1941489.jpg

Norjan pohjoisrannikon edustalla on parhaillaan matalapaine, joka on tulevan yön aikana syvenemässä liikkuessaan itäkaakkoon. Kyseiseen matalaa liittyen saadaan suuressa osassa maata lumi- ja räntäsateita ensi yön ja perjantain aikana. Runsainta lumentulo on Oulun läänin tienoilla, jossa lunta voi kertyä viidestä kymmeneen senttiä. Huonoon ajokeliin on syytä varautua suuressa osassa maata. Iltapäivällä runsaimmat sateet ovat jo Itä-Suomessa ja lisäksi Pohjois- ja Itä-Lappiin leviää uusi annos sankempia lumisateita. Maan länsiosissa pilvipeite jo repeilee, mutta paikoin voi tulla maan keskiosissa räntäsateita ja myöhemmin illalla Pohjanmaan suunnalla vesi- tai räntäkuuroja.

Päivän mielenkiintoisin sääilmiö on matalapaineen länsipuolelle muodostuva voimakas tuulikenttä, joka lupailee mahdollisesti vaarallisen voimakasta tuulta etenkin Keski- ja Pohjois-Lappiin. GFS mallin perusteella olisi odotettavissa keskituulien osalta jopa kovaa tuulta ja puuskissa 25-30 m/s. GFS malli nimittäin näyttää, että tuulisimmalla alueella olisi n. 500 metrin korkeudessa tuulen nopeudet 20 m/s ja n. 1000 metrissä tuulet puhaltaisi jo 30 m/s. Toisaalta tuulisin vyöhyke sijoittuisi sadenauhan alle, jolloin rajakerroksen lämpötilaprofiili ei suosi kovinkaan voimakasta turbulenssia. Niinpä puuskat liikkuisivat todennäköisemmin lähempänä 25 m/s Keski- ja Pohjois-Lapissa. Myös Etelä-Lapissa ja Oulun läänin itäosissa voitaisiin yöllä käväistä puuskien osalta 20 m/s tienoilla, mutta routaisen maan vuoksi puun kaatoja ei olisi pahemmin odotettavissa.

Mallit olivat tähän päivään asti suurin piirtein hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta tämän päivän aikana suurempia eroja on syntynyt, sillä yllä kuvattu GFS mallin tilanne edustaa voimakkaampaa ennustetta. Euroopan keskuksen malli ja sen myötä Hirlam ovat vetäneet tuulikenttiä reippaammin alaspäis. Jälkimmäisten perusteella keskituulet ovat "vain" navakoita ja puuskat ehkä 20 m/s tienoilla. Lisäksi Hirlam näyttää illan aikana maan länsi- ja eteläosien kulkevan terävä pintasola, jossa tuuli voisi olla ennakoitua puuskaisempaa ja mahdollisesti jopa vahinkoja aiheuttavaa. Tämä mallien ero luo kiusallisen epätietoisuuden siitä, mitä lopulta huomenna käy. Asettaisin ehkä hieman enemmän painoarvoa Euroopan keskuksen ennusteelle, jossa mallin data-assimilaatio on paremmalla pohjalla ja näin ollen se on varmaan saanut kiinni jostain mistä GFS malli ei ole. Jokatapauksessa huomenna saattaa olla erittäin tuulinen päivä Lapissa, mikäli GFS malli onkin oikeassa, mutta uusin ECMWF ja Hirlam ajot antaisi olettaa, että tuulet ovat ennakoitua heikompia. Päivitän twitter-palkkiin sivun oikealle laidalle huomenna aamupäivällä uusimmat mallitiedot.

Lauantaina puhaltaa koko maassa ikävän tuntuinen hyvin puuskainen pohjoistuuli. Sen myötä tosin aurinko pääsee paistelemaan laajalti, etenkin maan länsiosissa, mutta sillä ei kyllä pahemmin ole lämmittävää vaikutusta. Idässä voi tulla yksittäisiä lumikuuroja. Lämpötilat etelässä ja maan keskiosissa 0..+5, Lapissa pikkupakkasta. Mikäli tuorein Hirlam on oikeassa, voisi lauantai olla jopa perjantaita tuulisempi.

Sunnuntaina puolen päivän maissa Lappiin saapuu sadealue, joka liikkuu päivän aikana itäkaakkoon. Maan eteläosissa on poutaista ja myös suuressa osassa maan keskiosia on poutaista, vaikkakin tuo matala saattaa ehkä matkata hieman eteläisempää reittiä kuten tuorein GFS malli ennakoi. Tuolloin voisi Keski-Suomessakin tulla illalla lunta. Idässä voi illalla tai yöllä tulla hieman lunta. Aurinko pääsee parhaiten näyttäytymään Länsi-Suomessa. Lämpötilat suurin piirtein lauantain lukemissa.

Alkuviikolla Suomeen ulottuu etelästä korkean selänne ja sää on pääosin poutaista. Näillä näkymin tiistain/keskiviikon tienoilla korkeapaine matkaa Suomen kaakkoispuolelle ja samalla lounaasta pääsee vihdoinkin virtaamaan lämpimämpää ilmamassaa ja kevät ottaa yhden lisäaskeleen eteenpäin.