Talvea saadaan odottaa etelässä vielä ainakin viikon sillä lauha sää jatkuu, sateet ovat kuitenkin melko vähäisiä.

Maanantain kuluessa luoteisessa virtauksessa kulkee matalan osakeskus, joka tuo mukanaan lumisateita. Sateet painottuvat Lappiin ja Itä-Suomeen. Lännessä ja etelässä on kyse vain paikallisista lumi- tai räntäkuuroista. Päivällä lämpötilat ovat etelässä ja lännessä suojan puolella, idässä ja pohjoisessa ollaan keskimäärin n. -5 C tienoilla. Etenkin lännessä ja Länsi-Lapissa aurinko paistelee päivällä.

Tiistaina on pääosin poutaa. Lähinnä idässä ja Pohjois-Lapissa voi tulla yksittäisiä lumikuuroja. Päivä on myös melko aurinkoinen koko maassa. Lämpötilat pakkasella koko maassa, etelässä ja lännessä pikkupakkasta kun taas idässä ja Lapissa liikutaan -5 ja -10 asteen välillä.

Keskiviikoksi Suomeen vahvistuu korkean selänne ja etenkin keskiviikon vastainen yö on kylmä. Silloin lämpötilat laskevat etelän n. -5 ja Lapin -15 asteen välille. Päivällä on poutaista, ainoastaan Pohjois-Lapissa on pieni riski lumikuuroille. Tuulet ovat heikkoja. Päivän mittaan pilvisyys lisääntyy lännessä enteillen saapuvaa lämmintä rintamaa. Samalla lämpötilat nousevat lounaassa suojan puolelle. Muualla maassa ollaan vielä pakkasella, etelässä vain hiukan, idässä -5 / -10 ja Lapissa n- 10 / -15.

Torstain vastaisena yönä ja aamuna lämmin rintama ylittää Suomen itään GFS mallin antaisi ymmärtää, että heikko aalto saapuisi torstaina lounaasta. Niinpä sateiden ennustaminen on vielä hieman epävarmaa, mutta ne näyttäisivät painottuvan maan etelä- ja keskiosiin. Sateet tulevat etelässä ja lännessä räntänä tai vetenä, Keski-Suomessa aluksi ehkä lumena, mutta myöhemmin räntänä. Lapissa saadaan heikkoja lumikuuroja. Lämpötilat ovat etelässä ja lännessä hieman suojan puolella ja Lapissa ja idässä -5 ja -10 välillä. Tuon aallon reitti voi vielä vaihdella, jolloin myös sateiden reitti voi muuttua.

Perjantaille mentäessä lounaisvirtaus voimistuu. Euroopan keskuksen malli ja GFS:n pääajot ovat sen osalta sen verran eri mieltä, että kultaista keskitietä on vaikea löytää. GFS pitää päämatalapaineen Huippuvuorten länsipuolella ja tuo koko Suomeen hyvin lauhaa ilmaa niin, että sateet tulevat vetenä aina Lappia myöden. Euroopan keskuksen pääajo pitää päämatalan huomattavasti etelämpänä Norjanmerellä ja kehittää perjantaiksi osakeskusta Suomen ylle. Siinä yhteydessä tuulet ja sateet voimistuisivat.

Erot näiden kahden mallin välillä ovat sen verran suuret, että vaikea sanoa miten käy. Molemmilla on yleiskäsitys siitä mihin mennään, mutta ne eivät ole yksityiskohtien suhteen vielä samaa mieltä. Euroopan keskus on yleensä luotettavampi. Molemmissa tapauksissa tuulet ovat perjantain/lauantain tienoilla voimakkaita. GFS tuo voimakkaassa zonaalisessa virtauksessa Suomeen kehittyvän aallon. Edellinen ajo toi sen jo lauantai aamuksi, 12z puolestaan yhden heikon lauantai-iltapäiväksi ja voimakkaamman Lappiin sunnuntain vastaiseksi yöksi.

Yhteenvetona voi sanoa, että perjantai-sunnuntai ovat epävakaisia ja jossain välissä tuulisia. Reippaampia sateita on myös tuolloin odotettavissa.

Mallit ovat seuraavastakin viikostakin hieman eri mieltä. Silloin kuitenkin viileäminen on jälleen kerran mahdollista. Etenkin kuunvaihteen tienoilla sää voisi ottaa käänteen kylmempään. Se on kuitenkin selvää, että ainakin viikon sitä saa tässä odottaa.

Kylmää ilmaa on sen sijaan tänään levinnyt aina Kreikkaan asti. Siellä onkin saatu lunta ja ukkosta. -12 asteista ilmaa 1,5 km korkeudessa on levinnyt paikoin +15 asteisen veden ylle. Niinpä lämpötilavähete on ollut paikoin superadiabaattista. Kreikan kaakkoissaaristossa on kehittynyt syvää konvektiota ja länsirannikolla on meren yllä ollut havaittavissa ns. cloud streets-ilmiö.

1302160.jpg

Kylmän ilman virratessa lämpimän meren ylle syntyy osittain dynamiikan ja termodynamiikan myötä rullapyörteitä, jotka tarpeeksi voimakkaassa virtauksessa muodostavat virtauksen suuntaisia pilvijonoja. Joskus nämä pilvijonot voivat olla satelliittikuvissa varsin näyttäviä. Yleensä tällöin arktista ilmaa virtaa jääpeitteeltä sulan meren ylle.

1302183.jpg

Beringinmeren ylle muodostuneita pilvijonoja Nasan kuvassa.

Tässä oli kaikki tällä kertaa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

92973479.jpg