Ärhäkkä matalapaine puhaltaa paikoin puuskissa hirmumyrskyn voimalla Tanskan, Saksan sekä Ruotsin rannikoilla. Sen mukana tuomat sateet ovat muuttaneet Helsingissä maiseman tilapäisesti melko talviseksi. Varsinaisesta takatalvesta ei ole kuitenkaan kyse. Loppuviikolla on tulossa näillä näkymin hienoa kevätsäätä.

Vaalipäivä oli kaksijakoinen sään suhteen Helsingissä. Aamupäivällä ihmisiä oli reippaasti ulkosalla auringon paisteessa, mutta iltapäivän tullen pilvisyys lisääntyi ja lumisade alkoi sankkana melko nopeasti. Sateet ovat parhaillaan taukoamassa.

Myrskymatala Orkun on parhaillaan eteläisen Ruotsin päällä ja liikkuu siitä nopeasti kohti Suomea päivän mittaan. Huomenna maanantaina saadaan lisää sateita solan myötä ja samalla tuulet voimistuu etelässä hyvin voimakkaiksi. Merellä tuuli voimistuu myrskyksi ja merkitsevän aallonkorkeuden on ennustettu nousevan Pohjoisella Itämerellä yli neljään metriin.

458461.jpg

Satelliittikuva myrskystä sen okluusiovaiheen alussa eilen.

Tämän matalapaineen kohdalla on käynyt ns. alavirran kehitys, jossa Yhdysvalloissa myllertänyt matalapaine on siirtynyt lähelle Grönlannin itärannikkoa ja sen lämpimän advektion myötä on Atlantille vahvistunut vahva korkeapaine. Sen amplifioituminen on puolestaan vaikuttanut Orkun myrskyyn pyörreadvektoin myötä niin, että se on kaivannut matalapaineen solaa hyvin etelään. Niinpä polaari-ilmaa virtaa aina Espanjaan asti ja lähes arktista ilmaa aina Isoon-Britanniaan asti. Voidaankin sanoa, että meillä mylläävä myrsky on kertaheitolla uusimassa vähän ilmapiiriä sään suhteen Euroopassa, ainakin hetkeksi.

Tulevalla viikolla tulee käymään niin, että Eurooppaa pyyhkäisevään kylmään rintamaan syntyy uusi matalapaine Keski-Eurooppaan viikon puolivälissä ja Venäjälle vahvistuu korkeapaine. Näiden välistä pääsee Suomeen leviämään keskileveysasteiden ilmamassaa torstaiksi. Tämä lämmin advektion vahvistaa korkeapaineen Suomeen torstaina ja se näyttää pysyttelevän paikallaan melko pitkään, ainakin loppuviikon. Silloin tuo lämmin ilmamassa jämähtää myös Suomeen ja loppuviikosta näyttää tulevan poutainen ja aurinkoinen kunhan aurinko jaksaa mahdolliset sumut kuivattaa.

Näin ollen tämän viikonlopun ja alkuviikon kurja sää on vain väliaikaista ja nyt nopeasti tullut lumipeite sulaa loppuviikolla melkein yhtä nopeasti. Pitkä ennuste lupaa tämän jälkeen edelleen kevään etenemistä, sillä loppukuusta voidaan rikkoa 15 asteen lämpötiloja etelässä yleisesti korkeapaineen vallitessa.

Että näin säärintamalla. Sain aina Yhdysvalloista asti uuden pitkän objektiivin, joten nyt pystyy hyvin yhdistämään pari lempiharrastusta, valokuvauksen ja lintujen bongaamisen. Ajoitus onkin mitä parhain näin kevään alussa. Tarkennetaan tuota korkeapaineen kestoa ja tarkkaa säätä muutaman päivän päästä. Ensi sunnuntainahan siirrytään kesäaikaan ja silloin on vielä valoisaa kahdeksan aikoihin, joten kovaa tahtia kesää kohti ollaan menossa.

Tästä pääset kuvagalleriaan