Maanantaina pohdittiin kuinka käykään viikonloppuna etelästä saapuvalle lämpimälle ilmamassalle. Niinhän siinä sitten tulee todennäköisesti käymään, että ilmamassa itsessään yltää Suomen ylle, mutta aivan pinnan ylle jää kylmä kakku, joka pitää lämpötilat kurissa. Pilvipeite pysyy myös runsaana, joten tällä kertaa yli +20 lämpötilat jäävät Viron ja Venäjän asiaksi ja Suomen puolella saadaan tyytyä +10 asteen molemmin puolin oleviin lämpötiloihin. Tilanne on kuitenkin melkein niin pienestä kiinni kuin vaan voi olla, että aivan etelässä lämpötilat pääsisivät kesäisiin lukemiin. 

Tuohon lämpimään sektoriin kehittyy lauantain aikana ukkosia, jotka matkaavat kohti koillista. Matkatessaan kohti Suomea ne menettävät yhteyden pintaan ja muuttuvat kohokonvektioksi. On pieni mahdollisuus, että aivan etelässä/kaakossa voisi lauantain illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana esiintyä ukkosta. Lähinnä kyseessä näyttäisi olevan "mössöukkosta", eli piirteetöntä pilveä, jossa esiintyy vaimeaa salamointia. Ukkospuuskia tai rakeita ei ole odotettavissa. Parhaat ukkoset jäävät lauantaina Viron ja sunnuntaina Venäjän puolelle kun lämpimin ilmamassa siirtyy idemmäksi.

Viikonloppu on siis päällisin puolin epävakainen, mutta maanantaiksi sää hieman poutaantuu. Lämpimintä on idässä missä päästään auringon lämmittäessä hieman yli +15 asteen. Tiistain osalta ennusteet jo hieman hajoavat, mutta mielenkiintoa herättää keskiviikon/torstain paikkeilla melko todennäköisesti saapuva lämmin ilmamassa. Se on tuomassa Suomeen ensimmäisen kesäisen tuulahduksen. Alla on GFS mallin perjantai-iltapäivän pääajon ennuste ilmamassan lämpötilasta (lämpötila n. 1,5 km korkeudella) ensi viikon perjantain vastaiseen yöhön saakka.

4586590727_80482923f6_o.gif

Kuten animaatiosta nähdään, saattaa viikon puolivälissä virrata kaakon suunnalta lämmintä ilmamassaa. Osassa maata 2 metrin korkeudella lämpötilat kohoavat useiden mallien ennusteissa +20 asteeseen tai hieman yli. Samassa kaakkoisvirtauksessa liikkuu myös sateita ja ukkosia. Yksityiskohtien ja tarkan ajoituksen määrittäminen on vielä vaikeaa, mutta luottamus kesäisten säiden ensimmäiseen vyöryyn on olemassa. Pidemmän ennusteen mukaan sää jatkuisi lämpimänä vielä seuraavallakin viikolla, mutta kuun loppua kohti sää mahdollisesti viilenisi jälleen. Tarkastellaan alkuviikolla tuota ensi viikon lämpenemistä ja ukkosia tarkemmin.