Sää jatkuu pitkällä tähtäimellä vielä lauhana etelässä, vaikka pari päivää onkin kylmempää.

Lauantaina tuli kuluneeksi kaksi vuotta tämän blogin ensimmäisestä kirjoituksesta. Pari vuotta taaksepäin kipristeltiin naamat väärällä etelässäkin paukkupakkasissa (n. -20C).

halo.jpg

Kuten näkyy, kaksi vuotta sitten Viikin edustalla oli selvä jääpeite, sää aurinkoinen ja sivuaurinkoinen.

Vuosi sitten 2007 Kyrill-hirmumyrsky oli juuri alkamassa laantua Euroopan paiskaamisen jälkeen ja Suomessa alkoi matalapaineiden jälkeen virrata pohjoisesta kylmää ilmaa. Lämpötilat menivätkin tuolloin pakkaselle lumisateiden myötä. Samalla alkoi lyhyt, vain puolentoista kuukauden kestoinen talvi.

Tänä vuonna 19.1 vietettiin myrskyisässä säässä, kun voimakas matalapaine kulki mm. Ruotsin poikki Suomeen ja toi merialueille myrskytuulia ja vaarallisen voimakkaita puuskia maa-alueille. Vaikka tuhot jäivät melko pieniksi, oli kyseessä talven ensimmäinen reippaampi matalapaine tänne etelään.

Tästä eteenpäin sää siis viilenee pari päivää kun korkeapaine kääntää virtauksen ensin pohjoiseen ja sen jälkeen sijoittuu Suomen ylle keskiviikkona. Ilo talvesta jää kuitenkin lyhyeksi sillä jo heti torstaina lounaisvirtaus alkaa voimistua.

 

Huomenna tiistaina matalapaine siirtyy Venäjälle ja Suomeen alkaa virrata viileämpää ilmaa. Yksittäisi lumikuuroja saadaan lähinnä etelässä ja idässä. Lapissa korkeapaine vaikuttaa jo ja sää on poutaista ja aurinkoista. Selkeillä alueilla pakkanen kiristyy lähelle -20 kun taas maan keskivaiheilla ja etelässä on runsaasta pilvisyydestä johtuen muutama aste pakkasta. Rannikolla voidaan olla vielä lähellä nollaa. Tuuli lisää sään purevuutta. 

Keskiviikkona korkeapaine vahvistuu Suomen ylle. Itärajalla kaakossa on vielä pieni mahdollisuus lumikuuroille, muuten on koko maassa poutaa. Sää on myös suuressa osassa maata selkeää, ainoastaan maan etelä ja itäosissa on runsaampaa pilvisyyttä. Etelässä on muutama aste pakkasta, Keski-Suomessa -5/-10 ja Lapissa aina -30 asteeseen asti pakkasta. Tuulet ovat koko maassa heikkoja.

Päivän vaihtuessa torstaille virtaus kääntyy nopeasti puhaltamaan lounaasta ja tuo mukanaan sateita torstai aamuun mennessä. Sateet alkavat koko maassa lumena tai räntänä, mutta muuttuvat jälkipuolella lännessä ja etelässä rännäksi tai vedeksi. Maan keskiosissa saadaan räntää tai lunta. Sateet voivat tulla myös paikoin jäätävinä. Lämpötilat nousevat etelässä ja lännessä vähän plussalle, maan keskivaiheilla ollaan nollan tienoilla ja Lapissakin lämpötilat nousevat reippaasti keskiviikon pakkasista ja siellä ollaan n. -5 asteen molemmin puolin. Päivä on koko maassa tuulinen. Sateet ovat runsaita etenkin lännessä ja lunta voi kertyä lähinnä Oulun lääniin kymmenisen senttiä. 

Tuon matalapaineen reitti ja voimakkuus on vielä pienoinen kysymysmerkki, joten sitä pitää seurata. Toiset mallit suosivat Norjan rannikkoa kulkevaa reittiä, jossa Lappi saisi voimakkaita tuulia, toiset taas eteläisempää reittiä. Niinpä yllä olevat ennusteet sen osalta voivat muuttua. Tuulet ovat jokatapauksessa voimakkaita torstaina. Merialueilla tuulet ehkä voimistuvat myrskylukemiin jo torstaina aamulla, mutta matalapaineen lopullinen reitti määrää sen, mihin maa-alueilla voimakkaimmat tuulet saadaan.

Perjantaiksi laaja korkeapaine on voimistumassa Etelä-Ranskan tienoille. Samalla yläkorkea työntyy aina Brittein saarten eteläosiin. Pohjoisella Atlantilla sijaitsee laaja matalapaineen alue ja näiden kahden alueen väliin on kehittymässä hyvin barokliininen vyöhyke Atlantilta, Brittein saarten yli, Norjaan, Tanskaan, Etelä-Ruotsiin ja Saksaan. Tuolle alueelle on odotettavissa voimakkaita tuulia pe-su. Yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta ennustettu erittäin voimakas suihkuvirtaus on indusoimassa voimakkaita matalapaineita viikonlopuksi. Tilanteessa on jonkinmoisia yhtäläisyyksiä Kyrill-myrskyn kehityksen kanssa, vaikka tuulet ovatkin heikompia.

Runsaan barokliinisyyden vuoksi 850 hPa tuulet tulevat olemaan laajalla alueella erittäin voimakkaita. Euroopan keskuksen 00z ajo toisi mm. Brittein saarille, Norjan rannikolle, Etelä-Ruotsiin ja Tanskaan 35-40 m/s. Lisäksi Norjan rannikolle useat mallit ovat ennustaneet merialueille keskituuliksikin yli 32 m/s. Mutta kuten sanottua yksityiskohdat ovat vielä auki ja tilanteet muuttuvat.

Loppuviikko on siis Länsi- ja osittain Keski-Euroopan kannalta mielenkiintoinen. Suomessa lauantai näyttäisi melko poutaiselta, kun taas sunnuntaiksi leviäisi sateita. Koko viikonlopun ja viikonvaihteen sää on kuitenkin epävarma, sillä mallit vaihtelevat niin paljon.

Jos viime viikolla minulta olisi kysytty, milloin etelään vihdoin tulee se pysyvä talvi, olisin sanonut, että kuun vaihteessa. Edelleen viileneminen näyttäisi tuolloin mahdolliselta, mutta onko se pysyvä muutos, se jää nähtäväksi. Hieman olen edelleen skeptinen talven tulon suhteen tuolloin. Kuitenkin sitä saadaan odottaa pidempää kuin viime vuonna.

Päivitystä luvassa varmaan keskiviikkona (ellei jotain dramaattista ilmene), jolloin katsotaan loppuviikon tuulia Euroopassa ja Suomessa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan