Suuria muutoksia säätyyppiin ei ole luvassa seuraavaan 5 päivään.

Alkuun sää pysyy pilvisenä ja melko viileänä koko maassa. Tihkua voi sataa lähes koko maassa. Lämpötilat ovat +5 ja +10 asteen välillä. Parhaat mahdollisuudet auringon pilkahduksille on Lapissa.

Perjantaina voimistuva tuuli saattaa rikkoa pilvipeittoa Lapissa ja viikonloppuna kuiva ilma ja tuuli saattaa edelleen sallia auringon pilkahduksia pohjoiseen. Lämpötilat näyttävät hieman kohoavan viikonlopun kuluessa koko maassa muutamilla asteilla.

Atlantilta Keski-Euroopan yli Venäjälle on laaja korkeapaineen alue, joka on siirtänyt Atlantin matalapainetoiminnan pohjoisemmalle radalle. Ne kaartuvat Islannin jälkeen kohti Huippuvuoria, eikä vuoden takaisia voimakkaampia matalapaineita ole vähään aikaan luvassa. Korkeapaineen murtumisen aikataulu ei ole vielä tiedossa, joten tarkkaa aikaa jolloin säätyyppi olisi muuttumassa ei ole tiedossa. GFS malli on näyttänyt, että jotain muutosta olisi odotettavissa ensi viikon keskiviikon/torstain paikkeilla. Euroopan keskuksen malli on tuomassa muutoksen vasta ensi viikon perjantaiksi melko ärhäkän matalapaineen muodossa.

Eli noin viikko olisi luvassa melko poutaista ja samantyyppistä säätä. Lapissa tosin riski sateille kasvaa ensi viikolla.  

Keskiviikkona Helsingissä tihutti vettä lähes koko päivän. Aamulla oli tutkakuvassa hauskan näköinen mato näkyvissä. Tarkasteltaessa tuulen suuntia oli nähtävissä, että alueella vallitsi konvergenssia, eli tuulen kasautumista. Niinpä tuolle kasautumisalueelle kehittyi hieman voimakkaamman sateen alue, jonka tutkakin havaitsi.

103281430.jpg

(Lähde: Helsinki Testbed)

 

103277744.jpg

(Lähde: NASA)

 

Hurrikaani Iken tiedetään surmanneen ainakin 50 ihmistä lukuisissa Yhdyvaltain osavaltioissa. Lukumäärä todennäköisesti vielä kasvaa, sillä muutamien pikkukaupunkien tiedetään tuhoutuneen lähes täysin ja kaikkia kuollonuhreja ei mahdollisesti koskaan löydetä. Pahiten Ike runteli esimerkiksi Gilchristin pikkukaupunkia, jonka n. 1000 talosta vain noin 5 pysyi pystyssä.

103277783.jpg

103277786.jpg

(Lähde: Googlemaps.com, DigitalGlobe, GeoEye, Houston-Galveston Area Council; National Geodetic Survey)

 

Gilchrist oli Iken reitin suhteen pahimmassa mahdollisessa paikassa, etuoikealla silmän rantautumispaikan suhteen. Niinpä korkein tulva-aalto rymisi kaupungin yli, jolla ei ole pahemmin suojausta Meksikonlahtea vastaan. Yllä olevista kuvista jälkimmäisessä on yksi talo pystyssä. Se samainen talo nähdään myös seuraavassa surullisessa kuvassa.

103277769.jpg

(Lähde: David J. Phillip-Pool/Getty Images)

 

Alla on satelliittikuva Gilchristin kaupungista tuhon jälkeen, jossa edellisissä kuvissa oleva talo on näkyvillä vasemmalla alhaalla.

original.jpg

(Lähde: National Geodetic Survey)

 

Seuraavassa joitakin kuvia Iken tuhojäljistä. Ensin Crystal Beach, sitten Winnie ja kolmantena Houston.

103277772.jpg

(Lähde: DAVID J. PHILLIP/AFP/Getty Images)

 

103277765.jpg

(Lähde: AP Photo/Pool, Smiley N. Pool)

 

103277779.jpg

(Lähde:  Mark Wilson/Getty Images)

Hurrikaani Ike on katkonut sähköt n. 7,5 miljoonalta ihmiseltä ympäri Yhdysvaltoja. Sen arvioidaan olevan USA:n historian kolmanneksi kallein hurrikaani Katrinan ja Andrew'n jälkeen.

Tilanne olisi voinut olla vielä pahempi, mikäli Ike olisi hidastellut ja pysynyt merellä edes 6 tuntia pidempään. Pitkään Meksikonlahdella kuiva ilma piti Iken voimistumisen kurissa, mutta useita tunteja ennen rantautumistaan Ike alkoi näyttämään tutkakuvissa koko ajan paremmalta ja paremmalta. Se pystyi kokoamaan rakenteensa ja muodostamaan silmän ympärille voimakasta pilvivallia. 6-12 tuntia enemmän merellä ja Ike olisi todennäköisesti ollut kolmannen luokan hurrikaani, ehkä lähellä neljättä kategoriaa. Onni onnettomuudessa Iken silmä rantautui juuri Galvestonin yllä. Mikäli myrsky olisi saapunut mantereelle vain joitakin kymmeniä kilometrejä etelämmäksi olisi Galveston ollut voimakkaimpien tuulien ja korkeimman tulva-aallon kohdalla ja kaupunki olisi mahdollisesti täysin veden alla. Ottaen huomioon, että kaupunkilaisista n. 40 % (yli 20 000) jäi koteihinsa, olisi kuollonuhrien määrä ollut selvästi korkeampi. Nyt Iken voimakkain osa osui melko harvaan asutulle alueelle.

Atlantilla ei ole tällä hetkellä trooppista aktiviteettia. Tietokonemallit ovat kuitenkin ennakoimassa, että ensi viikon puolella olisi jälleen odotettavissa uuden trooppisen myrskyn kehittyminen. Hurrikaani Iken jäänteet ovat parhaillaan Islannin tienoilla.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

102802618.jpg