Talvi on näyttämässä jäävän harvinaisen lyhyeksi, vajaan kahden kuukauden mittaiseksi. Tällä viikolla nimittäin vallitsee lounainen ilmavirtaus ja sää on lauhaa.

Terminen kevät alkaa melko todennäköisesti aivan etelässä tämän viikon aikana, ehkä torstaina, jolloin vuorokauden keskilämpötilat jäävät plussan puolelle. Tällöin kevät alkaisi n. kaksi viikkoa keskimääräistä aikaisemmin. Varmaa tämä ei vielä ole, mutta on terminen kevät alkanut joinakin vuosina epävirallisesti jo helmikuussa.

Tänään oli ensimmäinen päivä, jolloin oli selvästi kevään tuntua. Helsingissä lämpötilat nousivat neljän asteen tuntumaan ja auringon lämmittävä vaikutus sai sään tuntumaan hyvin keväiseltä. Tällä viikolla tiistai on ehkä kylmin, sen jälkeen lämpenee muutamilla asteilla. Sää on pääosin melko pilvistä, mutta auringon päästessä paistamaan pidemmän aikaa myös lämpötilat nousevat. Keskimäärin liikutaankin päivisin muutama aste plussan puolella ja viikon puolivälin jälkeen myös öisin. Tämän johdosta lumet sulavat etelässä nopeaa tahtia tämän viikon aikana. Se itsessään edistää kevään tuloa, kun lumipintojen suuri albedo (pintaheijastuvuus) häviää ja maanpinta alkaa absorboida auringon säteilyä paremmin.

Pohjois-Atlantin värähtelyn indeksi saattaa olla menossa positiivisempaan suuntaan kun Islannin matala ja Azorien korkea näyttävät vahvistuvan ennusteen mukaan. NOAA:n ennuste lupaileekin selvästi positiivista indeksiä ainakin seuraavan kahden viikon ajalle. Tämän mukaan lauha lounainen ilmavirtaus jatkuisi jonkin aikaa. Sen myötä myös muuttolinnut saapuvat nopeasti lumipeitteen vähetessä. Nyt onkin jo havaittu mm. kiuruja ja töyhtöhyyppiä. Talitintit laulavat jo huomattavasti enemmän. Selviä merkkejä keväästä.

Sateita saadaan tällä viikolla jonkin verran, eniten ehkä torstaina. Sateet tulevat osin räntänä, mutta pääosin myös silkkana vetenä.

Lämpimimmät päivät osuvat perjantain ja lauantain vaiheille tällä viikolla. Silloin nollaraja kulkee eteläistä Lappia myöden. Keskiviikkona ja torstaina sekä viikonvaihteessa meillä vallitsee hetken aikaa keskileveysasteiden ilmamassaa ja ensi viikon alussa eteläinen/lounainen virtaus näyttäisi vain voimistuvan tilapäisesti, jolloin voidaan olla lähes koko maassa plussalla. Sitten pitkän ennusteen loppupuolella voisi olla pikaisen takatalven merkkejä, mutta tuttuun tapaan malliajot ovat melko eriävillä linjoilla niin pitkälle katsottaessa. NOA indeksin ennusteen mukaan tämän ei pitäisi olla ainakaan huomattava kylmeneminen.

Näin ollen voi päätellä, että kevät on nyt alkamassa. Kun vielä kuun lopulla kelloja siirretään ja tulee tunti valoisampaa aikaa illalla, niin parempaan päin ollaan menossa.

Yksi kevään merkki on myös Yhdysvalloissa riehunneet voimakkaat tornadot. Niitä on havaittu jo kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna ja kuolonuhreja on kahdesta voimakkaasta tornadojaksosta kertynyt yhtä paljon kuin viime vuosina keskimäärin koko vuotena.

Vaikka hurrikaanikauteen on vielä matkaa on uusi päivitys annettu tulevan kauden trooppisten myrskyjen ennusteeseen. Se veikkaa myrskyjen aktiivisuuden olevan 75% vuosien 1950-2006 keskiarvoa korkeampi. Tämä ennuste on "pahin" maaliskuussa annettu siitä lähtien kun niitä alettiin tehdä yli 20 vuotta sitten. Viime vuonna kehittynyt El Nino on nyt nopeasti laantumassa ja mahdollinen La Nina ilmiö voimistumassa. Tämä tietää huonoa Atlantin länsirannikoille ja saarille. Ennuste lupailee yli 80% todennäköisyyttä, että Yhdysvaltoihin iskevien myrskyjen määrä on normaalia korkeampi.

Myrskyistä puheenollen uusi kanava Jim näytti eilen ohjelman tornadojen metsästäjistä ja siinä oli varmaan hienoimpaa ja uskomattominta kuvamateriaalia mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Yhdessä tapauksessa mies kuvasi n. kilometrin levyistä tornadoa lähestymässä suoraan hänen taloaa kohti, eikä hän hullu katsojien onneksi viitsinyt olla menemättä suojaan. Tornado oli lähimmillään 200 metrin päässä talosta, kun se alkoi hiipua. Toisessa osassa myrskybongari kuvasi nelosluokan hurrikaania Floridassa kun hän osui suoraan myrskyn silmään. Enpä ole yhtä dramaattista videota nähnyt tuulien voimasta juuri pilvivallin kohdalla. Muutamassa sekunnissa silmän tullessa ylle, tuulet sitten tyyntyivät kokonaan. En nopeasti katsottuna nähnyt, että Jim uusisi tämän kyseisen ohjelman, mutta muita säähän liittyviä äärimmäisyyksiä näytetään perjantai-iltaisin.

Nyt näistä hirmuista huolimatta päästään nauttimaan taas Suomen leppoisasta keväästä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan