1584786.jpg

KONVEKTIOKATSAUS 10.8.2009

...VÄHÄINEN RISKI VAARAA AIHEUTTAVASTA KONVEKTIOSTA...

...ukkospuuskat, pienet rakeet ja heikot trombit mahdollisia...

3809181940_f315ecfa5a_o.jpg

...SYNOPSIS...

Laaja ylämatala majailee Islannin ja Norjan välissä ja siihen liittyvä yläsola alkaa indusoida maanpintamatalaa Pohjois-Ruotsin yllä. Ylä-troposfäärin suihkuvirtaukset ovat Suomen konvektioalueiden ulottumattomissa, mutta voimistuva matalapaine saattaa voimistaa rajakerroksen barokliinisuutta tarpeeksi, jotta noin 15 m/s alatroposfäärin suihkuvirtaus voisi voimistua päivän aikana lähinnä Etelä-Lappiin.  

...KONVEKTIOPARAMETREJÄ...

  • MLCAPE 100-600 J/kg 
  • 0-6km tuuliväänne < 10 m/s
  • 0-1 km tuuliväänne max 7-12 m/s
  • 0-3 km SRH max n. 100 m2/s2 
  • MI 6

...POHDINTA...

Tiistain ukkoset tulevat painottumaan etenkin Oulun lääniin, mutta jyrinää saadaan todennäköisesti myös Etelä-Lapissa sekä Pohjanmaan maakunnissa. Syvenevä matalapaine on kehittymässä Pohjois-Ruotsin yllä, mutta sen sijainnissa on vielä pienoisia eroja ja niinpä suurimman kosteuden ja instabiiliuden paikoissa on vielä heittoja. GFS näyttää suurinta instabiiliutta Keski-Lapin länsiosiin kun taas Länsi-Suomi jäisi lähes ilman epävakautta, toiset lähteet taasen viittaavat, että lännessäkin voi ukkonen jyristä ja Keski-Lappi voi saada niskaansa vain jatkuvampaa sadetta. Heitoista huolimatta ukkosia tullaan tiistaina saamaan.

Heikon syvän kerroksen tuuliväänteen vallitessa ja melko heikkojen pakotteiden myötä lännen solut tulevat olemaan melko lyhytikäisiä, vaikka heikko yläsola saattaakin pienoista järjestäytymistä saada aikaan. Päivän mielenkiintoisin tilanne on Oulun läänissä ja etenkin Etelä-Lapissa, jonne voimistuva matalapaine on kehittämässä pienoista alatroposfäärin suihkuvirtausta, joka voimistaa 0-1 km tuuliväänteen yli 10 m/s. Alue on paikoin päällekkäin suuremman instabiiliuden kanssa GFS mallin tulkinnan perusteella ja niinpä yksittäisen heikon trombin mahdollisuus on olemassa, vaikkakin riski on pieni. Väänne on pääasiassa melko yksisuuntainen, vaikkakin paikoin 0-1 km helisiteettiarvot huitelevat 100 m2/s2 tienoilla. Hyvin alhainen LCL-taso nostaa hieman trombin mahdollisuutta, mutta runsas pilvisyys ja pienempi alatroposfäärin instabiilius ei anna syytä suurempaan riskiin. Noin 15-20 m/s ukkospuuskat ovat mahdollisia voimakkaimmissa soluissa. Alentunut nollaisotermin korkeus ja kosteahko rajakerros pitävät rakeita hengissä lähemmäksi maanpintaa, mutta heikko syvän kerroksen tuuliväänne ei pysty kehittämään suurehkoja rakeita. Lähinnä noin 1 cm rakeet ovat mahdollisia.

Eli viime päivien ukkoskausi pohjoisessa jatkuu ja paikoin alatroposfäärin suihkuvirtaus saattaa tehdä soluista kiinnostavia yllä kuvatulla alueella. Päivityksiä tarvittaessa twitteriin.