Hurrikaani Dean on erittäin vaarallinen nelosluokan hurrikaani ja on parhaillaan runnomassa Jamaikaa. Suomessa säärintamalla mielenkiintoisin asia on viikon puoliväli, jolloin mahdollisesti erittäin lämmintä ilmamassaa saapuu etelään ja samalla voimakkaiden ukkosten riski kasvaa.

Hurrikaani Dean siis murjoo Jamaikan etelärannikkoa ja vaikka sen silmän reitti näyttää kulkevan aivan rannikkoa hipoen, on tämä reitti edelleen hyvin vaarallinen. Nimittäin se, että Dean kulkee Jamaikan eteläpuolitse ohi saa aikaan sen, että silloin Jamaikaan iskeytyy kaikkein voimakkaimmat tuulet kun yhdistetään itse myrskysysteemin n. 18 mph vauhti, sekä vallitsevat 145 mph tuulet. Niinpä mikäli Deanin silmän pilvivalli osuu Jamaikan rannikolle voidaan silloin ynnätä nuo vauhdit ja periaatteessa tuulet puhaltaa silloin n. lähes 165 mph eli 73 m/s. Lisäksi kun myrskyn ympäri tuulet puhaltaa syklonaalisesti eli vastapäivään, pakkaa nuo tuulet silloin kaiken vesimassa myrskyn kulkusuuntaan nähtynä etuoikealle. Mikäli Dean olisi kulkenut Jamaikan pohjoispuolia hipoen olisi tuulet puhaltaneet myrskyn kulkureittiä vastaan ja myrskytulva sekä tuulet olisivat olleet hiukan heikommat.

Dean on pysynyt nyt jonkin aikaa 145 mph nelosluokan hurrikaanina. Sen tuulet olivat eilen 5 mph korkeampia. Tämä johtuu siitä, että viime yöstä lähtien Dean aloitti ns. eyewall replacement cyclen eli syklin, jossa silmää ympäröivä sisin pilvivalli romahtaa ja sen tilalle kehittyy korvaava ulompi pilvivalli, joka alkaa hiljalleen taas tiukentua silmän ympärillä. Tämä prosessi yleensä hidastaa hurrikaaneja ja saa niiden kovimpien tuulien alenemaan jonkin verran. Vielä tänään päivällä  Deanillä oli itseasiassa kaksi pilvivallia, sisempi ja ulompi. Vaikka uusimpia mikroaaltokuvia en löytänyt on näkyvän valon kanavalla katsottuna tuo sykli nyt lähes valmis ja Dean voi alkaa jälleen voimistua. Samantyyppinen eyewall replacement tapahtui hurrikaani Andrew kohdalla vuonna 1992 kun se kehitti uuden pilvivallin juuri ennen rantautumistaan Floridaan, jolloin myrsky voimistui hetkessä voimakkaasti.

Dean on Jamaikan jätettyään matkaamassa Jukatanin niemimaalle Cozumel lomasaaren eteläpuolelle. Sen ennustetaan tuon pilvivallin uudistumisen myötä voimistua samalla kun sen reitti vie sen lämpimille merivesille, jossa ns. tropical cyclone heat potential arvot ovat suuria. Sillä tarkoitetaan alueita, joissa merivedenpinta on ensinnäkin hyvin lämmintä, mutta myös lämmintä syvässä kerroksessa. Kun hurrikaani tuulineen sekoittaa veden pintaa tehokkaasti voi tuon lämpimän kerroksen alta kummuta viileämpää vettä pintaan asti, josta trooppiset myrskyt eivät hirveästi pidä. Niinpä tuo tchp kertoo kuinka lämmintä syvässä kerroksessa merivesi on. Eilisessä kuvassa suurimmat arvot löytyi juuri Jamaikan ympäriltä ja sen länsipuolelta, jonne Dean on matkaamassa.

Dean on siis huomisen aikana voimistumassa alhaisessa tuuliväänteessä viidennen luokan hurrikaaniksi. SHIPS intensiteettimalli ennustaa sen suurimpien keskituulien yltyvän jopa 185 mph, jolloin se olisi voimakkaampi kuin Katrina, Rita tai Wilma kaksi vuotta sitten. Tuo malli varmaan hieman ampuu yli, mutta yleisesti tuulten ennustetaan yltyvän ainakin 160 mph tienoille.

