Lyhyt katsaus ensi viikkoon:

Ilmamassa on lähipäivinä lähestulkoon koko maassa keskiarvoa korkeammalla, etelässä jopa lähes kymmenen astetta.

Näin ollen etelässä voidaan niin maanantaina kuin etenkin tiistaina ylittää +20 C raja. Maan keskiosissa ja etenkin Oulun läänissä on sateisempaa ja lämpötilat jäävät kymmenen asteen tienoille. Lapissa liikutaan +5 asteen tienoilla.

Maanantaina on hyvin pieni mahdollisuus, että Pohjanmaalla kehittyisi konvektiopilviä, joissa voisi esiintyä myös ukkosta. Muutamat mallit ovat viimeisimmissä ajoissaan tuoneet pienen annoksen instabiiliutta, joka saattaa kehittää konvektiota. Toisaalta varsin lämpimät neutraalin nosteen tasot ovat juuri ja juuri rajoilla, että salamointia voisi esiintyä. On hyvinkin mahdollista, että ukkosta ei lopulta esiinny lainkaan.

Vapun sääennusteet ovat vaihdelleet tuttuun tapaan melkoisesti viimeisten päivien aikana. Vieläkään täyttä varmuutta lämpötilojen osalta ei ole, mutta yksi asia näyttäisi alkavan varmistua: sateita ei ole luvassa. Lähinnä vain Pohjois-Lapissa on hyvin pieni riski yksittäisistä vesikuuroista. Poutaisesta säästä saamme kiittää Suomen ylle vahvistuvaa korkeapainetta, jolloin matalapainetoiminta rajoittuu Suomen ulkopuolelle.

Ennen korkeapaineen vahvistumista lännestä, keskiviikkona poistuvan matalapaineen jälkipuolella pääsee Suomeen virtaamaan vähän viileämpää ilmamassaa, joka jää hieman jumiin korkeapaineen myötä. Korkeapaineen tarkka sijainti ratkaisee tosin sen, kuinka nopeasti lännestä pääsisi ilmamassa uudelleen lämpenemään. Mallien parviajojen keskiarvot ovat ennakoineet, että ilmamassa ei etelässä pääsisi viilenemään yhtä paljon kuin korkeammalla resoluutiolla ajetut deterministiset ajot.

Joka tapauksessa näyttäisi siltä, että ilmamassa pysyttelisi keskiarvojen yläpuolella. Kun korkeapaineen myötä on vieläpä luvassa auringonpaistetta lähestulkoon koko maahan, pääsee 2 metrin lämpötilat kohoamaan varsin mukaviin lukemiin, vaikka mitään ennätyksiä ei olla rikkomassa.

Näin ollen yhteenvetona tällä hetkellä näyttää siltä, että koko maassa niin vappuaatto kuin vappupäiväkin ovat poutaisia ja aurinkoisia. Lämpötilat etelässä aattona n. +10..+17 C, Oulun läänissä +10 asteen molemmin puolin ja Lapissa +5 asteen molemmin puolin. Vappuyönä käydään pikkupakkasella suuressa osassa maata, etelässä tosin on joitakin asteita plussaa. Vappupäivänä lämpötila kohoaa aurinkoisessa säässä maan etelä- ja keskiosissa +15 asteen tienoille tai ehkä paikoin hieman sen yläpuolelle. Lapissakin sää lämpenee +10 asteen kieppeille. Vapun ajan, riippuen lopullisesta korkeapaineen sijainnista ja voimakkuudesta, on rannikoilla syytä varautua merituuleen, joka saattaa pitää lämpötilan joitakin asteita sisämaata viileämpänä. Länsirannikolla on myös pieni sumujen riski.

Koska ennusteessa on ollut melkoisia vaihteluita viime aikoina ja vappuun on vielä 4-5 päivää, on muutokset vielä mahdollisia. Etenkin lämpötilojen osalta voi esiintyä vielä vaihtelua suuntaan tai toiseen. Päivitystä seuraavien päivien aikana.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

111558488.jpg