Alkuun säätilassa ei suurta muutosta tapahdu, mutta ensi viikolla keskiviikosta lähtien etelälounaasta alkaa virrata lämpimämpää ilmamassaa, tosin samalla kasvaa myös sateiden riski.

Olin kirjoittanut uuden päivityksen jo lähes kokonaan, kunnes ystävällisen hiireni avulla tuo kaikki katosi taivaan tuuliin. Tämän murtamana pidän päivityksen sitten lyhyempänä :/

Suomi on siis viime päivinä ollut koillisen kylmän polaari-ilmamassan ja lounaisen keskileveysasteiden ilmamassa rajalla. Niinpä lämpötilaerot ovat olleet suuria etelän ja pohjoisen välillä.

Maanantaina sateet painottuu maan keskiosiin, lämpötilat etelässä +5 tienoilla, Lapissa selvemmin pakkasta.

Tiistaina sadekuuroja etelässä, lumisateita Lapissa ja Oulun läänissä (ehkä räntääkin). Lämpötilat etelässä +5..+8, Lapissa pikkupakkasta.

Keskiviikkona pääosin poutapäivä, etelässä +6..+10, Lapissa nollan molemmin puolin.

Torstaiksi tilanne muuttuu epäselväksi. Lännestä yrittää sadealue, mutta on epäselvää kuinka pitkälle itään se yltää. Voi olla, että sateet jäävät vain lännen murheeksi, mutta yhtä hyvin myös idässä voi sadella. Sade saattaa olla runsasta.

Perjantaina samanlainen tilanne, sadealueiden ajoitus ja sijainti epävarmaa. Lämmintä ilmamassaa on jo levinnyt suureen osaan maata, mutta pilvinen ja ehkä sateinen sää vetää terän kovimmilta lämpötiloilta. Jos on poutaa ja aurinko pääsee paistamaan, lämpötilat etelässä ehkä +10 asteen tienoilla, jos sadetta ja epävakaista ollaan +5 asteessa tai alle.

Eli pääsiäiseksi ilmamassa lämpenee, mutta samalla sää epävakaistuu ja sateiden ennustamisen vaikeuden johdosta on mahdotonta vielä sanoa, kuinka lämpimäksi sää voi muuttua. Saattaa olla, että pääsiäisajan alkupuoli on viileämpi ja epävakaampi, mutta seuraavan viikon alussa voisi lämmetä selvemmin. Tarkennellaan tilannetta kunhan se selkiintyy.

Lisäsin sivun oikeen laitaan Twitter "widgetin", joka on nopea tapa kertoa kaikenlaisia pikku-uutisia säämaailmasta. Sen avulla voi esim. näppärästi kertoa, että parhaillaan taivaalla on jokin mielenkiintoinen sääilmiö, tai tutkakuvista voi nähdä jotain erikoista. Lisäksi sen avulla voin kertoa blogipäivityksen olevan työn alla tai muuten vain informoida asioista, joiden vuoksi kokonaisen blogipäivityksen väsääminen ei välttämättä ole tarpeellista. Tämä on kokeilu, joten katsotaan miten se toimii. Ainakin välillä Twitter-serveri tuntuu olevan melko hidas, joten voi olla, että laatikko pysyy pimeänä pitkäänkin. Jos tämä tuntuu olevan pysyvä ongelma, täytyy miettiä kannattaako tätä pitää yllä. Kertokaa kokemuksista vaikka kommenteissa. Yritän jatkossa päivittää tuota osiota selvästi tiheempään tahtiin. Aiheeseen ja twitter-päivityksiin voi tutustua osoitteessa: twitter.com/ilmasto.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

110741624.jpg