Musta joulu tulossa Etelä- ja Keski-Suomeen.

Tuo viime sunnuntaina tekemäni valkoisen joulun kartta näyttää pitävän melko hyvin kutinsa. Tietenkin jokaisella on mielipiteensä siitä, minkälainen on valkoinen joulu - tarviiko lunta olla vain nimeksi vai esim. 5 cm.

Joka tapauksessa lunta ei ole ennen joulua tulossa kuin Lappiin ja paikoin maan itäosiin.

Perjantaina siis heikko sadealue liikku maan yli niin, että lunta saadaan Lapissa ja idässä, mutta jälkipuolella sade muuttuu rännäksi ja vedeksi. Etelässä on poutaa ja melko aurinkoista. Lämpötilat ovat etelässä selvästi plussalla, Lapissakin lämpötilat nousee päivän mittaan suojan puolelle.

Lauantaina on koko maassa poutaa ja melko aurinkoista. Lämpötilat laskevat tilapäisesti lähes koko maassa pakkaselle, ainoastaan lounaassa ja lännessä ollaan nollassa tai vähän plussalla. Lapissa pakkanen on päivälläkin -10 asteen tuntumassa. Päivä on heikkotuulinen.

Sunnuntaina virtaus kääntyy lounaaseen ja samalla sää jälleen lauhtuu. Niinpä sunnuntaista on tulossa pilvinen. Lähinnä Lapissa saadaan vähäisiä lumi- tai räntäkuuroja. Lämpötilat ovat etelässä suojan puolella, pohjoisessa ollaan vielä pääosin pakkasella.

Jouluaattona länsivirtaus voimistuu ja lähinnä pohjoiseen saadaan lumi- tai räntäsateita. Etelässä sää on pääosin poutaista ja lämpötilat selvästi plussalla, Keski-Suomessa liikutaan nollassa ja Lapissa nollan ja pikkupakkasen välillä. Lapissa aattoiltana tuuli on melko voimakasta.

Joulupäivälle mentäessä pieni matalapaine kulkee Suomen yli itään. Tuon matalapaineen reitti on vielä hieman auki, mutta se näyttäisi kulkevan maan keskiosien yli. Siitä tulisi vesisateita etelään ja räntää ehkä Oulun lääniin. Lämpötilat etelässä plussalla, Keski-Suomessa nollan tienoilla ja Lapissa pikkupakkasta.

Tapaninpäivän illan aikana GFS mallin pääajo ennustaa, että matalapaine liikkuu maan eteläosien yli itään. Siitä saattaa tulla lunta tai räntää myös Etelä-Suomeen. Euroopan keskuksen ajo sen sijaan veisi matalan pohjoisempaa reittiä ja vasta torstain/perjantain puolella, jolloin etelässäkin sade tulisi pääosin vetenä.

Pientä toivoa on kuitenkin, että ensi viikon loppupuoliskolla voitaisiin etelässäkin päästä talven makuun, mutta tuo on vielä melko epävarmaa.

 

Välimerellä saattoi vierailla tiistain aikana subtrooppinen matalapaine tai ehkä jopa subtrooppinen myrsky. Se kehittyi vanhan okludoituneen matalapaineen alueelle Sardinian itäpuolelle ylämatalan alapuolelle.

Kuvat saat isommaksi niitä klikkaamalla.

Klikkaa suuremmaksi

Vanhan matalapaineen alueelle alkoi kehittyä maanantaina ukkostoimintaa.

 

Klikkaa suuremmaksi

Tiistaille mentäessä satelliittikuva antoi yhä enemmän viitteitä mahdollisesta subtrooppisesta matalapaineesta.

 

Klikkaa suuremmaksi

Konvektio oli pitkän aikaa keskustan ulkopuolella ja tietokonemallit näytti, että matalapaine saattoi kehittää matalaa lämmintä ydintä. Niinpä saattaa olla, että tuon systeemin voisi luokitella subtrooppiseksi matalapaineeksi (myrskyksi). Tiistaina illalla termodynamiikka alkoi heikentää systeemiä ja se hävisi keskiviikolle mentäessä.

 

Tämä oli viimeinen päivitys ennen joulua. Lähden tästä Keski-Suomeen joulun ajaksi, jossa ei nettiyhteyksiä löydy. Niinpä mikäli en kännykkä-läppäri combolla saa nettiä toimimaan ja jollakin on vapaata aikaa, niin olisin kiitollinen mikäli joku voisi tallentaa perjantai-maanantai wetterzentralen GFS mallin 12z ajojen "500 hPa, Bodendruck" sekä 2m lämpötilaennusteet jouluaatolle 12 UTC. Sitten saisin koko sarjan ennusteet jouluaaton sääksi siitä asti kun GFS malli niitä alkoi ennustaa. Niinpä joulun jälkeen voitaisiin katsoa miten tilanne kehittyi.

Eli seuraava päivitys on n. viikon päästä, jolloin pohditaankin sitten missä säässä paukutellaan raketteja ja onko sitä talvea tulossa etelään. Kaikille hyvää ja stressivapaata joulua!

Tästä pääset kuvagalleriaan

Aurinko laski torstaina päivällä Helsingin Liuskasaaren ravintolan taakse