Tuuli yltyy tänään Länsi-Suomessa maa-alueilla vaarallisen voimakkaaksi. Monia muitakin varoituksia kannattaa ottaa huomioon näin pääsiäisen alla.

Syy kovaan tuuleen on jo monesti mainittu syvä matalapaine Suomen pohjoispuolella ja nyt sen kylmän rintaman ohituksen myötä monet eri elementit osuvat kohdalleen, jolloin tuulituhoja voi syntyä. Esimerkiksi kylmän rintaman jälkipuolella ilman staattinen stabiliteetti muuttuu lähes kuiva-adiabaattiseksi, eli epästabiiliksi. Aurinko pääsee päivällä lämmittämään maanpintaa, joka lisää ilman termistä turbulenssia. Näiden lisäksi alatroposfäärissä on hyvin voimakas suihkuvirtaus, luokkaa 20-30 m/s. Kaiken kukkuraksi myös lännestä saapuu pintasola, joka voimistaa lännessä tuulia entisestään. Näin ollen tänään voi syntyä hyvin voimakkaita ja laaja-alaisia puuskia, joissa tuulen nopeudet voivat yltyä maa-alueilla 26 m/s.

495311.jpg

Tuulisin alue on nyt aamupäivällä Pohjanmaalla ja siirtyy siitä päivän mittaan etelämmäksi. Lounaisrannikolle kovimmat tuulet pääsevät iltapäivän ja illan aikana. Myös täällä Helsingissä tulee olemaan iltapäivästä n. klo 15.00 alkaen hyvin tuulista, mutta kovimmilta tuulilta vältytään.

Ruotsissa on tänään annettu keskiosiin maata (Gävleborgin, Jämtlandin,Västernorrlandin lääniin) korkein 3 luokan varoitus. Siellä varoitetaan tuntureilla tuulien yltyvän puuskissa hurrikaanien luokkaan ja muilla maa-alueillakin ylimmillään 30 m/s.

Pääsiäisen menoliikenteessä on siis monta asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon. Pohjoiseen menijöiden on muistettava huonot ajokelit. Lännessä ajavien on etenkin tänään tarkkailtava mahdollisesti tielle kaatuneita puita. Lisäksi Lappiin hiihtämään matkaavien on syytä muistaa, että viime päivien lumisateet ja voimakas tuuli on nostanut lumivyöryvaaraa nelosluokkaan, jolloin vaara on suuri.

Jo näin aamupäivästä on pelastustoimeen tullut monia ilmoituksia kaatuneista puista eri puolilla Länsi-Suomea ja lisää on varmasti tulossa. Kumma juttu, ettei tiedotusvälineissä ole tästä myrskystä varoiteltu kummoisemmin, mitä nyt normaaleissa säätiedotuksissa. Potentiaalia tällä on olla yhtä paha myräkkä kuin muillakin talven myrskyillä. Parhaillaan alkaa ensimmäiset kunnon puuskat pyöriä täällä Helsingissä, joten lopetanpa tällä kertaa tähän.

Juuri kun päivitin kirjoituksen niin, Vantaalla Vaisalan automaattiasema mittasi tuulenpuuskan nopeudeksi 23 m/s. Tiedä sitten oliko virhe vai todellinen mittaus ja kuinka korkealla tuo mittauspiste on. Jokatapauksessa varmaan voimakkain muistaakseni mitä olen siltä asemalta nähnyt.