Vuoden vaihtuessa ilmamassa kylmenee merkittävästi ja talvi kiristää otettaan. Sademäärät jäävät tosin vähiin Pohjois-Suomea lukuunottamatta.

Maanantaina Suomen lounaispuolella on korkeapaine ja virtaus käy luoteesta. Sää on koko maassa poutaista, heikkoja räntäkuuroja voi tosin tulla Pohjois-Lapissa. Sää on selkeintä maan länsiosissa ja Länsi-Lapissa. Lämpötilat ovat koko maassa nollan tuntumassa, kylmintä idässä.

Tiistaiksi paljoa ei muutu, lämpötilat edelleen nollan tuntumassa, Lapissa vähän viilenee, etelässä hiukan lämpenee. Sää jatkuu poutaisena.

Uudenvuodenaatosta on tulossa mielenkiintoinen. Pohjoisnavalta asti on virrannut erittäin kylmää ilmamassaa Jäämeren ylle. Arktisen ilmamassan ja Skandinavian polaari-ilmamassan erottaa terävä kylmä rintama. Grönlannista on saapumassa terävöityvä yläsola, joka aiheuttaa matalapainekehitystä tuohon kylmään rintamaan. Solan saapuminen on viime ajoissa aikaistunut ja tällä hetkellä syklogeneesi näyttäisi alkavan jo tiistain puolella. Kuitenkin matalapaineen ajoitus on vielä auki. GFS ja Euroopan keskuksen deterministiset ajot tuovat melko ärhäkän matalapaineen Lappiin aaton aikana. Matala ei pääse tarrautumaan selvästi lämpimämpään ilmamassaan etelässä, vaan kehittyy lähinnä kylmän advektion myötä. Sen myötä tihein painegradientti löytyy matalapaineen jälkipuolelta. GFS on pitänyt mahdollisena yli 20 m/s puuskat Lapissa ja Oulun läänissä aattona. Euroopan keskuksen malli niin ikään tuo alueelle hyvin barokliinisen alueen, jossa rajakerroksen tuulet voimistuvat merkittävästi. Koska kyseessä on melko pieni häiriö ja riippuvainen mm. saapuvan yläsolan terävyydestä, on syytä odottaa muutama päivä, kunnes yksityiskohdat alkavat lukittua paikoilleen. Jokatapauksessa aatto on tuulinen ja vuosi näyttää vaihtuvan puuskaisessa säässä.

Matalapaineen jälkipuolella Jäämereltä purkautuu arktista ilmamassaa Suomeen. Laaja ylämatala on jäämässä Suomen ylle ja samalla maanpintamatalat pyörivät Suomen itäpuolella kun taas lännessä Atlantilla vallitsee korkeapaine. Niinpä meillä jatkuisi pitkään kylmä pohjoinen ilmavirtaus. Vaikka ilmamassa näyttäisi olevan arktista, ei se vielä suoraan johda erittäin kylmiin lämpötiloihin. Ainakin ensialkuun kohtalainen tuuli estää lämpötilojen tippumisen selvästi -20 asteen kylmemmälle puolelle. Kuitenkin koko maassa ollaan selvästi pakkasen puolella vuodenvaihteen jälkeen ja selvää loppua tälle kylmälle jaksolle ei nyt ole näkyvissä. Vaikka lämpötilat olisivatkin pakkasella, ei etelään ole näköpiirissä selkeää lumisadetta, joten paikoin joudutaan nauttimaan talvisäästä ilman lumipeitettä.

Seuraava päivitys maanantaina, jolloin luvassa tarkempi katsaus tuohon aaton mahdolliseen lumimyrskyyn.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

107497540.jpg