä kannattaa ulkona liikkuvien katsoa välillä taivaalle ettei tule yllätetyksi. Illalla tuulen väänne heikkenee ja noste vähenee, jolloin myös ukkossolut alkavat heiketä. 

Nyt loppuu aika ja pitää lähteä töihin. Päivitän illalla viime öisestä Helsingin ukkossolusta ja laitan siitä kuvia. Lisäksi katsotaan huomisen tilannetta.