Pääosin epävakainen keli jatkuu ja juhannuksen sää näyttää olevan myös melko epävakainen, ainakin etelässä.

Tänään sunnuntaina sadealue ylsi eteläiseen Suomeen ja tiputti lämpötilat 15 asteen tuntumaan. Selkeintä on ollut Pohjanmaalla ja Oulun läänin eteläosissa kun taas Lapissa on tullut sadekuuroja.

Huomenna maanantaina tuo tämänpäiväinen sadealue pikku hiljaa liikkuu idemmäksi, mutta sen jälkipuolella saadaan vielä melko yleisesti kuuroja, joista yksittäiset solut voi kehittyä ukkosiksi. Lännessä on selkeintä ja siellä elohopea kipuaa +20 asteeseen. Muualla Etelä- ja Keski-Suomessa liikutaan 15-20 asteen tienoilla riippuen pilvisyydestä ja sateista. Pohjoisessa saadaan myös sateita, jotka voivat olla yhtenäisempiä, ne rajoittuvat suunnilleen Oulun läänin pohjoisosia pohjoisemmaksi. Lämpötilat Lapissa jälleen sateisuudesta riippuen lähinnä 10-15 asteen välillä.

Tiistaina sateet painottuvat Lappiin ja hieman etelämmäksi kuin maanantaina. Joitain sadekuurojen rippeitä saadaan myös kaakossa/idässä. Poutaisinta lännessä ja lounaassa, joissa lämpötilat jälleen auringonpaisteessa kohoaa 20 asteeseen. Muualla lämpötilat riippuu sateisuudesta maanantain tavoin. Lapissa on kuitenkin maanantaita viileämpää ja siellä voidaan jäädä alle +10 asteen.

Keskiviikkona heikko korkean selänne kuivattaa hieman, mutta sadekuuroja esiintyy vielä etenkin Keski-Suomessa. Aurinko kuitenkin paistelee pilvien lomasta melko yleisesti koko maassa. Lämpötilat lounaassa hieman yli +20, Keski-Suomessa ja Oulun läänissä sateisuudesta ja pilvisyydestä riippuen 10-20 ja Lapissa hiukan yli +10.

Torstain vastaista yötä kohden GFS malli tuo pienen sadealueen etelärannikolle. Sen reitti ja voimakkuus on kuitenkin edellisissä ajoissa vaihdellut, joten sitä täytyy tarkentaa myöhemmin. Muuten Suomessa näyttäisi olevan melko poutaista, vaikkakin ainakin osittain pilvistä.

Juhannuksen sää näyttää nyt siltä, että sateen riski on suurin Etelä-Suomessa ja mahdollisesti Pohjois-Lapissa. GFS malli ei tosin vieläkään tunnu pääsevän siitä yksimielisyyteen ja vaihtelee ajojen välillä täysin poutasään ja sateiden välillä. Kuitenkin jos GFS mallin ajoista täytyisi jonkin sortin keskiarvo veikata, niin silloin Norjan yllä olevan matalapaineen lämmin rintama leikkaisi Etelä-Suomen juhannusaaton aikana ja toisi lämmintä ilmamassaa, mutta myös sateita. Muualla maassa olisi melko pilvistä, mutta poutaista säätä.

Kuitenkin muut mallit antavat erilaisia tulkintoja. Päämatala sijaitsee nimittäin Brittein saarilla ja sen kaksi osakeskusta kilpailee kumpi ottaa pidemmän korren. Toinen niistä on juuri tuo Norjan osakeskus ja toinen Puolan tienoilla. Jotkin mallit kuten Kanadan GEM heikentää molemmat ja pitää juhannusaaton melko poutaisena, mutta toisi uuden ison matalan Atlantilta lauantaiksi. Amerikkalainen NOGAPS pitäisi kuitenkin tuon Puolan matalan puolia. Kaiken kaikkiaan joko perjantaina tai lauantaina saadaan ainakin etelässä sateita. Ilmatieteen laitos ja Foreca ennustaa perjantaiksi sadekuuroja etelään. Näin ollen ehkä Oulun läänissä olisi parhain keli juhannusaattona, mutta kuten sanottua, ennusteet ovat vielä aika hajallaan. Sen mitä pystyy nyt veikkaamaan jollakin tarkkuudella on lämpötilat. Ne ovat perjantaina suuressa osassa maata 15-20 jälleen riippuen sateista ja mahdollisesta auringon paisteesta.

Tuossa bongasin vielä GFS mallin parviajon sateen todennäköisyydelle. Eli malli ajaa monta eri ajoa hieman eri asetuksilla ja lähtökohdilla ja ottaa periaatteessa niitten keskiarvon. Se mukaan saderiski on juhannusaattona etelässä yleisesti 30% ja paikoin 50%. Lauantaina riski on paikoin etelässä 70%. Perjantain 30% riskialue rajoittuu lähinnä Vaasa-Lappeenranta välille ja lauantaina tuo alue on jo Kokkola-Joensuu. Eli mikäli tuo GFS parviajojen Norjan osapaine pysyy hengissä perjantaihin, niin etelässä saadaan juhannuksena sateita ja Oulun lääni on siis näillä näkymin paras paikka sään osalta viettää juhannus.

Tässäpä oli taas arvailuja kerrakseen. Palataan asiaan taas kun ollaan viisaampia.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan