Asiaa vuodenaikaisennusteista, tulevasta hurrikaanikaudesta ja Suomen lähiaikojen säätilanteesta.

Noin kuukausi sitten tein pikakatsauksen tulevan kesän ennusteisiin. Nyt olisi jälleen paikallaan päivittää vuodenaikaisennusteita. Alkuun heti voimakas muistutus siitä, että vuodenaikaisennusteet ovat vielä kokeiluasteella ja niiden soveltuvuus etenkin Suomen leveysasteilla on heikkoa. Eli niille ei tule antaa liikaa painoarvoa. Turha siis valittaa jos joku ajoittaa kesälomansa näiden tietojen perusteella "väärin".

Sitten itse asiaan. Mikäli huhtikuun vuodenaikaisennusteet pitävät lopulta paikkaansa, on kesästä tulossa viime kesää "parempi". Neljän globaalin ennustusmallin huhtikuun ajojen perusteella Suomessa olisi odotettavissa tavanomaista lämpimämpi kesä. Ennustettu lämpötilapoikkeama olisi jotain 0,5..2 asteen väliltä. Asetelma näyttäisi olevan sellainen, että Suomen etelä/kaakkoispuolella olisi keskimääräistä matalampi paine, joka nostaisi kaakosta meille ajoittain hyvin lämmintä ilmamassaa.

Sateista mallit antavat ristiriitaisia signaaleja. Osa näyttää tavanomaista sateisempaa kesää, osa taas kuivempaa. Tämä ero saattaa johtua eri tavoista miten mallit kuvaavat konvektiota. Mikäli yllä esitetty asetelma toteutuu, on kaakosta mahdollisesti saapuva kostea ja lämmin ilma helposti ukkosherkkää ja konvektion aikaansaamat rankkasateet mahdollisia. Tuleva kesä näyttäisi tämän hetkisen ennusteen mukaan olevan edellisvuosia selvästi parempi ukkoskesä etenkin maan etelä- ja itäosissa.

Etenkin alkukesä näyttäisi olevan signaaleiltaan paremmasta päästä ja ei olisi lainkaan mahdotonta, että kesäkuussa saataisiin tavallista enempi hellepäiviä. Vastaavasti loppukesän osalta epävarmuus kasvaa. Potentiaalia ennusteiden perusteella on siis lämpimälle kesälle koko maassa, etenkin etelässä ja idässä. Pitkät ennusteet ovat kuitenkin vielä kokeiluasteella joten mitään varmaa näistä ei saada irti.

Kesä tuo mukanaan myös hurrikaanikauden, joka alkaa virallisesti kesäkuun alussa. Hurrikaanien pääasiallisen syntyalueen meriveden lämpötila oli maaliskuussa ennätyslämmin. Vaikka merivesi olisi kesällä tavanomaista lämpimämpää, hurrikaaneja voi silti selvästi heikentää voimakas tuuliväänne troposfäärissä. Tyypillisesti El Niño vähentää hurrikaanien ja trooppisten myrskyjen määrää Atlantilla kasvaneen tuuliväänteen myötä. Tällä hetkellä El Niño on jo lipunut "heikkoon" kategoriaan eli meriveden lämpötilapoikkeama itäisellä Tyynellämerellä (5°N - 5°S, 120°W - 170°W) on alle +1 astetta. Ennusteiden perusteella El Niño on joko ohi tai ollaan jo siirrytty La Niña vaiheeseen hurrikaanikauden huipun aikaan elo-syyskuussa.

4535144055_30ed4c5f7f.jpg

Kuva: Jeff Masters/Columbian yliopisto - IRI

Mikäli trooppisen Atlantin meriveden lämpötila pysyy tavanomaista lämpimämpänä seuraavien kuukausien ajan ja El Niño heikkenee odotetusti, saattaa hurrikaanikausi olla selvästi tavallista aktiivisempi. Useat ennustuslaitokset ennakoivatkin tavanomaista enemmän trooppisia myrskyjä ja hurrikaaneja täksi kesäksi/syksyksi. Kevään ennusteet loppukesän hurrikaanien määrästä eivät tosin ole sieltä luotettavimmasta päästä, kuten viime vuonna nähtiin. Lämmin merivesi ja heikkenevä El Niño kuitenkin viittaavat melko vahvasti siihen, että moniin hurrikaaneihin tulee jälleen varautua.

Huhtikuun alkupuolisko oli paikoin idässä ja Pohjois-Suomen itäosissa poikkeuksellisen lämmin. Esimerkiksi Utsjoki Kevon asemalla lämpötilapoikkeama oli +5,8 astetta. Yhtä lämmintä huhtikuun alkua ei ole esiintynyt viimeisten 50 vuoden aikana ainakaan Rovaniemellä, Sodankylässä, Mikkelissä eikä Joensuussa. Kuun puolivälissä säätyyppi muuttui viileämpään suuntaan, lähelle tavanomaisia arvoja.

Nyt tiistai ja keskiviikko ovat laajalti poutaisia ja osin aurinkoisia päiviä paikallisia sadekuuroja lukuunottamatta. Keskiviikon aikana lounaasta on tosin saapumassa matalapaine sateineen. Siitä saadaan sateita useamman päivän ajan ja etelässäkin sade voi tulla ajoittain lumena tai räntänä. Vasta viikonvaihteessa sää alkaa hiljalleen lämmetä tämän hetkisen näkemyksen mukaan. Tästä eteenpäin ennustettavuus kärsii jo selvemmin, mutta on viitteitä, että ensi viikko olisi tätä viikkoa lämpimämpi. Vappusäitä ei vielä voida ennustaa, mutta ehkä alkuviikosta mahdollisesti lämpenevä sää jaksaa vappuun saakka. Tarkempia vappuennusteita voidaan alkaa katsoa loppuviikosta.