Myrskyä merialueilla, sateet vähenee.

Suomen yllä oleva matalapaine täyttyy ja siirtyy idemmäksi. Sen jälkipuolella tuulet puhaltavat pohjoisesta ja illasta alkaen tuuli voi läntisillä ja lounaisilla merialueilla olla myrskyisää. Paikoin pohjanmaan rannikolla on pieni riski tuulituhoille. Muutoin päivä on pääosin pilvinen ja lumisateita saadaan etenkin Oulun läänissä ja Etelä-Lapissa. Kaakkoon saapuu runsaampia sateita ja muuallakin lumi- ja räntäkuurot ovat mahdollisia.

Tiistaina koko maassa puhaltaa pohjoistuuli, joka on melko voimakasta aluksi lännessä, myöhemmin päivällä etelässä ja idässä. Suomenlahdella tuuli saattaa voimistua illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana myrskyksi asti. Sää muuttuu selkeämmäksi lännestä alkaen ja aurinko paistelee monin paikoin. Ainoastaan kaakon/idän suunnalla, suurten vesistöjen tuntumassa, Pohjanmaan rannikolla sekä Keski- ja Itä-Lapissa voidaan saada lumikuuroja. Lämpötilat ovat pakkasella koko maassa etelän pikkupakkasista pohjoisen n. -10C.

Keskiviikko on lähes koko maassa poutainen. Vain itärajalla saadaan lumikuuroja. Idässä pilvisyys on siis runsaampaa, mutta muutoin päivä on tiistain kaltainen, tosin tuulet heikkenevät suuressa osassa maata itää lukuunottamatta. Pakkanen kiristyy ja Lapissa korkean selänne tuo melko kiprakoita pakkaslukemia.

Torstaina päivän ja illan kuluessa lounaasta saapuu etelään rintamavyöhyke, joka tuo Suomen lähettyville lauhaa ilmaa. Sateet alkavat päivän aikana lounaassa pääosin lumena. Muualla maassa on vielä poutaista, vaikka pilvisyys lisääntyy. Lämpötilat ovat torstaina vielä koko maassa pakkasella.

Perjantain osalta mallien hajonta alkaa jo näkyä. GFS malli tuo kyseisen matalan Suomen eteläpuolelle ja heikentää sen. Euroopan keskuksen malli tuo samaisen osakeskuksen enemmän Etelä-Suomen ylle voimakkaampana. Jokatapauksessa sateita saadaan perjantaina maan eteläosissa. Rannikolla sateet saattavat tulla vedensekaisina, sisämaassa lumena. Aivan etelässä lämpötilat saattavat olla siis nollassa tai hiukan plussalla, muualla ollaan pakkasella.

Viikonloppuna Suomi kuuluu matalapaineen alueeseen. Euroopan keskuksen malli vie matalapaineen hieman enemmän itään, jolloin Suomessa vallitsisi enemmän koillistuuli. GFS pitää matalapaineen Suomen länsipuolella pitäen lounaisvirtauksen. Lämpötilojen osalta näyttäisi siltä, että pakkasella pysytään suuressa osassa maata, vaikka etelässä saatetaan käväistä plussalla. Tuo viikonloppu on kuitenkin sen verran epävarma, että lämpötiloja on vielä vaikea ennustaa.

Ensi viikon säästä mallit ovat montaa mieltä. GFS parviennuste voimistaa Siperiaan vahvan korkeapaineen ja Atlantille matalapaineen, jolloin keskimääräinen virtaus kävisi Suomeen etelästä ja sää lauhtuisi. Euroopan keskuksen tuorein deterministinen ennuste kehittää samaisen Siperian korkean ja toisen korkean Atlantille, jolloin väliin jää matalapaineiden alue Skandinaviasta Välimerelle asti. Mutta kuten sanottua, eipä tuosta paljon selkoa saa. GFS mallin NAO indeksi on myös ottanut hieman takapakkia ennusteeseensa, vaikka on edelleen menossa negatiiviseen suuntaan kuun vaihteessa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

89291426.jpg