Haiskahtaa mahdollisesti talvimyrskyltä viikonloppuna..

Mahtaakohan tämä talvi noudattaa viime vuoden kaavaa, jolloin talvi alkoi juuri kuun 19 päivän paikkeilla. Nimittäin muutamat isot mallit ovat väläytelleet ensimmäistä kunnon talvimyrskyä eteläänkin..ehkä..

Huomenna tiistaina koko maassa voidaan saada sadekuuroja. Etelässä ja suuressa osassa Keski-Suomea sateet tulevat vetenä, Pohjois-Lapissa ja paikoin Itä-Suomessa lumena. Muualla välimaastossa räntänä. Ilmamassa on niin kosteaa ja lämmintä, että sumuja esiintyy yleisesti ja tihkua saadaan. Jäätävä tihku tai jäätävät sateet ovat mahdollisia lähinnä idässä ja pohjoisessa. Lämpötilat ovat Oulun lääniä ja Etelä-Lappia myöden plussalla, Pohjois-Lapissa ja paikoin idässä pysytään vielä pakkasella.

Keskiviikkona iltapäivän ja illan aikana sadealue liikkuu maan pohjoisosien yli koilliseen. Sateet tulevat länsirannikolla ja Oulun läänin länsiosissa vetenä, muualla Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa räntänä ja Pohjois-Lapissa pääosin lumena. Etelässä ja idässä on pääosin poutaa, mutta pilvistä. Lunta voi kertyä Lapissa kymmenisen senttiä, paikoin ehkä enemmänkin riippuen sateiden olomuodosta. Lämpötilat ovat lähes koko maassa nollassa tai plussalla, ainoastaan Pohjois-Lapissa voi olla pikkupakkasta.

Torstaina sateet heikkenevät, mutta leviävät myös etelämmäksi. Sateet tulevat rannikoilla lähinnä vetenä tai räntänä, Keski-Suomessa räntänä tai lumena ja muualla maassa lumena. Sademäärät ovat tosin melko heikkoja. Lämpötilat ovat rannikkoseuduilla hieman plussalla, muualla ollaan nollan tienoilla tai muutama aste pakkasella.

Isoista malleista GFS, Euroopan keskus sekä Kanadalainen GEM ennustavat lauantain/sunnuntain tienoille voimakasta matalapainetta Suomeen. GFS:n tulkinnan mukaan Islannin itäpuolella oleva matalapaine tuo jälkipuolella Grönlannista arktista ilmaa Islannin ylle ja kauempana keskellä Atlanttia pieni matalapaine pumppaa Espanjan korkeapaineen avulla lämmintä ilmamassaa kohti Brittein saaria. GFS ennustaakin, että perjantain aikana Brittein saarien pohjoisosiin kehittyy matalan osakeskus, joka alkaa melko äkillisesti voimistumaan suosiollisen voimakkaan suihkuvirtauksen säestämänä. Tuo osakeskus saapuisi Länsi-Ruotsin ylle lauantaina aikana tuoden merialueille ja myös maa-alueille voimakkaan painegradientin. Siitä keskus siirtyisi sunnuntaille mentäessä Suomen ylle ja hivuttautuu hiljalleen Lapin ylle. GFS:n pääajon mukaan tuulet olisivat voimakkaimmillaan merialueilla lauantaina päivällä tai illalla, jolloin ne voisi yltää n. 25 m/s. Virolainen malli myös ennustaa n. 25 m/s tuulia. Koska globaalit mallit yleensä mm. harvemman hilavälin vuoksi näyttävät heikompia tuulenarvoja kuin oikeasti voidaan paikallisesti mitata, en ihmettelisi jos nykyinen ennuste toteutuisi, että merialueille annettaisiin 27 m/s myrskyvaroitus, mutta ei nyt vielä aleta ilosta pomppimaan.

Euroopan keskus kehittää myös perjantain voimakkaan osakeskuksen Brittein saarten pohjoisosien ylle. Sen reitti on kuitenkin hieman eteläisempi ja pintapaine olisi syvempi. ECMWF pitää keskuksen Etelä-Suomen yllä sunnuntaina ja vielä maanantain vastaisena yönä voisi tuon 00z ajon perusteella läntisillä merialueilla esiintyä reippaita myrskytuulia.

Kanadalainen GEM tuo matalapaineen vasta sunnuntaina päivällä pintapaineeltaan GFS mallin kaltaisena, mutta reitiltään Euroopan keskuksen kanssa samanlaisena. Parhaassa (tai joidenkin mielestä huonoimmassa tapauksessa) merialueilla voisi myrskytä kolme päivää putkeen. Eli näin meteorologina on herkullista säätä luvassa. Tuulista maa-alueilla en vielä pysty sanomaan paljoa, kyllä vaarallisen tuulen todennäköisyys etelässä on melko suuri, mutta koska itse matalan tuloon on vielä ainakin viisi päivää on pidettävä pää kylmänä.

Muut mallit eivät mallinna koko matalapainetta tai ei tee siitä myrskyä ainakaan Suomeen, joten eihän me niistä olla kiinnostuneita, eihän.. :)

Sateita tuosta myrskystä on tulossa ja olomuoto riippuu reitistä. Tällä hetkellä GFS toisi etelässä sateet vetenä ja Keski-Suomessa räntänä tai lumena. Matalapaineen jälkipuolella sateet muuttuisi lumeksi myös etelässä. Mikäli tuo tämän hetkinen ajo toteutuisi saisi jotkut paikat Keski-Suomessa n. 15 senttiä lunta.

*Päivitys* Juuri tullut GFS mallin 12z ajo on kuin yö 06z ajon päivälle. Se ei tuo viikonlopuksi juuri mitään myrskyä, vaan vie matalan reippaasti Suomen eteläpuolitse. Tämä on tyypillistä GFS mallin sahaamista edestakaisin. Niinpä myrsky voi hyvinkin olla näköpiirissä, mutta tämä vaihtelu vain kuvastaa kuinka pienistä asioista loppujen lopuksi on kyse. Saatan päivittää tämän kirjoituksen kunhan muiden mallien 12z ajot tulevat, etenkin ECMWF.

*Päivitys 2* ECMWF 12z ajo vie matalan edellistä eteläisempää reittiä. Se tarkoittaisi heikompia tuulia Suomeen, mutta lumisempia sateita mahdollisesti etelään. Englannin UKMET on päässyt vähän kärryille 12z ajossaan, mutta NOGAPS on vielä täysin pimennossa. Odotetaan mitä tiistain ajot sanovat huomenna.

Mainittakoon muun Euroopan säästä sen verran, että Ranskassa on tiistai hyvin tuulinen päivä. Tuulet ovat suuressa osassa Länsi- ja Pohjois-Ranskaa sekä Benelux-maita vaarallisen voimakasta tiistaina aamusta iltaan ja tuulituhoja tulee esiintymään.

Loppuviikolla seurataan tuota mahdollista myrskyä sekä vastailen talven tulon synoptiikkaan koskeviin kysymyksiin sen minkä pystyn.