Viikko alkoi hyvin lämpimissä merkeissä maan länsiosissa. Lämpötila nousi jopa yli +5 asteen föhntuulen saattelemana. Föhntuuli syntyy kun voimakas virtaus puhaltaa lähestulkoon kohtisuoraan Skandien vuoristoon nähden lännestä. Tällöin suurin osa sateista ja kosteudesta jää vuorten länsipuolelle ja itäpuolelle muodostuu kuiva ja lämmin ilmavirtaus. Föhntuulen vaikutus on Suomessa yleensä suurimmillaan aivan maan länsiosissa, idässä vaikutus jää selvästi heikommaksi. Lisää föhntuulesta voi lukea Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Vaikka lämpötila kohosikin keväisiin lukemiin maanantaina, ei kevättä ole vielä varsinaisesti näköpiirissä lämpötilojen osalta. Viikon puolivälissä sää tosin tilapäisesti lämpenee maan etelä- ja keskiosissa. Tiistai on vielä pakkaspäivä, aurinkoinen sellainen lähes koko maassa.

Keskiviikon vastaisena yönä hajanainen sadealue liikkuu maan keskiosien yli kaakkoon. Sateet tulevat pääosin lumena, eteläosiltaan ehkä räntänä ja tihkuna kun lämpötila käväisee plussalla keskiviikkona etelässä. Rintamavyöhyke ei tästä juurikaan muuta suuntaansa vaan torstaina uusi matalapaineen osakeskus matkaa maan keskiosien yli kaakkoon. Tässä yhteydessä voi tulla hieman enempi lumisadetta, etelässä tosin on pääosin poutaa, mutta ehkä voi tulla tihkua. Etelässä lämpötilat ovat vielä suojan puolella, mutta pohjoisessa ollaan selvästi pakkasella.

Perjantaiksi kylmää ilmaa leviää pohjoisesta koko maahan, aivan etelärannikolla saatetaan olla vielä aluksi nollan tuntumassa. Viikonloppuna ollaan koko maassa pakkasella kun kylmä ilmamassa on vallannut myös etelän. Pientä mahdollisuutta on runsaammalle lumisateelle etelässä lauantain tienoilla. Ilmamassaennusteet alkuviikolle eivät tuo merkkejä muutoksesta, kylmä ilmamassa näyttäisi jatkuvan. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennuste ei anna merkkejä suuntaan tai toiseen loppukuun osalta. Eli kevättä jo odottelevat saavat näillä näkymin odottaa vielä ainakin parisen viikkoa. Tilastojen valossa terminen kevät alkaa Helsingissä viimeistään noin kuukauden päästä, joten yli kuukautta tuskin enään joudutaan odottamaan maan eteläosissa.

Hieman asiaa tulevasta hurrikaanikaudesta Atlantilla. Jeff Masters kirjoittaa blogissaan, että meriveden lämpötila on ennätyslukemissaan alueella, jossa suurin osa Atlantin voimakkaista hurrikaaneista syntyy Afrikan rannikon läheisyydessä. Lämpötilat ovat jo korkeampia kuin kesäkuussa viime vuonna. Vaikka helmikuun meriveden lämpötilan ja loppukesän hurrikaanikauden voimakkuuden välinen korrelaatio on heikko, on tämä lämpötilapoikkeama mielenkiintoinen joka tapauksessa. Se saattaa etenkin mahdollistaa kauden aikaisen alkamisen, toisin kuin viime vuonna, jolloin ensimmäinen trooppinen myrsky syntyi vasta elokuun puolivälissä.