Vielä liittyen trooppisiin myrskyihin. Joitakin päiviä sitten Texasiin rantautunut trooppinen myrsky Erin on aiheuttanut hyvin vakavia tulvia vaikka se on ollut maan päällä jo pari päivää. Useilla uutiskanavilla on näytetty uutiskuvaa kun Oklahoman King's Fisher paikkakunnalla valtavat tulvat ovat eristäneet talot ja asukkaat ovat joutuneet kattojen päälle turvaan. Paikoin vesi on ollut 7 metriä syvää. Tässä on Wunderground sivuston Jeff Mastersin tallentama animaatio, jota hän leikkisästi kutsui termillä "landcane".

erin_okc.gif

Paikoin on satanut yli 300 mm eli yhtä paljon kuin hurrikaani Deanin on ennustettu satavan Jamaikalle .

Sitten Suomen säähän, jossa mielenkiinto kohdistuu siis tiistai-iltaan ja keskiviikkoon. Silloin kaakosta saapuva lämmin rintama on tuomassa mahdollisesti hyvin lämmintä ilmamassaa etelään ja itään. Kuten televisionkin ennusteissa on todettu on tämän rintaman ennustaminen hyvin hankalaa, mutta GFS malliin perustuen voidaan aivan etelässä odottaa mahdollisesti voimakkaita ukkosia.

Tiistai iltapäiväksi on Viroon kyseisen mallin mukaan ennustettu yli 1000 J/kg MLCAPE arvoja ja ICAPET kohoaa jopa lähelle 2000 kJ/m2. Tuon rintaman jälkipuolella vallitsee n. 10 m/s 0-1 km tuuliväänne ja helisiteettiarvot ovat melko voimakkaita. Niinpä tiistain aikana on kasvanut riski trombeille Virossa. Keskitroposfäärin lämpötilavähetteet ovat muistaakseni tämän kesän korkeimpia Suomen lähialueilla ja niinpä hyvin voimakkaita ukkossoluja tulee sinne syntymään. Paljon riippuukin kuinka pohjoiseen tuo lämmin rintama kulkeutuu Suomeen. GFS malli on tuonut sen tiistai-illan aikana etelärannikolle ja siitä hieman pohjoiseen. Ilmatieteen laitoksen ennuste on pitänyt sen hieman etelämpänä. Mikäli tuo GFS mallin ennuste toteutuu voidaan etelärannikolla saada tiistai-illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana hyvin voimakkaita ukkosia etenkin mikäli Virossa kehittyvät solut tuon tuuliväänteen myötä kehittävät itseään ylläpitävää dynamiikkaa, jolloin ne eivät huomattavasti heikkene yön tullessa. Keskiviikollekin GFS mallin arvot lupaavat voimakkaita ukkosia etelään.

Tänä vuonna ei ole vielä esiintynyt montakaan uutiskynnystä ylittänyttä trombitapausta. Ensi viikon puolivälissä niille on mahdollisuus, ja lämpimän meriveden myötä vesipatsaat Suomenlahdella ovat mahdollisia. Täytyy tarkentaa näitä aspekteja maanantaina illalla kun mallit muuttuvat tarkemmiksi. Tällä hetkellä Viron Hirlam malli vie tuon rintaman jatkuvammat sateet tiistai päivän kuluessa Tampereen korkeudelle asti. Silloin aivan etelään voisi tuo epävakain ilmamassa saapua. Näin meteorologiselta kannalta hyvin suurella mielenkiinnolla tuota päivää odottelen.

Tässä taisi olla asiaa nyt ainakin joksikin aikaan. Seuraavassa päivityksessä ehkä olen saanut nettiin pienen kokeilun, jossa kuvasin tämän päivän kehittyviä kumpupilviä ja pistin ne nopeutuksella kulkemaan, jolloin nousuvirtaukset erottaa selvemmin, mutta siitä myöhemmin.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan