Etelässä pitkään jatkunut lämmin virtaus heikkenee ja luoteesta vahvistuu perjantaina korkeapaine. Sen myötä sää poutaantuu ja aurinko lämmittää koko maassa.

Eteläisessä Suomessa on kolmena päivänä ollut runsaasti ukkoskuuroja ja koko viime kesä, ainakin Helsingin osalta, kalpenee näiden myrskyjen rinnalla. Eilen melko voimakas MCS (mesoscale convective system) solurykelmä kulkeutui Lounais- ja Länsirannikkoa pitkin aiheuttaen runsaita sateita. Tänään aamulla toinen MCS kulki kaakossa. Yöllä saatiin jälleen jännittää saapuuko tänne Helsinkiin ukkosia. Pitkään näytti heikolta, mutta yön ensimmäisinä tunteina Virosta levisi useita ukkossoluja Suomenlahdelle ja niistä muodostui keskellä merta yhtenäisempi monisolukuuroalue. Tuo kuuropilvinauha pysyi koossa rannikolle asti, mutta sitten se hajosi useisiin yksittäisiin soluihin.

Tuossa intensiivisimmässä vaiheessa ukkosrykelmä oli hieno näky etelärannikolla. Helsingin Kaivopuiston rannassa se täytti lähes koko horisontin ja salamat välkehtivät melkein joka toinen sekunti. Useat salamat olivat maasalamoita tai tässä tapauksessa "vesisalamoita". Solun etupuolelle kehittyi rullapilvi, joka tosin alkoi hajota rannikon läheisyydessä. Tuon solurykelmän tutkakuvan voi nähdä vielä Ilmatieteen laitoksen testbed animaatiosta, joka ei ole päivittynyt yön tuntien jälkeen. Siltä varalta jos se saadaan taas toimimaan ja palaamaan nykyhetkeen, niin tässä on vielä tutkakuva kuuropilvinauhan voimakkaimmalta hetkeltä 01.45.

625319.jpg

Helsinki testbed

Sain ihan hyviä kuvia tuosta solusta ja laitan niitä päivien mittaan kuvagalleriaan. Varmaan joudun tekemään sinne uuden osion sunnuntain ja viime yön ukkoskuvista.

Tuo öinen ukkonen toi myös mukanaan Kaivarin ylle hienoja mammatus pilviä, joita harvemmin Suomessa näkee. Niistäkin tulossa kuvia myöhemmin.

Eli hienoja ukkospäiviä on saatu viettää Helsingissä useiden mieliksi ja myös useiden kauhuksi. Heikkoja ukkosia voidaan saadaan vielä torstaina lähinnä kaakossa ja etelärannikolla kun kylmä rintama kulkee Etelä- ja Kaakkois-Suomen yli. Sen myötä etelässä tulee vielä yleisesti sadekuuroja ja sää on pilvistä. Pohjoisempana sää on pääosin poutaista ja aurinkoista. Etenkin Lapissa vallitsee torstaina pohjoisvirtaus ja pohjoisessa se viilentää säätä, mutta samalla laaja-alaisen laskuliikkeen takia etenkin Oulun läänissä sää on aurinkoista. Etelässä selkeimmillä alueilla lämpötila pääsee kohoamaan kahdenkymmenen tuntumaan etenkin lähellä rannikkoa.

Perjantaina luoteesta vahvistuu korkeapaine ja se näyttää olevan sulkukorkeapaine-tyyppiä. Niinpä se tulee vaikuttamaan Suomen säähän melko pitkään ja pitämään sään pääosin poutaisena ja aurinkoisena. Lähinnä Pohjois-Suomen yli kulkee välillä pilvialueita sunnuntain ja tiistain aikana. Etelämpänä aurinko tulee paistamaan selkeältä tai lähes selkeältä taivaalta koko viikonlopun ja alkuviikon. Tällöin lämpötilat kohoavat sisämaassa 20 asteen yläpuolelle, mutta rannikoilla merituuli viilentää vielä ilmaa. Sunnuntai on lauantaina lämpimämpi koko maassa.

Sateita tullaan saamaan perjantain jälkeen vasta tiistaina, ja silloinkin vain Pohjois-Lapissa. Tuon blocking-korkean kestoa on vielä vaikea veikata, mutta se näyttäisi kestävän ainakin tiistai/keskiviikkoon asti. Voi olla, että se jaksaisi sinnitellä ainakin jossain muodossa jopa ensi viikon loppuun. Näin ollen ensi viikosta on tulossa aurinkoinen ja poutainen, etenkin etelässä ja lännessä. Pohjoiseen ja itään voi joinakin päivinä kertyä hieman pilvisyyttä ja silloin lämpötilat laskevat joillakin asteilla. 

Blockingin vallitessa itse sääilmiöt ovat hyvin vähässä. Lähinnä Lapissa ja paikoin Keski-Suomessa voi selkeinä öinä esiintyä hallaa tai paikoin yöpakkasia. Päivisin sitten aurinko lämmittää ja sunnuntaina ollaan siis etelässä ja lännessä yleisesti yli 20 asteessa ja maanantaina voidaan rikkoa hellerajaa. Maanantaina lämpötilat ovat Lappia myöden yli 20 asteen. Tiistaina pilvisyys viilentää Lappia, mutta etelässä ja Keski-Suomessa saatetaan rikkoa helleraja. Keskiviikko näyttää aika lailla samanlaiselta kuin tiistai. Rannikoilla siis kuitenkin on hiukan viileämpää meren viilentävän vaikutuksen takia. Sumuja voi esiintyä öisin.

Näin ollen säälähetykset tulevat olemaan melko kuivia huomisen jälkeen, kirjaimellisesti. Voipi olla, että jotkut alkavat ensi viikolla jo kaipaamaan sateita.

Kuvia Suomenlahden salamoista, rullapilvestä, mammatuksista sun muista tulen lisäämään lähipäivinä kuvagalleriaan.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan