Ongelma sään ennustamisessa kesällä on sen nopeat vaihtelut. Yksinkertaisesti kesällä on kaikkea enemmän. On enempi auringon säteilyä, enempi lämpöenergiaa, enempi ilmakehään mahtuvaa vesihöyryä. Paljon enemmän tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa säähän nopeasti ja myös pienissäkin mittakaavoissa. Talvella onnistuu jopa 10 päivän ennustus melko hyvin, kun taas kesällä tuo aika pienenee melkoisesti. Juhannussään ennustus on nyt muutama päivää ennen h-hetkeä vakiintumassa melko yleiseen arvioon, että sateelta ei taideta välttyä melkein missään, mutta onkin sitten tuurista kyse, missä siltä vältytään juuri silloin kun sitä ei kaipaa. Lämpötilat siis kuitenkin laskevat kylmän rintaman ja ukkoskuurojen myötä melko huomattavasti, mutta suomalaisen kesän luvuissa vielä pysytään. 

Mainitaan tässä nyt ohimennen, että todella kuuma, selvästi yli kolmenkymmeneen asteen lämpöaalto saapuu yhden mallin mukaan heinäkuun kolmas päivä Viroon. Kuten on nähty ennusteet muuttuvat paljon ja voipi olla, että jo huomenna on tuo arvio jo täysin muuttunut. Jokatapauksessa oltaisiin siis pääsemässä jälleen lomalaisten kannalta sopiviin lämpötiloihin heinäkuun alkupuoliskolla ja kukaties jos tuo paahtoaalto saapuisi etelärannikollekin. 

Maanantaina vietin siis päivää keskustassa ja laitan nyt luvatusti muutamia kuvia esille. Lisää kyseisen kesäpäivän tunnelmista laitan kuvien muodossa albumiin vielä myöhemmin tänään keskiviikkona.

Kuvasta pääset valokuva-albumiin

Tästä pääset kuvagalleriaan