Talvinen viikko on tulossa koko maahan. Rajuilmat ja myrskyt ovat jälleen otsikoissa maailmalla.

Maanantaina Suomessa saadaan lännessä lumikuuroja kun taas idässä on osin aurinkoista. Lämpötilat ovat lounaan nollan tienoilta Lapin n. -10 asteeseen. Tuulet eivät ole merkittäviä.

Tiistaiksi lumikuuroalue siirtyy itään ja sateita saadaan päivällä idän ja kaakon suunnalla. Länteen ja Lappiin saapuu jo kuivempaa ilmaa ja sää on osin aurinkoista. Pientä hajontaa mallien välillä on ja mahdollisesti tiistaina illalla ja keskiviikon vastaisena yönä voidaan saada lumikuuroja lännessä ja etelässä. Lämpötilat ovat koko maassa pakkasella etelän pikkupakkasesta pohjoisen n. -15 asti.

Keskiviikkona lumikuurot painottuvat maan itäosiin. Lännessä sää on poutaisempaa ja selkeämpää. Lämpötilat ovat tiistain lukemissa. Tuulet ovat edelleen heikkoja tai kohtalaisia. Keskiviikkona on melko hyvä ulkoilusää koko maassa.

Torstain osalta ennusteet ovat vielä levällään. Euroopan keskuksen malli, Englannin UKMET ja Japanilainen malli tuovat melko ärhäkän matalapaineen Etelä-Suomen ylle. Amerikkalaiset GFS ja NOGAPS sekä Kanadalainen GEM vievät matalapaineen Suomen eteläpuolelta. Jälkimmäisessä tapauksessa lähinnä etelärannikolle voi mereltä ajautua lumikuuroja, mutta muutoin päivä olisi poutainen ja melko heikkotuulinen. Ärhäkämmän tilanteen tapauksessa tosiaan eteläiseen Suomeen olisi luvassa kunnon lumipyrypäivä. Tässä tilanteessa lähtisin Eurooppalaisten mallien matkaan ja suosisin lumipyryä, mutta mallien runsaan hajonnan vuoksi mitään varmaa ei voi sanoa. Lämpötilatkin riippuvat lopullisesta matalapaineen reitistä. Tuossa pohjoisemmassa reitissä lämpötilat olisivat etelässä nollan tienoilla tai hieman suojan puolella, kun taas eteläisemmässä reitissä oltaisiin pakkasella.

Torstaista lähtien mallihajonnat kasvavat. Loppuviikolla sateet näyttäisivät jäävän pääosin vähäisiksi. Lämpötilojen osalta kuitenkin vielä ollaan talvisissa lukemissa. Ilmamassa näyttää GFS mallin parviajon keskiarvon perusteella hieman lämpenevän vasta seuraavalla viikolla ja tuolloinkaan muutokset eivät ole suuria. Kevättä ei ole näköpiirissä.

Keski-Euroopassa launtaina jyllännyt "hurrikaani" Emma sai aikaan melko mittavaa tuhoa. Tiettävästi 14 ihmistä on menehtynyt pääasiassa kaatuvien puiden johdosta. Kymmeniä tuhansia talouksia on ollut sähköttä useassa maassa. Emma ei rajuudessaan ja laajuudessaan yltänyt viime vuotisen Kyrill-myrskyn tasolle, mutta oli tämän talven tuhoisin myrsky.

Suurinta tuhoa aiheutti kylmään rintamaan kehittynyt ukkosrintama, joka sekoitti voimakasta ylätuulta aina maahan asti. Rintamaan liittyi salamointia, rakeita sekä melko voimakkaita syöksyvirtauksia muutamista kaarikaiuista. Voimakkain tuulenpuuska mitattiin 1800 metrin korkeudella Alpeilla, jossa lukemaksi saatiin 62 m/s. Alavilla mailla puuskat olivat pääosin 30 m/s luokkaa.

Tuulenpuuskia kirpputorilla Itävallassa.

 

Emman aallokkoa merenrannassa.

 

Hyvin voimakkaita tuulenpuuskia lauantaina.

Useita lentoja peruttiin ja nekin jotka lensivät olivat ongelmissa kuten seuraavassa videossa, jossa laskeutuvan koneen siipi osuu kiitoradalle. Videon saa auki täältä. Alla olevat kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

93671865.jpg

Melko runsasta salamointia Saksassa kylmässä rintamassa.

93671923.jpg

Ukkosnauhoja Saksassa. Valitettavasti alla oleva maastokartta ei tallentunut mukaan.

93671920.jpg

Ukkosnauhoista saatiin voimakkaimmat puuskat.

original.jpg

Useita kaarikaikuja oli liikkeellä lauantaina.

Yhdysvalloissa on osittain voimakkaan La Ninan vuoksi ollut poikkeuksellisen runsas määrä tornadoita alkuvuodesta. Varsinainen kausi on vasta alkamassa, joten tästä vuodesta saattaa tulla niiden suhteen ennätyksellinen. Suomen aikaan maanantain vastaisen yön ja aamun aikana on eteläisissä osavaltiossa alkamassa kolmen päivän rajuilmaputki. Pitkälle etelään työntyvä ylämatalapaine on indusoimassa Kalliovuorten itäpuolelle maanpintamatalaa, johon on kehittymässä hyvin voimakas kylmä rintama. Seuraavien päivien suurin vaara on voimakkaissa syöksyvirtauksissa. Lisäksi isot rakeet ja etenkin maanantaina mahdollisesti isot, pitkäikäiset tornadot ovat mahdollisia.

Sunnuntaiksi paikallista aikaa on annettu laajalle alueelle Kalliovuorten solan puolelle Slight risk for severe weather ennakkokuvaus. Tämän päivän rajuilmat eivät vielä suosi suuria tornadomääriä osittain voimakkaan ilmakehän tulpan vuoksi, jonka murtuminen ennen kylmää rintamaa on vaikeampaa.

Maanantaiksi on annettu moderate risk for severe weather. On mahdollista, että maanantaina paikallista aikaa saatetaan pienelle alueelle antaa korkein high risk ennakkovaroitus Lousianan, Arkansasin ja Mississippin osavaltioiden raja-alueelle. Samat osavaltiot ovat kärsineet alkuvuoden rajuilmoissa jo rankasti ja sama näyttää nyt jatkuvan. Maanantai on pahin tulevien päivien osalta. Voimistuva rajakerroksen suihkuvirtaus tuo lisää kosteutta alatroposfääriin ja lisää rajakerroksen tuuliväännettä. Kylmän rintaman ukkosnauha voimistuu maanantain aikana ja mahdollisesti kehittyy vaaralliseksi derechoksi, jossa esiintyy bow echo kaarikaikuja. Niihin voi liittyä sulautuneita supersoluja. Ukkosnauhan etupuolelle kehittyvistä soluista voi helposti kehittyä supersoluja voimakkaan tuulikentän vuoksi ja pitkäikäiset solut ja tornadot ovat mahdollisia.

Tiistaina instabiliteetti heikkenee jonkin verran, mutta vahva tuulikenttä suosii edelleen väkevää ukkoskuuronauhaa ja syöksyvirtauksia.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

93571535.jpg