Yöpäivitys, koska työkiireiden takia kuin puskan takaa on ilmestynyt potentiaalisesti vaarallinen säätilanne torstai-illaksi ja perjantain vastaiseksi yöksi. Juuri kun Helsingissä päästiin nauttimaan jopa kahdesta kunnon ukkossolusta päivän aikana on ehkä lisää tulossa "tämän päivän" aikana.

Heti ensi alkuun täytyy sanoa, että tämänkertainen säätilanne on melko erikoinen ja siinä on kokemus ja tarkat tietokonemallit valttia, ja minulla ei ole kumpaakaan, joten pitäkää se mielessä. Niinpä pohjaan tämän hieman muiden kommentteihin, kuten A-J Punkan pikapäivitykseen ja Estofexin varoitussivustoon.

Tosiaan Suomea on siis lähestymässä voimakas matalapaine ja siihen liittyvät rintamat kulkee Suomen yli torstain/perjantain kuluessa. Se mikä tästä tekee potentiaalisesti hyvin vaarallisen on erittäin voimakkaat tuuliväänteet, sekä matalassa, että syvässä kerroksessa. Lisäksi helisiteettiarvot ovat hyvin suosiolliset. Näiden kukkuraksi alatroposfäärin kosteus on erittäin runsasta. Se mikä pitää jonkin sortin jarrua tämän tilanteen täysin kehittymästä äärimmäiseksi säätilanteeksi on tuon keskitroposfäärin heikompi instabiilius, joka ei suoranaisesti suosi syvää konvektiota.

Niinpä kuten Punkkakin toteaa voi käydä niin, että kylmän rintaman edellä tapahtuva hyvin runsaan rajakerroksen kosteusadvektion ja nopeasti liikkuvan rintaman myötä voi kehittyä matalahkoja konvektiosoluja, jotka eivät pääse kipuamaan tarpeeksi korkealle, jolloin yläosat eivät kylmene kunnolla. Niinpä voidaan saadan heikosti salamoivia "ukkossoluja". Jos kuitenkin noita matalempia konvektiosoluja kehittyy, auttaa nuo hyvin voimakkaat tuuliväänteet saamaan niistä aikaan mahdollisesti vaarallisen voimakkaita tuulenpuuskia.

Estofexin varoitussivusto mainitseekin, että rajut tuulenpuuskat, isot rakeet (edellyttää tuota syvempää konvektiota) ja meillä Suomessa suosiolliset hodografit, alatroposfäärin suihkuvirtaus kylmän rintaman edellä kasvattaa jopa mesosyklonien mahdollisuuksia.

0-1 km tuuliväänne on keskiviikkopäivän GFS mallin mukaan suuressa osassa eteläistä Suomea n. 10-20 m/s ja 0-6 km väänne puolestaan suunnilleen 15-25 m/s. Helisiteettiarvot liikkuvat aina 100-300 m2/s2. Näin ollen on pieni mahdollisuus, että etelään voi kehittyä ns. shallow supercell, joka syntyy heikon capen vallitessa hyvin voimakkaassa tuuliväänteen tilanteessa. Nuo GFS mallin ennustamat arvot ovat siinä rajamailla, että semmoinen voisi kehittyä, jolloin myös tornadon mahdollisuuskin kasvaa. Tuon kylmän rintaman edellä on myös runsasta tuulikonvergenssia, joka voi saada aikaan myös "tavallisia" trombeja. Illalla kehittyvät solut saattaa organisoitua soluryppäiksi, ehkä jopa bow echo järjestelmiksi.

Tässä tilanteessa on runsaasti epävarmuuksia, mutta mikäli säätilanne kehittyy suotuisaan suuntaan on siis mahdollista, että vaaraa aiheuttavia konvektiosoluja kehittyy.

Sitten muutama maininta Atlantilta. Nyt meillä on ihailtavana kaksi trooppista myrskyä, Dean ja Erin. Dean on vielä tulossa Karibialle ja sen tuulet puhaltaa 65 mph. Siitä voi kehittyä hurrikaani hieman etuajassa jo torstain aikana. Sen ennustetaan iskevän Jukatanin niemimaalle tai Jamaikaan ehkä kolmosluokan hurrikaanina ja on myös hyvin mahdollista, että se iskee Yhdysvaltain rannikolle Meksikonlahdella. Toinen myrsky Erin on torstain aikana iskemässä Texasiin trooppisena myrskynä, vaikka se voimistuu koko ajan alhaisen tuuliväänteen ansiosta. Sen aika on kuitenkin loppumassa kesken, joten se ei ehdi kehittyä hurrikaaniksi.

Päivitän mahdollisesti tortaina päivällä kun uutta informaatiota tuosta kylmän rintaman tulosta on. Sateita siitä kyllä saadaan noin muutoinkin. Osissa maata yli 20 mm ja ukkoskuuron osuessa kohdalle enemmänkin. Katsotaan. Lisäilen kuvia eilisestä myrskystä kuvagalleriaan aina välillä.

Tästä pääset kuvagalleriaan