Viikonvaihteessa mennään keväisempään suuntaan etenkin maan eteläosissa. Takatalviin on kuitenkin vielä syytä varautua etelässäkin.

Lauantaina saadaan lumisateita maan etelä- ja länsiosissa päivän mittaan. Illempana Suomen eteläpuolella terävöityvä yläsola on voimistamassa pientä pintasolaa, joka tuo sankempia lumisateita etenkin maan lounaisosiin. Lunta voikin päivän aikana kertyä viitisen senttiä, ehkä paikoin enempikin. Muualla maassa on poutaa ja melko aurinkoista. Lounaassa lämpötilat hieman suojan puolella, muualla nollassa tai pikkupakkasella.

Sunnuntaiksi sateet siirtyvät maan keskiosiin ja Oulun lääniin, josssa tulee heikkoja lumi- ja räntäsateita. Päivän aikana uusi osakeskus liikkuu Suomen kaakkoispuolitse koilliseen ja siitä voi etenkin kaakon ja idän suunnalla tulla lunta tai räntää. Matalan reitti on kuitenkin ollut hankala ennustettava ja sen reitti on liikkunut aina vaan idemmäksi, joten on mahdollista, että idässäkin lumisade jää lähes olemattomiin. Lämpötilat Oulun lääniin saakka suojan puolella, Lapissa pikkupakkasta ja poutaa.

Maanantaina Suomessa vallitsee välikorkeapaine ja koko maassa on poutaa ja melko aurinkoista. Aurinko lämmittää jo keväisesti ja lämpötila nousee maan eteläosissa lähelle +5. Nollaraja kohoaa Lappiin saakka, ainoastaan Pohjois-Lapissa on vähän pakkasta.

Tiistaille mentäessä pilvisyys kuitenkin lisääntyy nopeasti, sillä lännestä on saapumassa matalapaine. Tuon matalan yksityiskohdat ovat vielä hieman auki, mutta näyttäisi siltä, että etelässä sade tulisi vetenä, maan keskiosissa räntänä tai vetenä ja pohjoisempana lumena tai räntänä. Lämpötila on tiistaina etelässä jälleen useita asteita plussalla ja lumet saavat kyytiä.

Tiistain jälkeen ennustettavuus alkaa jo kärsiä ja tämä epävarmuus korostuu selvästi pidemmälle mentäessä. Lämpötila näyttäisi ainakin etelässä pysyvän selvemmin plussan puolella, mutta mielenkiintoa tuo Euroopan keskuksen deterministiset mallitajot, jotka tuovat ensi viikon lopulla koko maahan jälleen hyvin kylmää ilmamassaa. GFS mallin parviajo ei tätä skenaariota kuitenkaan kunnolla tue, vaikka epävarmuus siitäkin paistaa läpi. Kuitenkin on selvää, että ennustettavuus kärsii ensi viikon puolivälistä eteenpäin. Näin ollen vaikka kevät on nyt viikonvaihteessa käynnistymässä maan eteläosissa, on syytä varautua tilapäisiin takatalviin huhtikuun puolella.

Alla on vielä GFS mallin tämän aamuinen parviennuste Helsingin ilmamassan lämpötilalle (850 hPa korkeus).

 

Jos Suomessa kevät on ottamassa ensi askeleita, Yhdysvalloissa kärsitään paikoin poikkeuksellisesta takatalvesta osassa maata. Tänään perjantaina on lumimyrsky alkanut moukaroida Oklahoman ja Kansasin osavaltioita, joissa vielä muutama päivä sitten nautittiin hellelukemista. Lisäongelmia tuo matalapaineen eteläpuolelle kehittyneet ukkoset, jotka imeytyvät matalan kylmemmälle puolelle, jolloin hyvin konvektiivista sadetta alkaakin sataa lumena alas lisäten lumisateen intensiteettiä merkittävästi. Laajalti on ennustettu yli 30 cm lumikertymiä ja paikoin on puhuttu jopa puolen metrin kinoksista tuulen tuivertaessa puuskissa 20 m/s.

Toinen alue Yhdysvalloissa, joka kärsii rankasti sään aiheuttamista ongelmista on Pohjois-Dakotan osavaltio, jossa Red River-joki on paisunut yli äyräidensä runsaiden lumisateiden ja niitä seuranneiden vesisateiden myötä. Tyypillisesti joen tulvaraja on 18 jalkaa (n. 6 metriä). Aikaisemmin päivällä rikottiin joen yli sata vuotta vanha korkeusennätys, sillä joenpinnan korkeudeksi (joen alaosasta pintaan) mitattiin huikeat 40 jalkaa (yli 13 metriä). Joen odotetaan saavuttavan huippunsa lauantain aikana, jolloin se saattaa yltää tuoreimpien ennusteiden mukaan jopa 43 jalkaan saakka. Tuhannet vapaaehtoiset ja armeijan reserviläiset ovat usean vuorokauden ajan tuoneet hiekkasäkkejä Fargon kaupungin suojaksi. Fargossa asuu n. 100 000 ihmistä ja nähtäväksi jää, kuinka korkealle vesi nousee ja missä määrin se voi murtaa rakennetut suojavallit siten aiheuttaen tulvia kaupungissa. Joen odotetaan pysyvän ennätyslukemissa usean päivän ajan ja tilannetta ei ainakaan helpota tieto, että ensi viikolle alueelle saattaa saapua uusi lumimyrsky.

Alla on Red River-joen korkeus aikaisemmin perjantaina ja ennuste seuraaville päiville. 

(US Geological Survey)

Kaiken kruunuksi USA:n eteläosissa on saatu rankkoja ukkosia jo usean päivän ajan ja ennusteiden mukaan tilanne ei jatkossa paljoa muutu. Täksi illaksi Storm Prediction Center on jälleen antanut toiseksi korkeimman ennakkovaroituksen vaarallisesta konvektiosta Louisianan, Mississippin ja Arkansasin osavaltioihin. Suurista epävarmuuksista huolimatta alueella varoitetaan mahdollisesti voimakkaista tornadoista.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä