Viikonloppu on lauha ja epävakaa, ensi viikolla näyttää jälleen pakastuvan.

Vielä alkuviikolla koko loppuviikon sää näytti hyvin epävarmalta. Nyt mallit ovat ainakin suht yksimielisiä vaikka vieläkin eroja löytyy. GFS malli lupaili viime sunnuntaina tulevan lauantain aamuksi 1023 hPa pintapainetta, nyt ennuste on noin 1003 hPa. NOGAPS puolestaan veikkasi alkuviikosta 988 hPa, nyt 995 hPa. Joten GFS malli näyttää olleen jopa 20 hPa hunningolla, mikäli tämän hetkisiin ennusteisiin on puolestaan luottamista.

Jokatapauksessa viikonlopun sään määrää Norjan luoteisrannikolle saapuva melko voimakas matalapaine, joka kehittää uuden osakeskuksen perjantaina illalla Ruotsin ylle. Ensimmäinen säärintama saapuu Suomeen perjantaina aamulla ja pyyhkii maan yli päivän aikana. Eniten lunta sataa keskiseen ja pohjoiseen Suomeen, aivan etelässä sateet jäävät tästä ensimmäisestä alueesta hiukan vähemmälle, mutta sitten myöhemmin illan ja yön aikana toinen sadealue kulkee etelän yli.

Koska lämpötila nousee Helsingissä hiukan nollan yläpuolelle, tulee pääosa sateista räntänä tai jopa vetenä lukuunottamatta aamupäivän sateen etureunaa. Näin ollen keli on perjantaina todennäköisesti huono tai erittäin huono lähes koko maassa, etelässä suojasään ja muualla tuiskuavan lumen ja lauhtumisen vuoksi.

Lauantaina on sitten etelässä pääosin selkeä ja hieno päivä lämpötilan pysytellessä rannikolla nollassa. Sunnuntaiksi tuo Norjan tienoilla oleva matalapaine vahvistuu ja synnyttää uuden osakeskuksen, josta tulee lisää sateita sunnuntai-illaksi, silloinkin ehkä vielä räntänä.

Maanantaina sää alkaa kylmetä, mutta vielä voi joitakin paikallisia lumikuuroja tulla. Tiistaina on jo poutainen päivä ja todennäköisesti ensi viikon kylmin päivä. Keski-Suomessa lämpötila voi jäädä päivälläkin -20 asteeseen, Helsingissäkin ollaan tuolloin myös jopa 15 asteen pakkasissa.

Ensi viikon lopulla voi lämpötilat jälleen lähennellä nollaan etelässä, tosin tuo voi olla taas GFS mallin pitkän ennusteen tekemä virhe, se on nähty monta kertaa ennenkin. Syynä olisi korkeapaineen vahvistuminen Venäjälle, jolloin keskimääräinen virtaus kääntyisi puhaltamaan etelästä.

Huomenna perjantaina julkaistaan YK:n alaisen UNEPin sekä World Meteorological Organizationin perustaman IPCC-paneelin ilmastoraportti, jossa siis kuulemma mainitaan esimerkiksi että ilmastonmuutos on hyvin todennäköisesti ihmisten aiheuttama. Keskustelua tämä raportti varmasti herättää heti julkaisun jälkeen ja toivotaan, että se vihdoin herättäisi myös hallitukset ympäri maailmaa ottamaan ilmastonmuutoksen vakavasti huomioon. Viimeisestä ilmastoraportista on kuusi vuotta ja nyt on varmasti luvassa tarkempaa ja luotettavampaa tietoa ilmastonmuutoksesta kuin ennen.

Tammikuun alku oli vielä poikkeuksellisen leuto, mutta nyt ollaan palattu normaaleihin talvilämpötiloihin. Mukava toisaalta, että lunta on saatu valaisemaan vähän maisemaa, mutta kyllä mielessä on jo kevät, johon on enään noin parisen kuukautta, jos nyt kerrankin mennään normaalin aikataulun mukaan. Aurinkokin laskee Helsingissä vasta puoli viiden aikoihin, joten kevättä kohti ollaan menossa.

Sitä odotellessa nautitaan nyt talvesta kun se kerran tänne pohjolaan saatiin. Hyviä hiihtokelejä ja varovaisuutta liikenteeseen!

Kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan