Sää poutaantuu ensi viikolla ja viilenee. Brittein saarille saapumassa hirmumyrsky.

Loppuviikko on Suomessa lauha ja tuulinen. Lämpötilat ovat parhaillaan lähes koko maassa Pohjois-Lappia lukuunottamatta plussalla. Tänään saadaan vesi- tai tihkusateita ja jatkuvampia sateita leviää lännestä illan mittaan. Tuuli on voimakasta ja merelle on annettu myrskyvaroitus.

Lauantain vastaisena yönä rintaman etupuolella Keski-Suomessa voi sataa räntää, muuten sateet tulevat jälkipuolella vetenä. Päivällä rintama kulkee Oulun läänin läpi ja sateet tulevat Lapissa pääosin lumena tai räntänä, jälkipuolella Oulun läänissä vetenä. Jatkuvamman sadealueen jälkipuolella tulee yleisesti vesikuuroja tai tihkua. Lämpötilat ovat Lapissa nollassa tai pikkupakkasella, Lounais-Suomessa on viitisen astetta plussaa. Sademäärät ovat paikoin runsaita lounaassa ja lännessä. Päivällä on pieni mahdollisuus pilvipeitteen repeämiselle etelässä. Lauantaina illalla on myös pieni mahdollisuus myrskytuulille merialueilla.

Sunnuntaina sateet heikkenevät etelästä alkaen. Päivällä saadaan vielä räntä- ja lumisateita Keski-Suomesta Lappiin. Myös etelärannikolla voidaan saada vesikuuroja. Etelässä aurinko näyttäytyy ja ollaan vielä yleisesti plussalla, Oulun läänissä pikkuisen suojan puolella ja Lapissa pääosin nollan tienoilla.

Maanantaina sateet ovat melko vähissä. Lähinnä Etelä-Suomessa saadaan vesi- tai räntäkuuroja. Lapissa ollaan pikkupakkasella, etelässä hiukan suojan puolella.

Tiistaina Suomeen alkaa vahvistua korkeapaine sekä lännestä, että idästä. Vielä voidaan yksittäisiä vesi- tai räntäkuuroja saadan maan eteläosissa sekä lumikuuroja aivan Pohjois-Lapissa. Lämpötilat ovat etelässä vielä plussalla, Keski-Suomessa nollassa sekä Lapissa n. -5 pakkasella. Paikoin on sitäkin kylmempää.

Keskiviikoksi Suomeen vahvistuu korkeapaine ja tuulet ovat melko heikkoja. Sää on poutaista, mutta melko pilvistä, ehkä lännessä tai pohjoisessa pilvipeite voi repeillä. Samalla sää viilenee. Pakkasella ollaan lähes koko maassa etelä- ja länsirannikkoa lukuunottamatta. Riippuen lopullisesta pilvipeitteestä voi paikoin pakkasta olla selvästi yli -10 astettakin.

Korkeapaineen keskus näyttää parkkeeraavan Etelä-Suomen ylle. Sen kestoa on vielä vaikea arvioida, mutta se näyttäisi jaksavan Suomen läheisyydessä loppuviikon. Lämpötilojen ennustaminen on myös vaikeaa, sillä näin talvisin korkeapainesäässä pääsee tietyissä olosuhteissa syntymään helposti hyvin stabiili rajakerros, joka tuo kylmiä lämpötiloja maanpinnalle. Toisaalta nuo mallit välillä ennustavat myös hyvin lämmintä ilmamassaa virtaavan Suomeen korkeapaineen länsipuolitse Atlantilta. Niinpä loppuviikon lämpötiloihin vaikuttaa suuresti korkeapaineen sijainti ja siten virtausten suunta, ilmamassa lämpötila sekä pilvisyys. Voi olla, että jossain vaiheessa voi esiintyä hyvinkin kiprakoita pakkasia, mikäli kylmä ilmamassa sekä korkeapaine sattuvat päällekkäin. Toisaalta voi olla, että Lappiin leviää Atlantilta lauhaa ilmaa ja mennään suojan puolelle kun etelässä ollaan pakkasella. Tuo tilanne kuitenkin selkiintyy alkuviikolla kunhan mallit tarkentuvat. Kuitenkin tietokonemalleilla on suuria ongelmia ennustaa kyseisen hyvin stabiilin rajakerroksen kehittymistä ja 2 metrin lämpötilojen ennustaminen on niille tällöin hyvin vaikeaa. NAO indeksi on menossa jälleen selvästi negatiiviselle ensi viikolla ennakoiden heikompaa länsivirtausta.

Länsi-Euroopassa on ollut viime aikoina tuulista ja sateista. Ennen kuin ensi viikolla sinne kehittyy korkeapaine, saa etenkin Brittein saaret kärsiä kovista tuulista lauantain/sunnuntain aikana.

Grönlannin eteläpuolella on juuri tällä hetkellä matalapainepommi äkillisesti syvenemässä. Sen ennustetaan nyt vuorokauden aikana syvenevän yli 30 hPa, n. 992 hP:sta n. 960 hPa hirmumyrskyksi. GFS malli ennustaa matalan alhaisimmaksi paineeksi n. 955 hPa Irlannin luoteispuolelle. Muut mallit ovat n. 960 hPa kannalla. Kyseessä ei trooppinen hirmumyrsky vaan "tavallinen" barokliininen matalapaine.

Matalapaineen tarkka reitti on vielä hiukan auki ja se määrää tuhojen laajuuden esim. Irlannin lounaisosissa. GFS vie sen periaatteessa Irlannin keskiosien yli sunnuntain vastaisena yönä. Suurin painegradientti on matalapaineen "takavasemmalla" eli keskuksen jälkipuolella etelässä. Paljon riippuukin siitä, että osuuko tuo tiukin painegradientti Irlannin rannikolle vaiko meneekö matala hiukan eteläisempää reittiä, jolloin kovimmat tuulet jäävät merelle. Jokatapauksessa tuulet on voimakkaita. GFS ennustaa keskituulten yltyvät Irlannin rannikolla merellä ainakin 30 m/s. Maa-alueilla keskituulet puhaltavat 15-20 m/s. Puuskissa tuulee 35-40 m/s. Lisäksi rannikoilla on odotettavissa myös instabiiliutta ja mahdollisissa konvektiivissa soluissa voi hyvin voimakasta 850 hPa 40 m/s tuulia jysähtää maahan. Irlannin ilmatieteen laitos on tänään antanut myrskystä varoituksen.

Myrsky tulee vaikuttamaan myös Englannin lounaisosiin sunnuntain aikana, tosin hiukan heikenneenä. Englannin Metoffice on antanut myöskin ennakkovaroituksen sunnuntaille maan lounaisosiin sekä Walesiin ennakoiden puuskissa 35 m/s. Voimakkaat tuulet tulevat puhaltamaan myös Ranskan rannikolla myöhemmin sunnuntaina.