Dean ohitti Jamaikan hiuksen hienosti ja saari säästyi kaikkein pahimmalta. Nyt hurrikaani Dean on hiljalleen voimistunut ja matkalla Jukatanin niemimaalle. Suomessa etelän mahdolliset ukkoset näyttävät tänään epätodennäköisemmiltä.

Hurrikaani Dean siis viisti Jamaikan rannikkoa. Napsin sen ohituksen aikaan muutamia kuvia netin tutkista ja satelliittikuvista.

838620.jpg

Tuossa on infrapunakanavan kuva Deanin lähimmästä ohituksesta.

838622.jpg

Samalla hetkellä näkyvän valon kanavan kuva.

838631.jpg

Tässä Kuuban tutkasta näkyy Deanin silmä. Itse asiassa siinä näkyy vielä nuo kaksi pilvivallia. Sisempi pilvivalli oli vielä tuolloin näkyvillä kun ulompi pilvivalli juuri ja juuri ohittaa Jamaikan eteläisimmän kärjen.

Lähes koko saarivaltio koki 1. luokan hurrikaanituulia, kolmasosa koki toisen luokan ja vain pieni kaistale eteläisintä rannikkoa koki kolmannen luokan hurrikaania vastaavia tuulia. Nämä alueet olivat hyvin harvaan asuttuja. Kaikkein kovimmat neljännen luokan tuulet jäivät merelle.

Dean on Jamaikan ohituksen jälkeen voimistunut 5 mph ja on nyt vain 5 mph vajaa kovimman viidennen luokan kategoriasta. Se tulee näillä näkymin vahvistumaan tuohon voimakkaimpaan luokkaan tämän päivän aikana ennen kuin se iskee Jukatanin niemimaalle huomenna Suomen aikaa.

Samaan aikaan kun Dean runtelee Karibialla on uusi häiriö muodostumassa toisella puolella saarivaltioita Atlantilla. Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu on luokitellut sen juuri mielenkiinnon kohteeksi ja vallitsevat tuuliolosuhteet ovat pikku hiljaa suosimassa mahdollista trooppista kehitystä. Mikäli tuo häiriö kehittyy voi se iskeä Yhdysvaltain itärannikolle. Tuo häiriö on sen verran uusi, että esim. Euroopan keskuksen malli ei sitä vielä kehitä. GFS malli ei myöskään siihen ole vielä tarttunut, mutta se kehittää jonkin verran ensi viikolla Afrikan rannikolta lähteviä trooppisia aaltoja.

Suomen säässä vielä eilen näytti siltä, että tänne etelään saataisiin voimakkaampia ukkosia tiistain/keskiviikon kuluessa. Tänään tosiaan mallit ovat menneet "takapakkia" kun ne ennustavat korkeapaineen selänteen vahvistuvan tiistain aikana Suomeen, joka blokkaa tuon lämpimän rintaman saapumisen ja tyssää sen tuohon Suomenlahdelle. Niinpä kaikkein epävakain ilmamassa jäänee tämän hetkisten malliajojen mukaan Viroon ja tänne rannikolle saadaan vain jatkuvampia sateita.

Kuitenkin pienikin vaihtelu tuon rintaman reitissä pohjoisempaan suuntaan voi tuoda nuo ukkoset etelärannikolle. Itse rintamaan voi liittyä rankkasateitakin. GFS malli on eilisissä ajoissaan kehittänyt lounaasta Keski-Suomen yli itään liikkuvaan sadealueeseen hyvinkin runsaita sateita keskiviikko aamuksi ja aamupäiväksi. Tämän päivän ajoissa se on niitä heikentänyt. Viron Hirlam malli kuitenkin jatkaa tuota rataa ja ennustaa Turusta, Tampereelle ja Joensuuhun liikkuvan sadealueen sademääriksi paikoin yli 20 mm/3h. Niinpä mikäli tuo ennuste pitää paikkaansa voidaan paikoin saada keskiviikko aamun aikana yli 50 mm vettä. Erot mallien välillä ovat kuitenkin suuria, joten melkoista arpapeliä tämä on.

Lisäksi tuo eilen luvattu cumulusvideo. Se on vain kokeilu onnistuuko välineillä semmoinen nopeutettu kasvavien cumulus pilvien tarkastelu ja näemmä se onnistuu, harmi vain, että eilen ei nuo pilvet korkeammalle kasvaneet. Täytyy odotella joku parempi päivä. Videoklipin löytää täältä.

Päivitän melko epätodennäköisesti tänään illalla jos jotain kummallista ilmenee, mutta todennäköisemmin huomenna päivällä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan