Tänään on ukkoskausi aloitettu perusteellisemmin maan lounaisosissa. Merituuli on nostattanut konvektiota rannikoiden läheisyydessä ja Pori-Tampere-Helsinki kolmion välissä on paikoin kehittynyt ukkostavia soluja.

Sunnuntaina on luvassa laajemmalti ukkosia. Alueet ovat edellisessä päivityksessä mainitut Etelä- ja Keski-Lappi sekä kapea kaistale Etelä- ja Keski-Suomen halki pohjois-eteläsuunnassa.

1522848.jpg

Kuvassa on karkea arvio, mistä parhaat ukkosen mahdollisuudet löytyvät sunnuntaina. Lapissa SBCAPE arvot ova korkeimmillaan ja liikkuvat tämän päivän GFS mallin 12z ajossa jo lähellä 1000 J/kg, kun taas MLCAPE korkeimmillaan n. 800 J/kg. 0-6 km tuuliväänne on yli 10 m/s, joten järjestäytynyt konvektio on todennäköistä etenkin kylmän rintaman alueella. Mikäli lämpimään sektoriin kehittyy konvektiosoluja rintamasta irralleen, on niistä luvassa kohtalaisia rakeita ja mahdollisesti Itä-Lapin alueella iltapäivällä/illalla myös suppilopilvien mahdollisuus helisiteettiarvojen ollessa korkeita idässä. Lapissa on siis parhaat ukkoskelit luvassa sunnuntaina ja rakeisiin ja paikallisiin ukkospuuskiin on syytä varautua.

Etelämpänä maassa on kapea kostea vyöhyke, johon päivän mittaan kehittyy syvää konvektiota ja ukkosia. Parhaat ukkoset saadaan mahdollisesti Jyväskylä-Kokkola linjan välillä ja ympärillä. Syvän kerroksen tuuliväänne on heikompi, mutta saattaa olla tarpeeksi muodostomaan järjestäytyneempää konvektiota myöhemmin iltapäivällä yläsolan saapuessa lännestä. Muutoin kyseessä on paikallisista, melko lyhytikäisistä ukkossoluista, etenkin mitä etelämmäksi mennään.

Yllä olevan kuvan ulkopuolellakin ukkoset ovat mahdollisia. Mikäli järjestäytyneempää konvektiota pääsee kehittymään maan keskiosaan, voi ne pysyä hengissä myöhempään ja idemmäksikin.

Seuraava päivitys todennäköisesti ensi viikon keskiviikkona.