Myrskymatalapaine lumipyryineen saapuu torstaina Suomeen. Tuuli on paikoin vaarallisen voimakasta ja ajokeli muuttuu erittäin huonoksi.

Tietokonemallit olivat pitkään hyvinkin erimielisiä mihin suuntaan tilanne kehittyy torstaina. Voimakkaaseen barokliiniseen vyöhykkeeseen on illan aikana kehittymässä pieni osakeskus Norjan edustalla. Siitä se liikkuu pintasolana Keski-Ruotsin yli ja alkaa merellä syventyä yrittäen kehittää suljetun keskuksen. Matala on melko voimakkaan haarautuvan suihkuvirtauksen vasemmalla jarruuntumisalueella, joka osaltaan syventää osakeskusta, joka saapuu Selkämerelle illalla hieman ennen kahdeksaa.

Suomeen saapuu huomenna parikin sadealuetta liittyen vanhaan okluusiorintamaan ja tuohon uuteen osakeskukseen. Lumisateet alkavat lounaassa ja lännessä aamuruuhkan alkamisen aikoihin, noin 0500-0800. Sade tulee aluksi lähes yksinomaan lumena voimakkaan tuulen kera. Pääkaupunkiseudulla sade alkaa n. klo. 11-12.

Runsain pyryalue saapuu Länsi- ja Lounaisosiin aamupäivän aikana. Tuolloin lumisateen intensiteetti voi olla vedeksi muutettuna jopa 7 mm/3h. Yhdistettynä paikoin vaarallisen voimakkaaseen tuuleen, lumi saataneen maahan lähes vaakasuorassa. Helsinkiin runsain sadealue saapuu puolenpäivän jälkeen.

Sade muuttuu rännäksi lounaassa ja paikoin lännessä hieman ennen puoltapäivää. Lounaassa lämpötilat nousevat sateen jälkireunassa n. +3 asteeseen. Niinpä ensin saadaan runsaasti lunta hyvin voimakkaan tuulen kera ja iltapäivällä teille sataa vielä räntää tai vettä tehden tiet hyvin sohjoisiksi. Kuitenkin suurin osa päivän sateista saadaan etelässä lumena tai räntänä.

Sateet alkavat heikentyvät lounaassa illalla viiden kuuden aikoihin ja Helsingissäkin iltakahdeksan paikkeilla. Osakeskuksen ympäri voi kiertyä sateita vielä tulevan yön aikana lounaaseen ja eteläänkin.

Lumisateita saadaan päivällä koko maassa. Sade on Lapissa heikompaa. Oulun läänissä saadaan pelkästään lunta. Lunta voi kertyä paikoin eteläosiin kymmenisen senttiä. Maan keskiosissa lumisadetta kertyy kaikkein eniten, sillä siellä sade tulee yksinomaan lumena ja sitä saadaan ensimmäisestä rintamasta ja vielä matalan osakeskuksen myötä illalla ja yölläkin. Eniten lunta voisi kertyä suurinpiirtein Jyväskylä-Vaasa-Kajaani kolmion ympäristöön lähes 20 cm.

Sateet tulevat kokonaisuudessaan perjantai lukaanmukien lumena suunnilleen Vaasa-Jämsä-Savonlinna linjan pohjoispuolella. Tämän linjan eteläpuolella on syytä varautua siihen, että sadealueen jälkipuolella voi tulla ainakin hetken aikaa räntää tai vettä. Lounaassa sade tulee suurimmalla varmuudella myös vetenä iltapäivällä/illalla.

 

Tuulet ovat huomenna koko maassa navakoita, paikoin rannikoilla kovia. Merialueilla tuulet voimistuvat myrskylukemiin. Ilmatieteen laitos on antanut läntisille maa-alueille vaarallisen voimakkaan tuulen varoituksen. Sivuilla mainitaan, että tuulenpuuskissa oltaisiin 15-20 m/s tienoilla. Omasta mielestä tämä on hieman liian konservatiivinen lukema, sillä 850 hPa tuuli on voimakkaimmillaan n. 25-30 m/s. Puuskissa veikkaisin voimakkaimmillaan n. 20-25 m/s, etenkin länsirannikolle. Näin ollen tuulet olisivat suunnilleen samaa luokkaa kuin viime lauantain myrskyssä.

Lumisade yhdistettynä voimakkaaseen tuuleen heikentää näkyvyyttä ja kinostaa lunta teille, jolloin ajokeli heikentyy huomattavasti. Etelässä ja lounaassa sohjoiset tiet tuovat iltapäivällä ja illalla lisäongelmia.

Kuten alussa mainitsin, tietokonemallit olivat hyvin pitkään erimielisiä koko osakeskuksen syntymisen suhteen. Vaikka ajot ovat tänään paremmalla mallilla, voi sen reitissä ja voimakkuudessa esiintyä vielä pieniä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa sateisiin ja tuuliin.

Perjantain vastaisena yönä matalapaineesta saadaan vielä sateita etenkin maan itä- ja keskisosissa. Perjantaina päivällä lumikuuroja saadaan lähinnä maan itäosissa. Lähes koko maassa ollaan pakkasella, mutta etelässä ja lännessä on muutama aste plussaa. Lännessä ja paikoin etelässä pilvipeite voi repeillä.

Mallit ovat lauantainkin osalta eriäviä. Sadealue saapuu lauantain vastaisena yönä etelään, ja sateet tulevat osin lumena, osin räntänä ja vetenä. Muutamilla malleilla ja ajoilla on ollut mahdollisuus, että aivan lounaiseen Suomeen ja merialueille saapuisi voimakkaita tuulia. Toiset mallit taas vievät tuulet Suomen eteläpuolitse.

Näillä näkymin sunnuntai ja maanantai ovat pääosin poutaisia päiviä ja aurinko voi paikoin näyttäytyä. Sunnuntaina tuulet puhaltaa viileämpää ilmaa luoteesta ja maanantaina Suomessa vallitsee korkean selänne. Lämpötilat näyttäisivät olevan pakkasella koko maassa. Maanantain kuluessa virtaus kuitenkin kääntyy pikkuhiljaa lännenpuoleiseksi. Tiistaina sitten lämpötilat saattavat nousta ainakin maan etelä ja länsiosissa plussalle, mahdollisesti muuallakin maassa lähelle nollaa.

Ensi viikon loppupuoliskolla voisi sitten olla mahdollista, että pakkastalvi alkaisi vihdoin myös etelässä. Tosin mitään reippaampia pakkasia ei ole näköpiirissä.

Tästä pääset kuvagalleriaan