Tervehdys!

On vierähtänyt jo viikko viime päivityksestä johtuen koulukiireistä ja nyt teen myös vain hyvin lyhyen päivityksen. Tänään oli yksi tentti ja keskiviikkona vielä toinen, joten sitten helpottaa jälleen.

Kevättä mennään ja sama meno näyttää pääosin jatkuvan. Seuraavat päivät ovat toistaiseksi keväisimmät ja innokkaimmat voivat jo varata terassituoleja mikäli aurinko sattuu porottamaan.

Tällä viikolla nimittäin todennäköisesti rikotaan jossain päin eteläistä Suomea 10 asteen raja. Eilen mitattiin kahdella paikkakunnalla 8.8 astetta ja huomenna mennään varmaan sen yli.

Tiistaina tulee annos keskileveysasteiden lämmintä ilmaa ja myös torstaina ja perjantaina. Keski-Euroopassa on laaja korkeapaine, joka kierrättää lauhaa ja kosteaa ilmaa lännestä. Skandien vuoristo kuivattaa ilmaa ja Föhn-tuuli lisää paikoin leutoutta.

Lämpötilat ovat tulevina päivinä viiden asteen tuntumassa, paikoin reippaasti ylikin mikäli aurinko pääsee porottamaan kunnolla. Vaikka tänään oli hyvin sumuista Helsingissä näyttää huomisesta tulevan aurinkoisempi päivä. Rannikoilla tosin jäädään kaikkein lämpimimmästä ilmasta vaille kun kylmä meri viilentää keväiseen tapaansa. Öisin puolestaan voidaan vielä etelässä käydä pakkasella jos on selkeää sillä maaperä ei vielä pysty keräämään tarpeeksi lämpöä säilöön, jolloin selkeällä säällä ulossäteily ylöspäin on vielä voimakasta. Niinpä aamuisin selkeän sään jälkeen voi esiintyä sumua.

Viikonloppuna sää hieman muuttuu viileämmäksi kun laaja matalapaine saapuu Suomen ylle. Silloin kevään eteneminen hieman pysähtyy kun matalapaine kaivaa tietänsä kohti etelää ja Atlantille vahvistuu mahdollisesti sulkukorkeapaine. Se pysäyttäisi meiltä tuon lauhan länsivirtauksen. GFS malli kuitenkin näyttää plussa-asteita siitäkin huolimatta päivisin etelään. Sen jälkeen malli näyttäisi jälleen päästävän matalapaineita Atlantilta meille ja sää ehkä jälleen vähän lämpenisi, mutta jo puolentoistaviikon ennuste on niin hakuammuntaa, että saapas nähdä.

Jo monta kertaa mainittu NAO indeksi näyttää ennusteen mukaan olevan vielä selvästi positiivinen tämän viikon loppuun asti, sitten se heikkenee ja palaa "normaalitasolleen". Niinpä ensi viikolla voi siis olla hieman takapakkia luvassa kevääseen.

Mainittakoon, että lauantaina/sunnuntaina voi olla myrskyn paikka merialueilla tuon laajan matalapaineen mukana. NOGAPS puolestaan ennustaa kovaa tuulta perjantaille. Katsotaan lähempänä miten käy.

Nyt lukemaan jos vaan jaksais..Tänään oli synoptiikka II tentti, jossa piirreltiin karttoja, rintamia ja sen sellasta. Keskiviikkona on vuorossa Fysikaalinen meteorologia, josta on opittu mm. se, että Star Wars-elokuvissa nähdyt laserpyssyt eivät toimisi maapallolla johtuen sironnasta, joka ilmakehässä hajottaisi "laserammukset" ennen kuin ne pääsisi määränpäähänsä. Että sillä lailla. Kaikkea tärkeää sitä oppiikin!

Ps. Jos sivut näyttävät omituisilta niin lähettäkääpä vaikka emailia kun kommentointikin on käyttäytynyt kuulemma kummasti.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan