Tällä kertaa lyhyt päivitys, sillä syysflunssa iski eilen ja tänään on ollut veto poissa. Nopeasti tuossa vilkaisin malliajoja ja etenkin GFS malli ennustaa tiistai-illaksi/keskiviikoksi rankkasateita etelään/itään. Lisäksi uusimmassa ajossa on rankkasateita keskiviikko-illaksi.

Parhaillaan on myrskyvaroitus pohjoisille merialueille maanantaina saapuvan voimakkaan matalapaineen vuoksi. Tuo matalapaine syvenee tuossa Itämerellä ja sen vuoksi se tuo keskuksessaan runsaasti sateita etenkin Pohjanmaalle ja Oulun lääniin. Sateen intensiteetti on kovimmillaan ehkä 15 mm kuuden tunnin aikana ja sadetta voi päivän aikana kertyä paikoin ehkä 25 mm. Tuulet ovat etenkin tuon matalapaineen läheisyydessä voimakkaita. Eli varsin kurja päivä on tulossa edellä mainituille alueille kun sadetta tulee kaatamalla ja tuulet ovat maa-alueillakin navakoita.

Tuo matalapaine on siis melko ärhäkkä, mutta ehkä ärhäkämpikin on tulossa, ainakin sateiden suhteen. GFS malli on nyt sinnikkäästi monissa viimeisissä ajoissa tuonut tiistai-illaksi syvenevästä matalapaineesta rankkasateita Itä-Suomeen. Uusimmassa ajossa tuo alue on hieman siirtynyt lännemmäksi. Paljon riippuukin mitä reittiä tuo matalapaine kulkee ja se tuleekin vielä muuttumaan jonkin verran sillä se ei ole vielä varsinaisesti syntynytkään.

Uskoisin tuohon GFS malliin tällä kerralla hieman enemmän, sillä se ennusti tuon huomisen matalan reitin ja voimakkuuden melko tarkkaan ennen tuota Euroopan keskuksen mallia. Vielä eilenkin Ilmatieteen laitos ennusti, että runsaimmat sateet osuu etelään, vaikka ne nyt menevätkin Oulun lääniin.

Kuitenkin jos tuo GFS mallin tilanne toteutuu tulee vettä rankasti. Matala syntyy tuon huomisen matalapaineen jälkipuolen solaan, joka siirtyy hyvin barokliinisen alueen päälle Etelä-Ruotsissa. Siitä se syvenee nopeasti. Ainakin viisi viimeisintä GFS mallin ajoa tuo sateen intensiteetiksi yli 30 mm kuuden tunnin aikana. Sateet liikkuvat melko nopeasti, mutta se ehtii kyllä paikoin dumppaamaan päivän aikana paikoin yli 40 mm vettä. Mielenkiintoista on myös se, että aivan tuorein ajo kehittää siihen toisen osakeskuksen etelämmäksi, josta tulisi jälleen lähes yhtä paljon vettä. Tätä skenaariota en vielä pidä hirveän todennäköisenä, sillä sitä ei ole esiintynyt muissa ajoissa.

Täytyy muistaa, että eroja mallien välillä esiintyy. Tuo GFS mallin on agressiivisemmasta päästä. Kuitenkin sen tuon huomisen matalan hyvästä ennusteesta johtuen pistäisin siihen vähän enemmän painoarvoa. Foreca ennustaa esim. tuon matalan tuovan runsaimmat sateet itään keskiviikkona, jolloin vettä tulisi päivässä parhaimmillaan n. 40 mm. Niinpä vaikka ennusteet vielä ovat hieman epäselviä, en kyllä suunnittelisi Itä-Suomeen tiistai-illaksi tai keskiviikoksi pihajuhlia.

Ja jos tuo ei vielä riitä, niin GFS malli ennustaa perjantai/lauantaiksi uutta myrskyä. Ilmatieteen laitoksen nettisivujen paikkakuntaennusteiden perusteella uusin Euroopan keskuksen malli olisi ehkä samoilla linjoilla, sitä en tosin vielä tähän hätään löytänyt.

Eli hyvin tuulinen ja sateinen viikko tämän hetkisten ennusteiden nojalla on alkamassa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan